0 0
Placek maślany z serem i śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Placek maślany z serem i śliwkami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bardzo popularne i tradycyjne maślane ciasto, tym razem z serem i śliwkami. Pyszne na podwieczorek.

Najsmaczniejsze jest zupełnie zimne, kiedy ser dokładnie wystygnie. Zajmuje to trochę czasu, więc z powodzeniem ciasto można upiec dzień wcześniej i podawać dopiero następnego dnia. Wystudzone najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Jest wilgotne dzięki dużej ilości masła, więc nie ma obawy, że wyschnie. Pamiętajcie tylko, żeby przed przykryciem
go szklanym lub plastikowym kloszem ciasto bardzo dokładnie wystudzić.

Z podanych składników wychodzi naprawdę spory kawałek ciasta, więc z powodzeniem nakarmicie nim kilka osób, a ponieważ doskonale się przechowuje, mamy podwieczorek nawet
na 2 dni. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu, ze względu na śliwki 🙂

Polecam ten pyszny, jesienny deser.

 

Ciasto ze śliwkami i serem

 

Ciasto maślane z serem i śliwkami

Składniki ciasta z serem i śliwkami:

Ciasto:

  • 300 g miękkiego masła 
  • 220 g cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 cytryna (otarta skórka, wyciśnięty sok)
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 550 g sera białego tłustego
  • 110 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 budynie waniliowe 
  • ok. 400 g śliwek węgierek lub innych (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Prostokątną formę 35 cm x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Ze śliwek usunąć pestki, posypać cynamonem, wymieszać i odstawić.

Przygotowanie ciasta:

W misie miksera zmiksować razem masło i cukier z cukrem waniliowym, najlepiej płaską końcówką, do uzyskania jasnej masy (ok. 2 min)

Cały czas miksując dodawać kolejno jajka, po każdym dodaniu miksować do połączenia składników. Wlać sok z cytryny i skórkę, wymieszać. Na tym etapie masa może wyglądać jak zważona, nic nie szkodzi, po dodaniu mąki, wszystko ładnie się wymiesza.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.

Do masy maślanej wsypać mąkę i wymieszać tylko do połączenia się składników, na wolnych obrotach miksera.

Przygotowanie masy serowej:

Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa. Można to zrobić tą samą końcówką którą mieszaliśmy ciasto.

Przygotowanie ciasta:

Na dno przygotowanej formy wyłożyć ok. połowy ciasta, na niej ścisło poukładać śliwki, a następnie równo rozprowadzić masę serową, na sam wierzch wyłożyć pozostałe ciasto
i lekko wyrównać łopatką.

Piec w piekarniku rozgrzanym do 175 st.C. przez ok. 45-50 min do suchego patyczka.
Ja po ok. 35 min przykrywam ciasto folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie rumieniło.

Upieczone ciasto studzimy w formie, kroimy dopiero kiedy jest całkowicie wystudzone.

Zimne posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

  • Ciasto ze śliwkami i serem
  • Ciasto ze śliwkami i serem
  • Ciasto ze śliwkami i serem

 

(Visited 1 339 times, 1 visits today)

Dorota

Ryż Zapiekany z Jabłkami
previous
Ryż Zapiekany z Jabłkami
Omlet Pieczony
next
Omlet Pieczony – dutch baby pancake
Ryż Zapiekany z Jabłkami
previous
Ryż Zapiekany z Jabłkami
Omlet Pieczony
next
Omlet Pieczony – dutch baby pancake

5 komentarzy Ukryj

Ser może być zarówno mielony jak i taki z wiaderka na sernik, ale uważaj, żeby ser był możliwie suchy. Często ser z wiaderka jest mokry i wtedy ciasto rozmięknie, więc najlepiej użyj dobrej jakości sera 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »