Sernik z borówkami to jeden z najłatwiejszych serników na blogu.
Nie ubijamy piany z białek, nie ma dużo łączenia i delikatnego mieszania, wręcz przeciwnie mieszać trzeba szybko i energicznie.
Zwłaszcza w przypadku kiedy nie używacie miksera, a jedynie kuchenną rózgę.
Sernik pieczemy długo i w niskiej temperaturze. Grzałki w piekarniku muszą być ustawione na góra/dół (nie termoobieg, czyli wiatraczek w piekarniku nie może pracować). Cierpliwie czekamy przez 2 godz., kiedy sernik się piecze, a później pozostawiamy go na kilka godzin, żeby dokładnie wystygł i stężał.
Dzięki tak długiemu czasowi pieczenia w niskiej temperaturze mamy pewność, że ciasto będzie upieczone i bardzo jasne, nie wyrośnie i nie popęka. No cóż, coś za coś. Jeśli sernik upieczecie dzień wcześniej i na noc zostawicie w chłodnym miejscu, będzie idealny, na koniec posypcie go tylko dodatkowo świeżymi borówkami, będzie pyszny.

SKŁADNIKI
- 5 dużych jajek
- 1 kg. sera na sernik
- 120 g bardzo miękkiego masła masła
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka kaszy manny
- skórka otarta i sok z 1 dużej limonki
- ok. 250 g jagód lub borówek
przygotowanie
Formę lub tortownicę 24 cm., posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
W misie miksera lub w innej dużej misce jeśli nie używamy miksera, połączyć masło z cukrem i dokładnie wymieszać/zmiksować. Jeśli nie miksera używamy dużej rózgi kuchennej.
Pojedynczo dodajemy jajka, po każdym miksować do całkowitego połączenia składników.
Do masy wkładamy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Następnie wsypujemy budyń i kaszę manną, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie (mikserem na średnich obrotach), aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita, gładka masa, bez grudek.
Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z limonki, mieszamy.
Masę serową przekładamy do formy.
Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i od razu zmniejszamy grzanie do 120 st.C. (grzałka góra/dół).
Pieczemy 120 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min,
następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce.
Zajmie to ok. 2-3 godz. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.