Pyszny, aromatyczny Barszcz Czerwony z jabłkiem. Niezwykle łatwa zupa świąteczna.
Barszcz jest zrobiony w najłatwiejszy sposób, tak jak robię go ja, ale jest również kilka modyfikacji:
- Możesz do barszczu dodać lubczyk, podobnie jak do rosołu (ja tego nie robię, ale można)
- Można dodać do zupy 1-2 goździki (daje to piękny aromat, ale u mnie w domu nie jest to dodatek pożądany)
- Można namoczyć we wrzątku kilka suszonych grzybów i dodać je razem z wodą w której się moczyły do barszczu
- Można zamiast domowego zakwasu użyć zakwasu ze sklepu (będzie mniej aromatyczny, ale można)
- Zamiast soku z cytryny możesz dodać ocet jabłkowy (a nawet ocet spirytusowy, ja jednak wolę cytrynę).
Ile zakwasu buraczanego i kwasu wlać do barszczu?
Ilość wlanego do zupy zakwasu buraczanego zależy od Twoich upodobań, dlatego wlewaj go stopniowo i często próbuj barszcz. Do chwili kiedy osiągnie ten jedyny, najlepszy smak.
Zakwaszam barszcz cytryną, można oczywiście z zakwaszania zrezygnować, ale warto dodać nieco kwasu bo wyostrza on smak.
Barszcz można ugotować 2-3 dni przed podanie i przechowywać go w lodówce, lub zimą na tarasie lub balkonie.
Przed podaniem mocno go podgrzej, ale uważaj, aby się nie zagotował.
Domowy zakwas buraczany
Przepis na doskonały zakwas buraczany znajdziesz tutaj ? ZAKWAS . Pamiętaj aby przygotować go przynajmniej 7 dni przed gotowaniem zupy.
Zakwas przechowujemy w lodówce.
Dodatki do barszczu
Najpopularniejszym dodatkiem wigilijnym są chyba uszka z grzybami, mój przepis znajdziecie tutaj ? USZKA Z GRZYBAMI
Kolejne to krokiety, przepisy są tutaj ? KROKIETY
Doskonale z barszczem smakują również kulebiaki i paszteciki, zapraszam po przepisy ? KULEBIAK i PASZTECIKI
Co można przygotować wcześniej?
Uszka możecie przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Podobnie jest z pierogami.
Jeśli zdecydujecie się na krokiety, to farsz do nich można przygotować również wcześniej i zamrozić.
Natomiast same krokiety przygotowujemy w ostatniej chwili, najlepiej w dniu Wigilii, lub na dzień przed nią.
Przepisy na Święta
???
Filmy z przepisami na ŚWIĘTA

SKŁADNIKI
- 6-8 sporych marchewek (u mnie kolorowe, ale może być tylko zwykła)
- 3 pietruszki
- 1 duży kawałek pora
- ok. 1/4 dużego selera
- 3-4 buraki
- 1 średnia cebula
- 1 średniej wielkości jabłko
- sok z cytryny do smaku (u mnie z ok. 1/2 średniej cytryny)
- Przyprawy:
- 3-4 liście laurowe
- 10 ziaren pieprzu czarnego
- 6-7 ziaren ziela angielskiego
- 1-1,5 łyżeczki soli
- ok. 2/3 l. domowego zakwasu buraczanego
przygotowanie
Warzywa myję, obieram, kroję na średniej wielkości kawałki.
Cebulę opalam jak do rosołu.
Jabłek nie obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Odkładam do osobnej miski.
W dużym garnku umieszczam wszystkie warzywa i przyprawy, zalewam wrzątkiem. Jabłka nie wkładam.
Zagotowuję całość. Kiedy zacznie się gotować zmniejszam płomień, tak aby płyn spokojnie ,,mrugał" gotował się wolno.
Przykrywam garnek i gotuję przez 40-60 min.
Odkrywam garnek z barszczem, wkładam jabłko.
Gotuję spokojnie przez 10 min.
Odkrywam garnek i wyjmuję cebulę, wyrzucam.
Wlewam zakwas, na 5 l. garnek u mnie ok.2/3 l. , ale trzeba próbować bo moc barszczu zależy od upodobań.
Z zakwasem gotuję barszcz jeszcze ok. 10 min, spokojnie, bez zagotowywania.
Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, według upodobań. Mieszam.
Barszcz można przecedzić.
Podaję gorący w kubku do picia, lub z uszkami własnej roboty, jako zupę wigilijną.
2 komentarze
Ciekawie napisany tekst, fajnie, że jest taki blog w internecie. Jestem stałym czytelnikiem tego bloga i polecam innym.
Bardzo się cieszę 🙂