Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny, aromatyczny Barszcz Czerwony z jabłkiem. Niezwykle łatwa zupa świąteczna.
Barszcz jest zrobiony w najłatwiejszy sposób, tak jak robię go ja, ale jest również kilka modyfikacji:
- Możesz do barszczu dodać lubczyk, podobnie jak do rosołu (ja tego nie robię, ale można)
- Można dodać do zupy 1-2 goździki (daje to piękny aromat, ale u mnie w domu nie jest to dodatek pożądany)
- Można namoczyć we wrzątku kilka suszonych grzybów i dodać je razem z wodą w której się moczyły do barszczu
- Można zamiast domowego zakwasu użyć zakwasu ze sklepu (będzie mniej aromatyczny, ale można)
- Zamiast soku z cytryny możesz dodać ocet jabłkowy (a nawet ocet spirytusowy, ja jednak wolę cytrynę).
Ile zakwasu buraczanego i kwasu wlać do barszczu?
Ilość wlanego do zupy zakwasu buraczanego zależy od Twoich upodobań, dlatego wlewaj go stopniowo i często próbuj barszcz. Do chwili kiedy osiągnie ten jedyny, najlepszy smak.
Zakwaszam barszcz cytryną, można oczywiście z zakwaszania zrezygnować, ale warto dodać nieco kwasu bo wyostrza on smak.
Barszcz można ugotować 2-3 dni przed podanie i przechowywać go w lodówce, lub zimą na tarasie lub balkonie.
Przed podaniem mocno go podgrzej, ale uważaj, aby się nie zagotował.
Domowy zakwas buraczany
Przepis na doskonały zakwas buraczany znajdziesz tutaj 👉 ZAKWAS . Pamiętaj aby przygotować go przynajmniej 7 dni przed gotowaniem zupy.
Zakwas przechowujemy w lodówce.
Dodatki do barszczu
Najpopularniejszym dodatkiem wigilijnym są chyba uszka z grzybami, mój przepis znajdziecie tutaj 👉 USZKA Z GRZYBAMI
Kolejne to krokiety, przepisy są tutaj 👉 KROKIETY
Doskonale z barszczem smakują również kulebiaki i paszteciki, zapraszam po przepisy 👉 KULEBIAK i PASZTECIKI
Co można przygotować wcześniej?
Uszka możecie przygotować znacznie wcześniej i zamrozić. Podobnie jest z pierogami.
Jeśli zdecydujecie się na krokiety, to farsz do nich można przygotować również wcześniej i zamrozić.
Natomiast same krokiety przygotowujemy w ostatniej chwili, najlepiej w dniu Wigilii, lub na dzień przed nią.
Przepisy na Święta
🎄🎄🎄
Barszcz Czerwony z Jabłkiem
Składniki na barszcz postny:
-
6-8 sporych marchewek (u mnie kolorowe, ale może być tylko zwykła)
-
3 pietruszki
-
1 duży kawałek pora
-
ok. 1/4 dużego selera
-
3-4 buraki
-
1 średnia cebula
-
1 średniej wielkości jabłko
-
sok z cytryny do smaku (u mnie z ok. 1/2 średniej cytryny)
Przyprawy:
-
3-4 liście laurowe
-
10 ziaren pieprzu czarnego
-
6-7 ziaren ziela angielskiego
-
1-1,5 łyżeczki soli
-
ok. 2/3 l. domowego zakwasu buraczanego – z tego przepisu 👉 Zakwas Buraczany
Filmy z przepisami na ŚWIĘTA
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania: |
2
Done
|
W dużym garnku umieszczam wszystkie warzywa i przyprawy, zalewam wrzątkiem. Jabłka nie wkładam. Przykrywam garnek i gotuję przez 40-60 min. |
3
Done
|
Odkrywam garnek z barszczem, wkładam jabłko. Odkrywam garnek i wyjmuję cebulę, wyrzucam. Wlewam zakwas, na 5 l. garnek u mnie ok.2/3 l. , ale trzeba próbować bo moc barszczu zależy od upodobań. Na koniec doprawiam sokiem z cytryny, według upodobań. |
4
Done
|
Barszcz można przecedzić. Lub z uszkami własnej roboty, jako zupę wigilijną. Smacznego 😊 |
5
Done
|
2 komentarze Ukryj
Ciekawie napisany tekst, fajnie, że jest taki blog w internecie. Jestem stałym czytelnikiem tego bloga i polecam innym.
Bardzo się cieszę 🙂