Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka z marmoladą
Upieczecie je w chwili, kiedy goście stoją już w drzwiach. Ciasteczka robi się błyskawicznie, bo ok. 20 min wystarczy, na to żeby przygotować ciasto i upiec ciastka.
Najlepsza do tych ciasteczek, będzie kupiona w sklepie twarda marmolada, która nie rozpuszcza się w trakcie pieczenia, ale jeśli wolicie można użyć również owoców z kompotu, lub dżemu.
Moje ciastka mają dodatek zmielonych orzechów laskowych, można je zamienić na mielone migdały, lub orzechy włoskie.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Ciastka i Ciasteczka – najlepsze domowe wypieki
Kruche Ciasteczka z Marmoladą
Składniki:
-
100 g miękkiego masła
-
110 g mąki pszennej
-
40 g mąki ziemniaczanej
-
40 g orzechów laskowych drobno zmielonych (ew. migdałów)
-
80 g cukru
-
1 jajko (L)
-
kilka kropli zapachu migdałowego
-
marmolada owocowa
Filmy z przepisami na najlepsze domowe desery
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko i zapach i znowu dokładnie zmiksować. Mąkę ziemniaczaną połączyć z mielonymi orzechami, wymieszać, wsypać do masy maślanej razem z mąką pszenną, zmiksować bardzo dokładnie. |
2
Done
|
Rękaw cukierniczy z karbowaną tylką napełnić ciastem. Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch każdego ciastka kładziemy łyżeczkę marmolady. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 185 st.C z termoobiegiem. |
6 komentarzy Ukryj
bardzo lubię takie ciasteczka
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno są pyszne
Czy łatwo się wyciskają z rękawa?
Łatwo chociaż ciasto jest gęste, ale trzeba mieć mocny rękaw lub użyć dwóch, torebki strunowe, lub śniadaniowe są za słabe.
Jeśli nie chce robić z orzechami to czy wystarczy że ich nie dodam czy muszę dołożyć więcej mąki?
Orzechy zamieniamy na mąkę, ważna jest odpowiednia konsystencja ciasta.