Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na domowe Gołąbki, Kapustę Faszerowaną w sosie z grzybów leśnych. Pyszny obiad, który doskonale sprawdza się jako danie do zamrożenia. Przepis przygotowujemy z dużej ilości mięsa, bo z gołąbkami jest sporo pracy i warto zrobić je raz, a następnie tylko odgrzewać, zwłaszcza, że kapusta lubi podgrzewanie i za każdym razem gołąbki są smaczniejsze.
Kapusta faszerowana, jest doskonałym daniem na jesienno-zimowe obiady, jako dodatek można zrobić puree ziemniaczane lub podawać je ze świeżym pieczywem.
Gołąbki są pyszne zarówno z sosem grzybowym jak i w sosie pomidorowym. Przepis na taką kapustę faszerowaną w pomidorach znajdziecie tutaj (klik).
Polecam 🙂
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie grzybowym
Składniki na gołąbki:
- 2 kg. mięsa wieprzowego, mielonego (najlepsza będzie szynka)
- 1 duża lub 2 mniejsze kapusty białe
- 2 jajka (M)
- 3 czerstwe kajzerki
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 Liście Laurowe
- 4 ziarna Ziela Angielskiego
- ok. 10 ziaren Czarnego Pieprzu
na sos grzybowy:
- 1 szalotka
- 1 mała czerwona cebula
- 2 szklanki lub 200 g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki wody z gotowania kapusty
- 2 łyżki śmietany (18%)
- 1 płaska łyżeczka mąki
Sposób przygotowania gołąbków:
- Kajzerki namoczyć w mleku, odstawić. Kiedy zmiękną, dokładnie odcisnąć (ja układam na sicie, przykrywam miską, obciążam i tak zostawiam na kilka minut).
- Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy jednokrotnie. Ja przez maszynkę przepuszczam również bułkę i cebulę, ale nie jest to konieczne.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do chwili kiedy zmięknie.
- Mięso, jajka, przyprawy, odciśnięte kajzerki i cebulę wkładamy do misy, dokładnie mieszamy na jednolitą masę (ja robię to przy pomocy miksera, płaską końcówką), odstawiamy.
- Kapusta: spód odcinamy, kilka centymetrów od dołu tak aby liście można było swobodnie oddzielić od ,,główki”.
- Wkładamy kapustę do dużego garnka (powinien być na tyle duży, żeby prawie cała kapusta była w wodzie). Wkładamy kapustę spodem do dołu, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10-15 min. Po tym czasie co kilka minut odkrywamy garnek i szczypcami, delikatnie wyjmujemy te liście, które łatwo dają się oddzielić od kapuścianej ,,głowy”. Pozostałą część przykrywamy ponownie na kilka minut. Pod wpływem gotowania liście kapusty miękną i zdecydowanie łatwiej jest je oddzielić bez uszkadzania. Przekładamy je na sito. Kiedy największe liście będą już zdjęte, pozostałą kapustę wyjmujemy z wody (nie będzie już potrzebna, chyba, że lubimy kiedy dodatkowo w sosie jest dużo kapusty. Wtedy rozdzielamy całą główkę).
- Jeśli mamy dwie kapusty z drugą powtarzamy cały proces.
- Nie wylewamy wody z gotowania kapusty.
- Kiedy liście lekko przestygną, ostrym nożem ścinami, nadmiar stwardniałej część.
- Liść rozkładamy na blacie, bierzemy ok. 2 łyżek mięsa (lub mniej, zależy od wielkości liścia). Mięso kładziemy na dolnej części, zwijamy liść tak aby zakrył mięso, następnie boki do środka i całość w rulon (trochę jak naleśnika na krokiety). Zwiniętego gołąbka układamy, zawinięciem do dołu.
- Tak postępujemy do chwili wykorzystania całego mięsa.
- W dużym garnku na dnie układamy kilka liści kapusty, na nich, dość luźno gołąbki, powinno być między nimi sporo miejsca na sos. Zalewamy wodą z gotowania kapusty, doprawiamy solą, ok. 1 łyżeczki, dodajemy liście Laurowe, Ziele Angielskie i Czarny Pieprz. Całość doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godz.
Najlepiej jeśli gołąbki będziemy gotować przez dwa dni, pierwszego dnia podgotowujemy,
a następnie całkowicie studzimy. Następnego dnia gotujemy przez kolejną 1 godz.
Przygotowanie sosu grzybowego:
Cebulę i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę, następnie wrzucamy grzyby (mogą być mrożone), mieszamy i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min.
Odkrywamy patelnię, solimy i doprawiamy pieprzem, wlewamy wodę z gotowania kapusty, mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu ok. 5 min. Sos powinien lekko ,,mrugać.
W miseczce śmietanę łączymy z mąką i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
Do sosu wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu do zgęstnienia.
Sos jest gotowy.
jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go dolewając wody z gotowania kapusty.
Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym z ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na kapustę faszerowaną – gołąbki znajdziecie tutaj: