Niezwykle efektowny i smaczny, pieczony omlet.
Smakuje i wygląda zupełnie inaczej niż te omlety do których jesteśmy przyzwyczajeni, dlatego będzie ciekawym urozmaiceniem śniadania.
Najważniejsze w przygotowaniu tego omletu jest pieczenie go w bardzo rozgrzanej foremce. Przed nalaniem do niej ciasta, trzeba wstawić ją do piekarnika na kilka minut. Uważamy,
żeby masło którym jest posmarowana nie spaliło się, dlatego dobrze jest użyć masła klarowanego.
Dzięki temu, że ciasto wlewamy do gorącej formy, omlet pięknie wyrasta w trakcie pieczenia i ma niespotykany kształt.
SKŁADNIKI
- 3 duże Jajka
- 2/3 szklanki 2% mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 mąki pszennej
- szcypta soli
- zapach waniliowy
- 2 łyżeczki masła
- DO PRZYBRANIA
- sok z cytryny
- cukier puder
przygotowanie
Najszybciej ciasto przygotujemy w dzbanku blendera (ale można ręcznie wymieszać w misce).
Wszystkie składniki umieścić w blenderze, dokładnie zmiksować na jednolite ciasto.
Niską tortownicę lub żeliwną patelnię posmarować dość grubo masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut.
Wyjąć i od razu, do bardzo gorącej foremki wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min.
Jeśli ciasto zbyt szybko się rumieni w połowie pieczenia można zmniejszyć temperaturę do 200 st.C
Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia.
Wyjąć upieczony i wyrośnięty omlet.
Posmarować odrobiną masła, skropić sokiem z cytryny i oprószyć cukrem pudrem.
Podawać gorący pokrojony na trójkąty.





1 komentarz
Ja nazywam je pieczonymi nalesnikami, jedno z ulubionych śniadań weekednowych.