Makaron Lo Mein – chiński makaron wegetariański

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Makaron Lo Mein – chiński makaron wegetariański

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Błyskawiczny, wegetariański Makaron Lo Mein z warzywami.

Kiedy mamy ochotę na coś oryginalnego, nie ma lepszego pomysłu niż błyskawiczny makaron w chińskim stylu. Robi się go błyskawicznie, właściwie w trakcie gotowania makaronu przygotowujemy pozostałe składniki.

Makaron:

Kupiłam przez internet kilka opakowań japońskiego makaronu jajecznego, jest bardzo lekki, gotuje się 4 min i doskonale nadaje się do wszystkich orientalnych przepisów.
Taki lub podobny makaron dostaniecie również w działach z orientalnym jedzeniem w prawie każdym markecie.

Przyprawy:

Wszystkie przyprawy kupiłam również przez internet, to bardzo klasyczny zestaw, z którego korzystam najczęściej.

Warzywa:

Do makaronu Lo Mei można użyć każdego rodzaju pieczarek, białych i brązowych. Można użyć również kiełków sojowych, brokułów, groszku cukrowego i czerwonej cebuli. Zestaw warzywny zależy od Waszych referencji.

Ja robię ten rodzaj makaronu w wersji jak ta tutaj, wegetariańskiej, lub z dodatkiem kurczaka.

Polecam danie jest niezwykle łatwe i smaczne.

 

 

Przepisy na Dania Wegetariańskie 

 

Makaron

 

 

 

Makaron Lo Mein

Składniki dla 2-3 osób:

Na sos:

  • 4 łyżki sosy sojowego

  • 1 łyżka sosu ostrygowego

  • 2 łyżki chińskiego wina do gotowania

  • 2 łyżki słodkiego sosu sojowego

  • 0,5 łyżeczki oleju sezamowego

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego

Ponadto:

  • ok. 250 -300 g pieczarek (białych lub brązowych)

  • 3 kawałki selera naciowego

  • ok. 2-3 szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej

  • 1 mały ząbek czosnku

  • 2 cebulki dymki

  • olej do smażenia

  • 1 opakowanie (250g) makaronu jajecznego chińskiego lub japońskiego

 

 

Filmy z przepisem na Dania Wege

 

Zestaw przypraw których użyłam do tego przepisu. Wszystkie kupiłam w sklepie internetowym.

 

 

Makaron Jajeczny

 

(Visited 479 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie sosu:

Wszystkie składniki sosu mieszam w misce, odstawiam.

2
Done

Przygotowanie warzyw:

Selera kroję na średniej wielkości kawałki.
Pieczarki myję, kroję na plasterki.
Kapustę pekińską, kroję średnio drobno (u mnie ok. 1/2 niewielkiej kapusty).

Cebulkę dymkę kroję na średnie kawałki (odkładam będzie potrzebna na samym końcu do posypania makaronu).

3
Done

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie. Najczęściej makaron gotuje się 4 min., więc zaczyna go gotować w trakcie przygotowywania warzyw.

W woku lub na dużej patelni rozgrzewam olej. Najpierw wrzucam selera, mieszam i na dużym ogniu smażę 2 min. Następnie dodaję pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam. Smażę ok. 4-5 min.

Wstawiam makaron, niech się gotuje.

Do warzyw na patelnię wrzucam posiekaną kapustę, mieszam, smażę na dużym ogniu przez 2 min.
Do warzyw dodaję ugotowany makaron, wlewam sos, mieszam całość i podgrzewam ok. 2 min.

Zdejmuję z ognia, posypuję posiekaną dymką.
Podaję od razu.

Smacznego

4
Done

Dorota

Pierogi Wegetariańskie
previous
Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad
Pieguski Przepis
next
Ciastka PIEGUSKI z Bakaliami i Czekoladą
Pierogi Wegetariańskie
previous
Pierogi ze Szpinakiem – wegetariański obiad
Pieguski Przepis
next
Ciastka PIEGUSKI z Bakaliami i Czekoladą

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »