Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne domowe ciasteczka PIEGUSKI. Pełne orzechów, bakalii i czekolady. Do złudzenia przypominają te kupione w sklepie, ale są zdecydowanie smaczniejsze.
Do przygotowania ciasta użyłam ,, kropelek czekoladowych”, które kupiłam w internecie. jeśli też szukacie takich małych, nieroztapiających się w czasie pieczenia czekoladek sprawdźcie link (klik) Kropelki Czekoladowe
Bakalie
Użyła do ciastek suszonych moreli i daktyli, ale oczywiście można dodać rodzynki, żurawinę lub inne ulubione owoce suszone.
Można również zupełnie zrezygnować z bakalii i upiec ciastka tylko z czekoladą i orzechami.
Ciastka przechowuję w szklanym słoju lub metalowej puszce.
Moje ciastka są dość duże, bo nakładałam ciasto dużą łyżką do lodów, ale jeśli wolicie ciasteczka mniejsze, możecie formować je mniejszą łyżką i wówczas piec ok. 13 min., moje pieczone były 15 min.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Przepisy na CIASTA I CIASTECZKA
Ciastka PIEGUSKI
Składniki na 15 dużych ciastek
260 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
skórka otarta z 1/2 cytryny
190 g cukru
170 g miękkiego masła
2 jajka
100 g kropelek czekoladowych
30 g orzechów włoskich posiekanych
20 g orzechów laskowych posiekanych
60 g moreli i daktyli drobno pokrojonych (mogą być również rodzynki, żurawina, itp.)
Przepisy z filmem na Słodycze
Steps
1 Done | Sposób z przygotowania"Orzechy siekam średnio drobno. |
2 Done | Mąkę, mąkę ziemniaczaną i sodę, łączę, mieszam. Do mąki ścieram skórkę z połowy cytryny, mieszam i odstawiam. |
3 Done | Masło i cukier ucieram na jednolitą masę, możliwie puszystą. Robię to płaską końcówką miksera. Do masy dodaję pojedynczo jajka, cały czas miksuję. Na koniec wsypuję orzechy i bakalie, miksuję do połączenia wszystkich składników. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewam do 175 st.C. z termoobiegiem |
5 Done | Upieczone ciastka wyjmuję z piekarnika, delikatnie przekładam na kuchenną kratkę i pozostawiam do wystygnięcia. Ciastka przechowuję po całkowitym wystudzeniu w szklanym słoju lub puszce. |
6 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Zrobiłam, są przepyszne, kruche i chrupiące. Dziękuję Pani Doroto.