0 0
Drożdżowe Dynie – Dyniowe Bułeczki

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Drożdżowe Dynie – Dyniowe Bułeczki

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Puszyste, delikatne dyniowe bułeczki, które nie tylko  są pyszne, ale i wyglądają bardzo ładnie. Niżej znajdziecie instrukcję krok po kroku jak je przygotować, to bardzo łatwe.

Bułeczki bardzo bobrze się przechowują, nawet do 2 dni. Po całkowitym wystudzeniu przechowujcie je w szczelnym pojemniku i chociaż nie będą już tak świeże jak w dniu pieczenia to bardzo łatwo można odświeżyć je wkładając na 10 sec. do mikrofali lub do opiekacza.

Polecam 🙂

 

Dyniowe Bułeczki

 

Drożdżowe Bułeczki Dyniowe

Składniki:

na zaczyn drożdżowy:

  • 40 g drożdży świeżych
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki

Wszystkie składniki wymieszać w wysokiej szklance, przykryć folią i odstawić na 8-10 min do wyrośnięcia.

Na ciasto drożdżowe:

  • 3/4 szklanki mleka gorącego
  • 100 g margaryny u mnie Kasia (może być również masło, ale margaryna jest lepsza)
  • 1 szklanka pulpy z dyni*
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 5 szklanek mąki pszennej

ponadto:

  • sznurek lub gruba nić kuchenna

*Pulpa z dyni

ok. 250 g. świeżej dyni Hokaido

Sposób przygotowania pulpy z dyni:

Dynię myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki i miąższ (wyrzucamy). Dynię kroimy na średnie kawałki razem ze skórą. Dynię wrzucamy do garnuszka i dolewamy ok. 1/4 szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 15 min. Sprawdzamy widelcem czy dynia jest miękka, jeśli nie to gotujemy jeszcze chwilę.

Dynia powinna nadawać się do rozgniecenia widelcem lub łyżką. Zdejmujemy z ognia, rozgniatamy na gładką masę. Można wystudzić i schować do lodówki, ale to tego przepisu dynia może być nawet gorąca.

Sposób przygotowania bułeczek dyniowych:

Do  misy miksera wlać gorące mleko, wsypać cukier i margarynę, mieszać do rozpuszczenia.
Wrzucić pulpę z dyni, wymieszać. Na tym etapie masa powinna być już ciepła, ale nie gorąca, teraz dodać jajko, wymieszać, następnie wlać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i dokładnie wymieszać, powstanie luźna masa.

Do dyniowej masy wsypujemy 2 szklanki mąki i wyrabiamy najlepiej przy pomocy haka. Kiedy cała mąką jest wchłonięta wsypujemy 3-cią  szklankę i ponownie mieszamy, a ja dosypuję jeszcze
ok. 0,5 szklanki więcej czyli w sumie ok. 4,5 szklanki mąki.
Powinno powstać bardzo gęste, pomarańczowe ciasto.

Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1–1,5 godz.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę, zagniatamy, formujemy kulę.
Dzielimy ją na pół, a następnie każdą połówkę na 6 lub 8 części.  Formujemy kulki.

Każdą kulkę ciasta owijamy sznurkiem tak, aby powstały cząstki jak w prawdziwej dyni. Można robić to przy pomocy jednego kawałka lub przy użyciu 3 kawałków sznurka.
Sznurek związujemy dość luźno, żeby ciasto swobodnie rosło. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st. C. z termoobiegiem. 

Bułeczki pieczemy w zależności od wielkości 13–16 min, do zrumienienia.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce. Sznurek rozcinamy i delikatnie usuwamy kiedy ciastka są już chłodne.

Jeśli chcemy zrobić naszym dyniom ogonki to można zrobić je z kawałka migdała lub tak jak ja
z gałązki winorośli.

Smacznego 🙂

 

Bułki Pszenne

Krok po krokus przygotowanie drożdżowego  ciasta dyniowego

 

 

 

 

Bułki Pszenne

Krok po krokus formowanie dyniowych bułeczek

 

 

 

Bułeczki

(Visited 18 797 times, 1 visits today)

Dorota

Ciastka z Czekoladą
previous
Ciastka Owsiane z Czekoladą i Chija
next
Kebab z Kurczaka
Ciastka z Czekoladą
previous
Ciastka Owsiane z Czekoladą i Chija
next
Kebab z Kurczaka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »