Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Makaron z wyrazistym sosem z gorgonzoli i szpinaku, oraz dodatkiem grillowanego kurczaka w przyprawach powinien być doskonały na świąteczną kolację.
Makaron można podać bez dodatku mięsa, a jedynie z sosem serowym.
Sos można przechowywać w lodówce do 3 dni.
Bardzo dobrze się odgrzewa, a jeśli będzie zbyt gęsty można dodać do niego kilka łyżek wody w której gotowaliście makaron i w ten sposób nieco co rozrzedzić.
Polecam nawet na zimno jest pyszny 🙂
Pomysły na OBIAD
Makaron w Sosie z Sera Gorgonzola i Szpinaku
Składniki dla 2 osób:
-
200 g makaronu penne
na sos:
-
150 g sera gorgonzola
-
2 szalotki
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżka masła
-
200 g świeżego szpinaku lub szpinaku mrożonego po rozmrożeniu
-
ok. 1,5 szkl mleka (2%)
-
1 łyżka mąki pszennej
-
1 łyżeczka soli i 1/2 pieprzu
grillowany kurczak:
-
2 piersi z kurczaka bez skóry
-
1 łyżeczka papryki słodkiej
-
1/2 papryki ostrej
-
1 łyżeczka soli
-
1/2 łyżeczki pieprzu
-
1 średni ząbek czosnku
Przepisy na KURCZAKA
Sposób przygotowania:
Przygotowanie sosu:
Szpinak umyć, włożyć do garnek i zalać wrzątkiem, przykryć garnek i odstawić na 10 min.
Odlać wodę, a szpinak dokładnie wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić.
Szalotkę obrać, posiekać w drobną kostkę.
W średnim garnku podgrzać olej, wrzucić szalotkę i zeszklić. Do szklistej cebuli włożyć łyżkę masłą, rozpuścić. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać, zmniejszyć ogień i przez chwilę smażyć.
Wlać połowę mleka i dokładnie wymieszać, żeby nie powstały grudki. Jeśli sos jest bardzo gęsty dolać pozostałe mleko, ja wykorzystałam ponad 1 szklankę, ale nie całą ilośc.
Sos powinien mieć gęstość luźnej śmietany.
Do sosu wrzucić gorgonzolę pokrojoną w kostkę, mieszać gotując na średnim ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści i zagęści sos.
Doprawić solą i pieprzem, zamieszać spróbować czy smak jest odpowiedni.
Na koniec wrzucić pokrojony szpinak i dokładnie wymieszać, gotować na małym ogniu ok. 5 min.
W dużym garnku ugotować makaron w osolonej wodzie.
Gotowy makaron odcedzić. Gorący wrzucić do dużej miski wlać do niego gorący sos i dokładnie wymieszać.
Podawać przybrany świeżą bazylią lub posiekaną natką pietruszki i piersią grillowaną.
Przygotowanie grillowanej piersi z kurczaka:
Mięso umyć, przykryć folią spożywczą i dokładnie rozbić tłuczkiem.
W płaskim naczyniu połączyć paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek, dokładnie wymieszać.
Pierś dokładnie obtoczyć w przyprawach.
Patelnię grillową dokładnie rozgrzać. Wlać 1 łyżkę oleju. Na gorący olej położyć pierś kurczaka. Smażyć po ok. 5-7 min z każdej strony.
Zdjąć i pokroić w plastry. Podawać z makaronem w sosie z gorgonzoli i szpinaku.
Smacznego 🙂
Przepisy na MAKARON
Przygotowanie mięsa:
Przygotowanie szpinaku:
Przygotowanie sosu:
Przygotowanie makaronu:
4 komentarze Ukryj
Wygląda bardzo smacznie, szczególnie że jestem głodna 😀 Poza tym bardzo profesjonalny blog, myślę że czasem będę tu zaglądać 🙂
A co jeśli ktoś nie ma patelni grilowej oraz gdzie kupić ser gorgonzola?
Jeśli nie masz patelni grillowej to po prostu użyj zwykłej, a gorgonzolę kupisz w prawie każdym sklepie spożywczym 🙂
Świetny sos ! Bardzo dobry przepis.