Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonały przepis na wigilijnego karpia.
Przepis dostałam od mojej drogiej koleżanki, a kiedyś szefowej, Joli. W ubiegłym roku Jola opowiedziała mi o rodzinnym przepisie na pysznego, wigilijnego karpia, którego uwielbia cała jej rodzina. Przypomniałam sobie o tej potrawie i koniecznie chciałam ją zrobić.
Jeśli w karpiu najmniej lubicie to, że nie smakuje jak karp to ten przepis jest właśnie dla was. Karp upieczony w ten sposób z jabłkami zupełnie nie ma charakterystycznego mułowatego smaku, wręcz przeciwnie smakuje doskonale, przechodzi delikatną kwaskowatością jabłek.
Danie można przygotować kilka godzin wcześniej w nawet dzień przed pieczeniem i przechowywać w lodówce. Karpia pieczemy przed samym podaniem.
Szczerze polecam to doskonały przepis 🙂

Karp Pieczony z Jabłkami
Składniki na karpia pieczonego:
ok. 1 kg filetów z karpia
2 duże jabłko (Szara Reneta, Jonagold, inne)
sól i czarny pieprz
masło
oliwa
Świąteczne przepisy
🎄🎄🎄
Sposób przygotowania karpia pieczonego:
Karpia umyć osuszyć dokładnie. Pokroić w plastry takie jak lubimy, u mnie ok. 5 cm.
Każdy kawałek ryby posoli, oprószyć pieprzem, odłożyć.
Jabłka umyć, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne. Pokroić na grube plastry (jak na zdjęciu niżej). Odłożyć.
Piekarnik rozgrzać do 190 st.C.
Formę do pieczenia, u mnie forma do tart, ale może być każda inna lub naczynie żaroodporne.
Na dno naczynia wylać 1-2 łyżki oliwy.
Najpierw układać plaster karpia, a następnie 1-2 plastry jabłka na zmianę, aż do wykorzystania składników. Całość lekko skropić oliwą, na rybę ułożyć kawałki masła. Przykryć formę folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 25 min. następnie zdjąć folię i piec kolejne 20 min, aż ryba
i jabłka pięknie się zrumienią. W sumie pieczemy ok. 40-45 min.
Podawać gorące z dodatkiem np. sosu tatarskiego lub surówki z porów.
Smacznego 🙂




9 komentarzy Ukryj
Dorotko, pięknie wygląda i bardzo do mnie przemawia. Czuję, że wykorzystam przepis na tegoroczną Wigilię 🙂
Moniko, bardzo polecam. Karp jest pyszny jadła go na ciepło i na zimno z wielką przyjemnością 🙂
Czy karpia można zastąpić inną rybą? Jeśli tak, to jaka by najlepiej pasowała?
Oczywiście można upiec inną rybę, np. dorsza 🙂
A mnie cały czas nurtuje ta folia aluminiowa…często podajesz aby ją wykorzystać do pieczenia, czy to rzeczywiście dobry pomysł? Słyszałam wielokrotnie że to nie jest jej przeznaczenie i nie jest zdrowe… naczynie żaroodporne to jednak już całkiem co innego
Kasiu, rzeczywiście ja folii aluminiowej używam zawsze kiedy chcę żeby mięso, ciasto lub ryba nie przypaliły się, a po upieczeniu były soczyste. Oczywiście jeśli masz naczynie żaroodporne z przykrywką to lepiej skorzystać właśnie z przykrywki. Nie wiem nic na temat szkodliwości foli aluminiowych, teoretycznie są przystosowane do kontaktu z żywnością, ale czy to daje nam gwarancję, że nie szkodzą nam i naszym najbliższym, pozostaje tylko mieć taką nadzieję 🙂
Nigdy nie piekłam z jabłkami, wygląda pięknie i wykorzystam ten przepis na wigilię.
Wygląda przepysznie 🙂 Pytanie tylko jak odgrzać tą potrawę ?
Sama sobie odpowiadam na pytanie – danie znika w mik ! Nie zostaje nic do podgrzania ! Jest ro najlepszy przepis na Maria jaki znalazłam zrobiłam i jadłam 🙂🙂🙂🙂z