• Home
  • Jabłka
  • Barszcz Czerwony z Jabłkami na Domowym Zakwasie – film
Barszcz Czerwony z Jabłkami na Domowym Zakwasie – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Barszcz Czerwony z Jabłkami na Domowym Zakwasie – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszny, aromatyczny Barszcz Czerwony z jabłkiem. Niezwykle łatwa zupa świąteczna.

Barszcz jest zrobiony w najłatwiejszy sposób, tak jak robię go ja, ale jest również kilka modyfikacji:

  1. Możesz do barszczu dodać lubczyk, podobnie jak do rosołu (ja tego nie robię, ale można)
  2. Można dodać do zupy 1-2 goździki (daje to piękny aromat, ale u mnie w domu nie jest to dodatek pożądany)
  3. Można namoczyć we wrzątku kilka suszonych grzybów i dodać je razem z wodą w której się moczyły do barszczu
  4. Można zamiast domowego zakwasu użyć zakwasu ze sklepu (będzie mniej aromatyczny, ale można)
  5. Zamiast soku z cytryny możesz  dodać ocet jabłkowy (a nawet ocet spirytusowy, ja jednak wolę cytrynę).

 

Ile zakwasu buraczanego i kwasu wlać do barszczu?

Ilość wlanego do zupy zakwasu buraczanego zależy od Twoich upodobań, dlatego wlewaj go stopniowo i często próbuj barszcz. Do chwili kiedy osiągnie ten jedyny, najlepszy smak.

Zakwaszam barszcz cytryną, można oczywiście z zakwaszania zrezygnować, ale warto dodać nieco kwasu bo wyostrza on smak.

Barszcz można ugotować 2-3 dni przed podanie i przechowywać go w lodówce, lub zimą na tarasie lub balkonie.

Przed podaniem mocno go podgrzej, ale uważaj, aby się nie zagotował.

 

Domowy zakwas buraczany

Przepis na doskonały zakwas buraczany znajdziesz tutaj 👉  ZAKWAS . Pamiętaj aby przygotować go przynajmniej 7 dni przed gotowaniem zupy.
Zakwas przechowujemy w lodówce.

 

Dodatki do barszczu

Najpopularniejszym dodatkiem wigilijnym są chyba uszka z grzybami, mój przepis znajdziecie tutaj 👉 USZKA Z GRZYBAMI 

Kolejne to krokiety, przepisy są tutaj 👉 KROKIETY

Doskonale z barszczem smakują również kulebiaki i paszteciki, zapraszam po przepisy 👉 KULEBIAK i PASZTECIKI 

 

Co można przygotować wcześniej?

Uszka możecie przygotować znacznie wcześniej  i zamrozić. Podobnie jest z pierogami.

Jeśli zdecydujecie się na krokiety, to farsz do nich można przygotować również wcześniej i zamrozić.
Natomiast same krokiety przygotowujemy w ostatniej chwili, najlepiej w dniu Wigilii, lub na dzień przed nią.

 

 

Przepisy na Święta
🎄🎄🎄

 

 

Barszcz Czerwony z Jabłkiem

Składniki na barszcz postny:

  • 6-8 sporych marchewek (u mnie kolorowe, ale może być tylko zwykła)

  • 3 pietruszki

  • 1 duży kawałek pora

  • ok. 1/4 dużego selera

  • 3-4 buraki

  • 1 średnia cebula

  • 1 średniej wielkości jabłko

  • sok z cytryny do smaku (u mnie z ok. 1/2 średniej cytryny)

 

Przyprawy:

  • 3-4 liście laurowe

  • 10 ziaren pieprzu czarnego

  • 6-7 ziaren ziela angielskiego

  • 1-1,5 łyżeczki soli

 

 

Filmy z przepisami na ŚWIĘTA 

 

 

 

 

 

 

(Visited 517 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Warzywa myję, obieram, kroję na średniej wielkości kawałki.
Cebulę opalam jak do rosołu.

Jabłek nie obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Odkładam do osobnej miski.

2
Done

W dużym garnku umieszczam wszystkie warzywa i przyprawy, zalewam wrzątkiem. Jabłka nie wkładam.
Zagotowuję całość. Kiedy zacznie się gotować zmniejszam płomień, tak aby płyn spokojnie ,,mrugał" gotował się wolno.

Przykrywam garnek i gotuję przez 40-60 min.

3
Done

Odkrywam garnek z barszczem, wkładam jabłko.
Gotuję spokojnie przez 10 min.

Odkrywam garnek i wyjmuję cebulę, wyrzucam.

Wlewam zakwas, na 5 l. garnek u mnie ok.2/3 l. , ale trzeba próbować bo moc barszczu zależy od upodobań.
Z zakwasem gotuję barszcz jeszcze ok. 10 min, spokojnie, bez zagotowywania.

Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, według upodobań.
Mieszam.

4
Done

Barszcz można przecedzić.
Podaję gorący w kubku do picia.

Lub z uszkami własnej roboty, jako zupę wigilijną.

Smacznego 😊

5
Done

Dorota

previous
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
Indyk Pieczony
next
Indyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
previous
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
Indyk Pieczony
next
Indyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »