Przepis na błyskawiczne i pyszne ciasteczka z marmoladą
Upieczecie je w chwili, kiedy goście stoją już w drzwiach. Ciasteczka robi się błyskawicznie, bo ok. 20 min wystarczy, na to żeby przygotować ciasto i upiec ciastka.
Najlepsza do tych ciasteczek, będzie kupiona w sklepie twarda marmolada, która nie rozpuszcza się w trakcie pieczenia, ale jeśli wolicie można użyć również owoców z kompotu, lub dżemu.
Moje ciastka mają dodatek zmielonych orzechów laskowych, można je zamienić na mielone migdały, lub orzechy włoskie.
Polecam i życzę Wam smacznego

SKŁADNIKI
- 100 g miękkiego masła
- 110 g mąki pszennej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 40 g orzechów laskowych drobno zmielonych (ew. migdałów)
- 80 g cukru
- 1 jajko (L)
- kilka kropli zapachu migdałowego
- marmolada owocowa
przygotowanie
Masło z cukrem zmiksować, dodać jajko i zapach i znowu dokładnie zmiksować.
Mąkę ziemniaczaną połączyć z mielonymi orzechami, wymieszać, wsypać do masy maślanej razem z mąką pszenną, zmiksować bardzo dokładnie.
Musi powstać gęste, jednolite ciasto.
Rękaw cukierniczy z karbowaną tylką napełnić ciastem.
Najłatwiej będzie zrobić to wkładając rękaw do wysokiej szklanki.
Ciasteczka wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Formujemy okrągłe ciasteczka o średnicy ok. 5-7 cm, zostawiamy niewielkie odstępy.
Na wierzch każdego ciastka kładziemy łyżeczkę marmolady.
W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 185 ST.C Z TERMOOBIEGIEM
Ciastka pieczemy ok. 12-15 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy i studzimy ciastka na kuchennej kratce.
6 komentarzy
bardzo lubię takie ciasteczka
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno są pyszne
Czy łatwo się wyciskają z rękawa?
Łatwo chociaż ciasto jest gęste, ale trzeba mieć mocny rękaw lub użyć dwóch, torebki strunowe, lub śniadaniowe są za słabe.
Jeśli nie chce robić z orzechami to czy wystarczy że ich nie dodam czy muszę dołożyć więcej mąki?
Orzechy zamieniamy na mąkę, ważna jest odpowiednia konsystencja ciasta.