Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pierogi ze szpinakiem, obiad dla wegetarian i tych, którzy lubią takie delikatne i lekkie dania.
Szpinak
Do przygotowania pierogów użyłam szpinaku mrożonego. Zamrożone kostki szpinaku liściastego zostawiłam na sitku na noc, aby spokojnie i wolno się rozmroził. Rano szpinak bardzo dokładnie odcisnęłam z nadmiaru wody. Do przygotowania farszu można również użyć szpinaku świeżego, który należy najpierw sparzyć. Świeży szpinak kładę do miski, zalewam wrzątkiem i zostawiam na 3-4 min. Następnie odciskam i dokładnie siekam na małe kawałki. Dalej w obydwu przypadkach przy świeżym i mrożonym szpinaku postępuję tak samo.
Ciasto na Pierogi
Ciasto robię z mojego ulubionego, łatwego i szybkiego przepisu. Jest niezwykle delikatne i miękkie po ugotowaniu.
Tym razem do zrobienia pierogów użyłam specjalnej foremki, ale część zrobiłam metodą klasyczną, czyli zlepiałam pierogi palcami. Tylko od nas zależy jak będziemy pierożki lepić.
Przechowywanie
Pierogi można przechowywać w lodówce lub mrozić. Ja mrożę wyłącznie pierogi ugotowane. PO wyjęciu z garnka rozkładam je na tacy i zostawiam, aby całkowicie wystygły, a następnie pakuję porcjami do torebek lub pojemników plastikowych i tak zamrażam.
Do lodówki wkładam również pierogi całkowicie wystudzone, ale to chyba oczywiste.
Odgrzewam wrzucając zamrożone pierogi na gorącą wodę i gotuję do wypłynięcia, a następnie jeszcze 2 min, w spokojnej wodzie. Odcedzam i podaję.
Odsmażam pierogi na niewielkiej ilości oleju lub klarowanego masła.
Dodatki
Pierogi ze szpinakiem można podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany, skwarek z boczku, lub ze zrumienioną cebulką, jeśli wolimy wersję wegetariańską.
Polecam i życzę Wam smacznego 😃
Przepisy na PIEROGI
Pierogi ze Szpinakiem
Składniki na ok. 35-40 pierogów
Na farsz:
-
500 g mrożonego szpinaku
-
200 g sera ricotta
-
sól i pieprz do smaku
-
1 średnia szalotka
-
1 mały ząbek czosnku
Na ciasto:
-
400 g mąki pszennej
-
210 ml wrzątku
-
50 g masła rozpuszczonego
-
1 łyżeczka soli
Steps
1
Done
|
Przygotowanie farszu: |
2
Done
|
|
3
Done
|
Przygotowanie ciasta: |
4
Done
|
Przygotowanie pierogów:Ciasto odkrywam, jest delikatne i miękkie. Drugą podsypuję minimalną ilością mąki i zaczynam wałkować na cienki placek. Tym razem do zlepiania pierogów użyłam specjalnej foremki, ale oczywiście można pierogi lepić tradycyjnie. Na każdym krążku kładę porcję zimnego farszu, sklejam brzegi. |
5
Done
|
Gotowanie pierogów:W garnku zagotowuję wodę, powinna sięgać do ok. 2/3 wysokości garnka. Kiedy woda zaczyna się gotować solę ją. Delikatnie mieszam pierogi, aby się nie skleiły. Gotuję pirogi zgodnie z zasadą, do wypłynięcia, zmniejszam płomień i wolno gotuję jeszcze 4 min. |
6
Done
|
Do garnka z pierogami wlewam ok. pół szklanki zimnej wody (zatrzyma to gotowanie). Gotuj kolejną porcję tak jak wcześniej, aż wszystkie pierogi są ugotowane. Pierogi podaję gorące zaraz po ugotowaniu, lub odsmażane na maśle. Smacznego! |
7
Done
|