Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Błyskawiczny, wegetariański Makaron Lo Mein z warzywami.
Kiedy mamy ochotę na coś oryginalnego, nie ma lepszego pomysłu niż błyskawiczny makaron w chińskim stylu. Robi się go błyskawicznie, właściwie w trakcie gotowania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.
Makaron:
Kupiłam przez internet kilka opakowań japońskiego makaronu jajecznego, jest bardzo lekki, gotuje się 4 min i doskonale nadaje się do wszystkich orientalnych przepisów.
Taki lub podobny makaron dostaniecie również w działach z orientalnym jedzeniem w prawie każdym markecie.
Przyprawy:
Wszystkie przyprawy kupiłam również przez internet, to bardzo klasyczny zestaw, z którego korzystam najczęściej.
Warzywa:
Do makaronu Lo Mei można użyć każdego rodzaju pieczarek, białych i brązowych. Można użyć również kiełków sojowych, brokułów, groszku cukrowego i czerwonej cebuli. Zestaw warzywny zależy od Waszych referencji.
Ja robię ten rodzaj makaronu w wersji jak ta tutaj, wegetariańskiej, lub z dodatkiem kurczaka.
Polecam danie jest niezwykle łatwe i smaczne.
Przepisy na Dania Wegetariańskie
Makaron Lo Mein
Składniki dla 2-3 osób:
Na sos:
-
4 łyżki sosy sojowego
-
1 łyżka sosu ostrygowego
-
2 łyżki chińskiego wina do gotowania
-
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
-
0,5 łyżeczki oleju sezamowego
-
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
Ponadto:
-
ok. 250 -300 g pieczarek (białych lub brązowych)
-
3 kawałki selera naciowego
-
ok. 2-3 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej
-
1 mały ząbek czosnku
-
2 cebulki dymki
-
olej do smażenia
-
1 opakowanie (250g) makaronu jajecznego chińskiego lub japońskiego
Filmy z przepisem na Dania Wege


Steps
1
Done
|
Przygotowanie sosu:Wszystkie składniki sosu mieszam w misce, odstawiam. |
2
Done
|
Przygotowanie warzyw:Selera kroję na średniej wielkości kawałki. Cebulkę dymkę kroję na średnie kawałki (odkładam będzie potrzebna na samym końcu do posypania makaronu). |
3
Done
|
Sposób przygotowania:Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie. Najczęściej makaron gotuje się 4 min., więc zaczyna go gotować w trakcie przygotowywania warzyw. W woku lub na dużej patelni rozgrzewam olej. Najpierw wrzucam selera, mieszam i na dużym ogniu smażę 2 min. Następnie dodaję pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam. Smażę ok. 4-5 min. Wstawiam makaron, niech się gotuje. Do warzyw na patelnię wrzucam posiekaną kapustę, mieszam, smażę na dużym ogniu przez 2 min. Zdejmuję z ognia, posypuję posiekaną dymką. Smacznego |
4
Done
|