Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo popularne i tradycyjne maślane ciasto, tym razem z serem i śliwkami. Pyszne na podwieczorek.
Najsmaczniejsze jest zupełnie zimne, kiedy ser dokładnie wystygnie. Zajmuje to trochę czasu, więc z powodzeniem ciasto można upiec dzień wcześniej i podawać dopiero następnego dnia. Wystudzone najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Jest wilgotne dzięki dużej ilości masła, więc nie ma obawy, że wyschnie. Pamiętajcie tylko, żeby przed przykryciem
go szklanym lub plastikowym kloszem ciasto bardzo dokładnie wystudzić.
Z podanych składników wychodzi naprawdę spory kawałek ciasta, więc z powodzeniem nakarmicie nim kilka osób, a ponieważ doskonale się przechowuje, mamy podwieczorek nawet
na 2 dni. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu, ze względu na śliwki 🙂
Polecam ten pyszny, jesienny deser.
Ciasto maślane z serem i śliwkami
Składniki ciasta z serem i śliwkami:
Ciasto:
- 300 g miękkiego masła
- 220 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 cytryna (otarta skórka, wyciśnięty sok)
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Masa serowa:
- 550 g sera białego tłustego
- 110 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 budynie waniliowe
- ok. 400 g śliwek węgierek lub innych (bez pestek)
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Prostokątną formę 35 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
Ze śliwek usunąć pestki, posypać cynamonem, wymieszać i odstawić.
Przygotowanie ciasta:
W misie miksera zmiksować razem masło i cukier z cukrem waniliowym, najlepiej płaską końcówką, do uzyskania jasnej masy (ok. 2 min)
Cały czas miksując dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu miksować do połączenia składników. Wlać sok z cytryny i skórkę, wymieszać. Na tym etapie masa może wyglądać jak zważona, nic nie szkodzi, po dodaniu mąki, wszystko ładnie się wymiesza.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników, na wolnych obrotach miksera.
Przygotowanie masy serowej:
Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Można to zrobić tą samą końcówką którą mieszaliśmy ciasto.
Przygotowanie ciasta:
Na dno przygotowanej formy wyłożyć ok. połowy ciasta, na niej ścisło poukładać śliwki, a następnie równo rozprowadzić masę serową, na sam wierzch wyłożyć pozostałe ciasto
i lekko wyrównać łopatką.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez ok. 45-50 min do suchego patyczka.
Ja po ok. 35 min przykrywam ciasto folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie rumieniło.
Upieczone ciasto studzimy w formie, kroimy dopiero kiedy jest całkowicie wystudzone.
Zimne posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
5 komentarzy Ukryj
Wygląda pysznie 🙂
Pięknie i smacznie tu u Ciebie))
Wygląda wspaniale, aż chce się jeść 🙂
Czy ser ma byc mielony czy z wiaderka??
Ser może być zarówno mielony jak i taki z wiaderka na sernik, ale uważaj, żeby ser był możliwie suchy. Często ser z wiaderka jest mokry i wtedy ciasto rozmięknie, więc najlepiej użyj dobrej jakości sera 🙂