Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna francuska zupa cebulowa, pyszna i pożywna. Sprawdziłam kilka przepisów, w tych najprostszych nie dodaje się białego wina, w tych nieco ,,odświętniejszych” wino już się pojawia. Polecam przepis z winem, dla mnie ta wersja jest najsmaczniejsza.
Zupę cebulową można przygotować oczywiście wcześniej , nawet dzień, a w ostatniej chwili przed podaniem porządnie ją podgrzać i podpiec z grzanką i serem. Oczywiście można zrezygnować z grzanki, ale wtedy to już nie będzie to samo, dlatego szczerze polecam wersję z solidną kromką pysznej bułki i doskonałego francuskiego sera.
Smacznego 🙂
Zupa Cebulowa na Białym Winie
Składniki:
- 1/2 kg cebuli
- 750 ml bulionu wołowego
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
ponadto:
- dwie kromki bagietki (może być czerstwa)
- 1 łyżka masła czosnkowego
- pół szklanki startego sera, najlepiej Gruyere (może być każdy inny, ale musi być dobrej jakości)
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w cienkie |
2 Done | Do podsmażonej cebuli wsypujemy łyżeczkę mąki i chwilę smażymy. Gdy mąka zacznie się przypalać, wlewamy wino i mieszamy. |
3 Done | Następnie wlewamy bulion wołowy, mieszamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. z termoobiegiem lub z grillem. |
5 Done | Na maśle czosnkowym albo na maśle z czosnkiem rumienimy plastry bagietki z obu stron. |
6 Done | Zupę wlewamy do małych żaroodpornych miseczek lub kokilek – nie więcej niż trochę ponad połowę naczynia. Podajemy od razu po wyjęciu posypaną natką pietruszki. |
7 Done |