Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna francuska zupa cebulowa, pyszna i pożywna. Sprawdziłam kilka przepisów, w tych najprostszych nie dodaje się białego wina, w tych nieco ,,odświętniejszych” wino już się pojawia. Polecam przepis z winem, dla mnie ta wersja jest najsmaczniejsza.
Zupę cebulową można przygotować oczywiście wcześniej , nawet dzień, a w ostatniej chwili przed podaniem porządnie ją podgrzać i podpiec z grzanką i serem. Oczywiście można zrezygnować z grzanki, ale wtedy to już nie będzie to samo, dlatego szczerze polecam wersję z solidną kromką pysznej bułki i doskonałego francuskiego sera.
Smacznego 🙂
Zupa Cebulowa na Białym Winie
Składniki:
-
1/2 kg cebuli
-
750 ml bulionu wołowego
-
1/2 szklanki białego wina
-
1 łyżka masła
-
1 łyżka oleju
-
1 łyżeczka mąki
-
sól
-
pieprz
ponadto:
-
dwie kromki bagietki (może być czerstwa)
-
1 łyżka masła czosnkowego
-
pół szklanki startego sera, najlepiej Gruyere (może być każdy inny, ale musi być dobrej jakości)
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie |
2
Done
|
Do podsmażonej cebuli wsypujemy łyżeczkę mąki i chwilę smażymy. Gdy mąka zacznie się przypalać, wlewamy wino i mieszamy. |
3
Done
|
Następnie wlewamy bulion wołowy, mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. z termoobiegiem lub z grillem. |
5
Done
|
Na maśle czosnkowym albo na maśle z czosnkiem rumienimy plastry bagietki z obu stron. |
6
Done
|
Zupę wlewamy do małych żaroodpornych miseczek lub kokilek – nie więcej niż trochę ponad połowę naczynia. Podajemy od razu po wyjęciu posypaną natką pietruszki. |
7
Done
|
2 komentarze Ukryj
Bardzo proszę zwrócić uwagę jakie reklamy pojawiają się na Pani stronie. Dziś przywitały mnie ogromne i strasznie brudne patyczki do uszu. Po prostu mnie zemdliło
Reklamy chodzą za panią i dostosowywane są do tego co pani ogląda w internecie. Każdemu odwiedzającemu wyświetla się co innego, więc ja nie mam wpływu na to co pani konkretnie się pojawia.