0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Zupa Cebulowa z Białym Winem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Zupa Cebulowa z Białym Winem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczna francuska zupa cebulowa, pyszna i pożywna. Sprawdziłam kilka przepisów, w tych najprostszych nie dodaje się białego wina, w tych nieco ,,odświętniejszych” wino już się pojawia. Polecam przepis z winem, dla mnie ta wersja jest najsmaczniejsza.

Zupę cebulową można przygotować oczywiście wcześniej , nawet dzień, a w ostatniej chwili przed podaniem porządnie ją podgrzać i podpiec z grzanką i serem. Oczywiście można zrezygnować z grzanki, ale wtedy to już nie będzie to samo, dlatego szczerze polecam wersję z solidną kromką pysznej bułki i doskonałego francuskiego sera.

Smacznego 🙂

Zupa Cebulowa

Zupa Cebulowa na Białym Winie

Składniki:

  • 1/2 kg cebuli
  • 750 ml bulionu wołowego
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz

ponadto:

  • dwie kromki bagietki (może być czerstwa)
  • 1 łyżka masła czosnkowego
  • pół szklanki startego sera, najlepiej Gruyere (może być każdy inny, ale musi być dobrej jakości)
(Visited 1 217 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie
półplasterki.
W płaskim garnku albo na głębokiej patelni rozgrzewamy masło i olej. Wrzucamy cebulę
i na średnim ogniu pod przykryciem smażymy ok. 20 min. Cebula musi być miękka i mieć mleczny
kolor.
Podczas smażenia może się zacząć lekko przypalać, ale to nic nie szkodzi.

2
Done

Do podsmażonej cebuli wsypujemy łyżeczkę mąki i chwilę smażymy. Gdy mąka zacznie się przypalać, wlewamy wino i mieszamy.
Smażymy/gotujemy 5-6 minut na dużym ogniu bez przykrycia. Wino częściowo wyparuje.

3
Done

Następnie wlewamy bulion wołowy, mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Zmniejszamy płomień (zupa powinna tylko bulgotać), przykrywamy naczynie i na małym ogniu pod przykryciem gotujemy
ok. 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. z termoobiegiem lub z grillem.

5
Done

Na maśle czosnkowym albo na maśle z czosnkiem rumienimy plastry bagietki z obu stron.

6
Done

Zupę wlewamy do małych żaroodpornych miseczek lub kokilek – nie więcej niż trochę ponad połowę naczynia.
Na każdą zupę kładziemy kromkę lub dwie, bagietki i posypujemy garścią sera.
Wstawiamy na 5-7 min. do piekarnika. Ser powinien się rozpuścić.

Podajemy od razu po wyjęciu posypaną natką pietruszki.
Smacznego :)

7
Done

Dorota

previous
Skrzydełka Pieczone – Pyszne
Makaron z Sosem Gorgonzola
next
Makaron z Sosem z Gorgonzoli i Szpinaku i Grillowanym Kurczakiem
previous
Skrzydełka Pieczone – Pyszne
Makaron z Sosem Gorgonzola
next
Makaron z Sosem z Gorgonzoli i Szpinaku i Grillowanym Kurczakiem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię