0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Uszka z Grzybami do Barszczu Wigilijnego

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjne uszka z grzybami do wigilijnego barszczu. Jest przy nich trochę pracy, ale ich smak rekompensuje czas pędzony na ich lepieniu.

Do moich uszek użyłam podgrzybków, bo mają bardziej zdecydowany smak niż borowiki, ale i jedne i drugie grzyby świetnie nadają się do farszu.

Ciasto na pierogi to najtrudniejsza sprawa, powinno być sprężyste i miękkie. Zawsze używajcie wrzątku a nie zimnej czy nawet ciepłej wody. Do przygotowania ciasta zużyłam ok. 305 gr mąki, razem z podsypywaniem. Właściwie przygotowane ciasto powinno być delikatne, łatwo się wałkować i nie ,,sprężynować” przy wycinaniu krążków, tz. po wycięciu kółka nie powinno ono znacznie zmniejszyć promienia.

Uszka po ugotowaniu i dokładnym wystudzeniu, można zamrozić lub przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Powodzenia i miłej zabawy 🙂

 

uszka-wigilijne

 

Uszka z Grzybami

Składniki na ok. 30 – 35 uszek:

Na ciasto przygotować:

  • 320 gr mąki pszennej 
  • 1 szklankę wrzątku
  • 1 łyżkę masła
  • 1 płaską łyżeczkę soli

Na farsz:

  • 8-10 gr suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
  • 2 cebulki szalotki
  • Sól i świeżo mielony pieprz czarny
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Farsz:

Grzyby włożyć do szklanej miski, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na min. 1 h (można zostawić
na noc). Rano odcisną z wody, posiekać bardzo drobno.

Szalotkę przekroić na pół, zdjąć łupinę, posiekać bardzo drobno.

W garnuszku rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, smażyć chwilę.Następnie dodać grzyby, zamieszać dokładnie, zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i dusić ok. 30 min.
Mieszać od czasu do czasu . Gdyby grzyby były zbyt suche można dolać łyżeczkę wody z moczenia. Pod koniec doprawić solą i pieprzem, zamieszać, dusić jeszcze ok.10 min.
Zdjąć z ognia i wystudzić.

Przygotowanie ciasta:

Do wrzątku włożyć masło, rozpuścić.

Do dużej miski wsypać ok. 250 gr mąki, dodać sól, wymieszać. Przy pomocy drewnianej łyżki
mieszać mąkę, jednocześnie dolewając wrzątek z masłem (woda musi być bardzo gorąca).
Na początek wlewamy nieco ponad połowę wody, mieszamy dokładnie, jeśli ciasto jest zbyt suche małymi porcjami dolewamy wodę, cały czas mieszając.
Ciasto powinno być lepkie i kleić się do łyżki, ale nie może być lejące (ja zużyłam ponad 3/4 szklanki wody). Ręką zaczynamy wyrabiać ciasto (będzie się kleiło), stopniowo dodajemy mąkę po 1 łyżce, zagniatamy. Kiedy zaczyna lekko odchodzić od ręki wykładamy je na stolnicę lekko oprószoną mąką
i zagniatamy. Jeśli to konieczne podsypujemy niewielkie ilości mąki.
Gotowe ciasto jest sprężyste, miękkie i nie lepi się do rąk.

Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min.

Następnie, wyjmujemy ciasto na lekko oprószoną mąką stolnice, powinno być sprężyste i miękkie.

Wałkiem oprószonym mąką rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Jeśli to konieczne podsypujemy minimalną ilością mąki, ale starajmy się już nie dosypywać jej zbyt, żeby ciasto nie było twarde.

Z ciasta wycinamy niewielkie kółka, można to zrobić szklanką lub specjalną wykrawaczką
( u mnie 6 cm.)

Na środku każdego krążka kładziemy małą łyżeczkę farszu (ja używam łyżeczki do espresso,
jest mniejsza niż ta do kawy). Zlepiamy ciasto na brzegach. Następnie brzegi łączymy razem,
tak żeby powstał kształt uszka. Uważamy, aby farsz nie dostał się między zlepiane ciasto, bo w czasie gotowania uszka się rozkleją. Jeśli nie używaliśmy zbyt dużo mąki ciasto będzie wystarczająco lepkie, aby dobrze się łączyć.

Uszka gotujemy w osolonej wodzie. Wkładamy pierożki na wrzątek, czekamy aż wypłyną, zmniejszamy płomień i gotujemy przez ok. 1,5 – 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową, przelewamy delikatnym strumieniem zimnej wody i rozkładamy do wystygnięcia na płaskim naczyniu posmarowanym masłem lub olejem.
Zimne uszka można włożyć do plastikowego pojemnika i przechowywać w lodówce przez 2-3 dni
lub zamrozić.
Najlepiej jest układać pierożki jeden obok drugiego w płaskim pojemniku, aby nie sklejały się.

Odgrzewamy uszka wrzucając je na osolony wrzątek (gotujemy tylko do wypłynięcia i od razu wyjmujemy) lub w kuchence mikrofalowej, ale tylko uszka schłodzone, mrożone odgrzewamy
w wodzie.

Smacznego.

 

 

  • Uszka z Grzybami do Barszczu
  • uszka-z-grzybami

 

 

 

 

Przepis na Barszcz Czerwony Wigilijny na domowym zakwasie: 

Barszcz Wigiliijny na zakwasie

 

 

Przepis na domowy zakwas buraczany na Barszcz Wigilijny

Zakwas na Barszcz Wigilijny

(Visited 3 081 times, 4 visits today)

Dorota

previous
Pierniki Świąteczne – Kruche Pierniczki z Witrażykami
Piernik Bakaliowy
next
Keks Piernikowy
previous
Pierniki Świąteczne – Kruche Pierniczki z Witrażykami
Piernik Bakaliowy
next
Keks Piernikowy

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię