Pyszne domowe ciasteczka PIEGUSKI. Pełne orzechów, bakalii i czekolady.
Do złudzenia przypominają te kupione w sklepie, ale są zdecydowanie smaczniejsze.
Do przygotowania ciasta użyłam ,, kropelek czekoladowych”, które kupiłam w internecie. jeśli też szukacie takich małych, nieroztapiających się w czasie pieczenia czekoladek sprawdźcie link (klik) Kropelki Czekoladowe
Bakalie
Użyła do ciastek suszonych moreli i daktyli, ale oczywiście można dodać rodzynki, żurawinę lub inne ulubione owoce suszone.
Można również zupełnie zrezygnować z bakalii i upiec ciastka tylko z czekoladą i orzechami.
Ciastka przechowuję w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Moje ciastka są dość duże, bo nakładałam ciasto dużą łyżką do lodów, ale jeśli wolicie ciasteczka mniejsze, możecie formować je mniejszą łyżką i wówczas piec ok. 13 min., moje pieczone były 15 min.
Polecam i życzę Wam smacznego ?
Przepisy na CIASTA I CIASTECZKA

SKŁADNIKI
- 260 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 190 g cukru
- 170 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 100 g kropelek czekoladowych
- 30 g orzechów włoskich posiekanych
- 20 g orzechów laskowych posiekanych
- 60 g moreli i daktyli drobno pokrojonych (mogą być również rodzynki, żurawina, itp.)
przygotowanie
Orzechy siekam średnio drobno.
Daktyle i morele kroję w drobną kostkę.
Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sodę, łączę, mieszam. Do mąki ścieram skórkę z połowy cytryny, mieszam i odstawiam.
Masło i cukier ucieram na jednolitą masę, możliwie puszystą. Robię to płaską końcówką miksera.
Do masy dodaję pojedynczo jajka, cały czas miksuję.
Następnie do masy maślanej wsypuję mąki, mieszam chwilę, aby składniki zaczęły się łączyć.
Na koniec wsypuję orzechy i bakalie, miksuję do połączenia wszystkich składników.
Ciasto jest gotowe.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Blachę wykładam papierem do pieczenia.
Łyżkę np. do lodów, lub zwykłą łyżkę do zupy zanurzam w wodzie.
Taką mokrą łyżką nabieram porcję ciasta.
Kulki z ciasta układam na blasze, zostawiam niewielkie odstępy. Lekko spłaszczam.
Blachę wstawiam do piekarnika i piekę ciastka 13-15 min.
Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika, delikatnie przekładam na kuchenną kratkę i pozostawiam do wystygnięcia.
W czasie stygnięcia ciastka lekko stwardnieją, bo zaraz po upieczeniu są bardzo miękkie.
Ciastka przechowuję po całkowitym wystudzeniu w szklanym słoju lub puszce.

Przepisy z filmem na Słodycze


1 komentarz
Zrobiłam, są przepyszne, kruche i chrupiące. Dziękuję Pani Doroto.