Składniki
-
3 duże Jajka
-
2/3 szklanki 2% mleka
-
1/4 szklanki cukru
-
1/2 mąki pszennej
-
szcypta soli
-
zapach waniliowy
-
2 łyżeczki masła
-
Do przybrania
-
sok z cytryny
-
cukier puder
-
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Niezwykle efektowny i smaczny, pieczony omlet. Smakuje i wygląda zupełnie inaczej niż te omlety do których jesteśmy przyzwyczajeni, dlatego będzie ciekawym urozmaiceniem śniadania.
Najważniejsze w przygotowaniu tego omletu jest pieczenie go w bardzo rozgrzanej foremce. Przed nalaniem do niej ciasta, trzeba wstawić ją do piekarnika na kilka minut. Uważamy,
żeby masło którym jest posmarowana nie spaliło się, dlatego dobrze jest użyć masła klarowanego.
Dzięki temu, że ciasto wlewamy do gorącej formy, omlet pięknie wyrasta w trakcie pieczenia i ma niespotykany kształt.
Steps
1
Done
|
Najszybciej ciasto przygotujemy w dzbanku blendera (ale można ręcznie wymieszać w misce). |
2
Done
|
Wyjąć i od razu, do bardzo gorącej foremki wlać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 min. |
3
Done
|
Wyjąć upieczony i wyrośnięty omlet. |
4
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Ja nazywam je pieczonymi nalesnikami, jedno z ulubionych śniadań weekednowych.