0 0
Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na domowe Gołąbki, Kapustę Faszerowaną w sosie z grzybów leśnych. Pyszny obiad, który doskonale sprawdza się jako danie do zamrożenia. Przepis przygotowujemy z dużej ilości mięsa, bo z gołąbkami jest sporo pracy i warto zrobić je raz, a następnie tylko odgrzewać, zwłaszcza, że kapusta lubi podgrzewanie i za każdym razem gołąbki są smaczniejsze.

Kapusta faszerowana, jest doskonałym daniem na jesienno-zimowe obiady, jako dodatek można zrobić puree ziemniaczane lub podawać je ze świeżym pieczywem.

Gołąbki są pyszne zarówno z sosem grzybowym jak i w sosie pomidorowym. Przepis na taką kapustę faszerowaną w pomidorach  znajdziecie tutaj (klik)

Polecam 🙂

 

Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym

Gołąbki – Kapusta Faszerowana w Sosie grzybowym

Składniki na gołąbki:

  • 2 kg. mięsa wieprzowego, mielonego (najlepsza będzie szynka)
  • 1 duża lub 2 mniejsze kapusty białe
  • 2 jajka (M)
  • 3 czerstwe kajzerki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 Liście Laurowe
  • 4 ziarna Ziela Angielskiego
  • ok. 10 ziaren Czarnego Pieprzu

na sos grzybowy:

  • 1 szalotka
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 szklanki lub 200 g mrożonych lub świeżych grzybów leśnych
  • 1 łyżka masła
  • 2 szklanki wody z gotowania kapusty
  • 2 łyżki śmietany (18%)
  • 1 płaska łyżeczka mąki

Sposób przygotowania gołąbków:

  1. Kajzerki namoczyć w mleku, odstawić. Kiedy zmiękną, dokładnie odcisnąć (ja układam na sicie, przykrywam miską, obciążam i tak zostawiam na kilka minut).
  2. Mięso myjemy, kroimy na kawałki i mielimy jednokrotnie. Ja przez maszynkę przepuszczam również bułkę i cebulę, ale nie jest to konieczne.
  3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oleju do chwili kiedy zmięknie.
  4. Mięso, jajka, przyprawy, odciśnięte kajzerki i cebulę wkładamy do misy, dokładnie mieszamy na jednolitą masę (ja robię to przy pomocy miksera, płaską końcówką), odstawiamy.
  5. Kapusta: spód odcinamy, kilka centymetrów od dołu tak aby liście można było swobodnie oddzielić od ,,główki”.
  6. Wkładamy kapustę do dużego garnka (powinien być na tyle duży, żeby prawie cała kapusta była w wodzie). Wkładamy kapustę spodem do dołu, zalewamy wrzątkiem, gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 10-15 min. Po tym czasie co kilka minut odkrywamy garnek i szczypcami, delikatnie wyjmujemy te liście, które łatwo dają się oddzielić od kapuścianej ,,głowy”. Pozostałą część przykrywamy ponownie na kilka minut. Pod wpływem gotowania liście kapusty miękną i zdecydowanie łatwiej jest je oddzielić bez uszkadzania. Przekładamy je na sito. Kiedy największe liście będą już zdjęte, pozostałą kapustę wyjmujemy z wody (nie będzie już potrzebna, chyba, że lubimy kiedy dodatkowo w sosie jest dużo kapusty. Wtedy rozdzielamy całą główkę).
  7. Jeśli mamy dwie kapusty z drugą powtarzamy cały proces.
  8. Nie wylewamy wody z gotowania kapusty.
  9. Kiedy liście lekko przestygną, ostrym nożem ścinami, nadmiar stwardniałej część.
  10. Liść rozkładamy na blacie, bierzemy ok. 2 łyżek mięsa (lub mniej, zależy od wielkości liścia). Mięso kładziemy na dolnej części, zwijamy liść tak aby zakrył mięso, następnie boki do środka i całość w rulon (trochę jak naleśnika na krokiety). Zwiniętego gołąbka układamy, zawinięciem do dołu.
  11. Tak postępujemy do chwili wykorzystania całego mięsa.
  12. W dużym garnku na dnie układamy kilka liści kapusty, na nich, dość luźno gołąbki, powinno być między nimi sporo miejsca na sos. Zalewamy wodą z gotowania kapusty, doprawiamy solą, ok. 1 łyżeczki, dodajemy liście Laurowe, Ziele Angielskie i Czarny Pieprz. Całość doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godz.
    Najlepiej jeśli gołąbki będziemy gotować przez dwa dni, pierwszego dnia podgotowujemy,
    a następnie całkowicie studzimy. Następnego dnia gotujemy przez kolejną 1 godz.
Sos Grzybowy

Przygotowanie sosu grzybowego:

Cebulę i szalotkę kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę, następnie wrzucamy grzyby (mogą być mrożone), mieszamy i na małym ogniu dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min.

Odkrywamy patelnię, solimy i doprawiamy pieprzem, wlewamy wodę z gotowania kapusty, mieszamy i gotujemy na maleńkim ogniu ok. 5 min. Sos powinien lekko ,,mrugać.

W miseczce śmietanę łączymy z mąką i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.

Do sosu wlewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu do zgęstnienia.
Sos jest gotowy.

jeśli uznamy, że sos jest zbyt gęsty można rozcieńczyć go dolewając wody z gotowania kapusty.

Gołąbki podajemy polane sosem grzybowym z ziemniakami lub świeżym pieczywem.

Smacznego 🙂

  • Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
  • Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym
  • Kapusta Faszerowana w Sosie Grzybowym

 

Więcej przepisów na kapustę faszerowaną – gołąbki znajdziecie tutaj: 

Gołąbki bez Zawijania

 

 

 

 

 

(Visited 10 129 times, 1 visits today)

Dorota

Colesław Surówka
previous
Colesław Domowa Surówka
Naleśniki z Twarogiem
next
NALEŚNIKI Z SEREM
Colesław Surówka
previous
Colesław Domowa Surówka
Naleśniki z Twarogiem
next
NALEŚNIKI Z SEREM

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »