0 0
Sernik Wiedeński z Borówkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
5 dużych jajek
1 kg. sera na sernik
120 g bardzo miękkiego masła masła
1 szklanka cukru
1 cukier wanilinowy
1 budyń waniliowy
1 łyżka kaszy manny
skórka otarta i sok z 1 dużej limonki
ok. 250 g jagód lub borówek

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sernik Wiedeński z Borówkami

Jeden z najłatwiejszych serników na blogu.

  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nie ubijamy piany z białek, nie ma dużo łączenia i delikatnego mieszania, wręcz przeciwnie mieszać trzeba szybko i energicznie. Zwłaszcza w przypadku kiedy nie używacie miksera, a jedynie kuchenną rózgę.

Sernik pieczemy długo i w niskiej temperaturze. Grzałki w piekarniku muszą być ustawione na góra/dół (nie termoobieg, czyli wiatraczek w piekarniku nie może pracować). Cierpliwie czekamy przez 2 godz., kiedy sernik się piecze, a później pozostawiamy go na kilka godzin, żeby dokładnie wystygł i stężał. Dzięki tak długiemu czasowi pieczenia w niskiej temperaturze mamy pewność, że ciasto będzie upieczone i bardzo jasne, nie wyrośnie i nie popęka. No cóż, coś za coś. Jeśli sernik upieczecie dzień wcześniej i na noc zostawicie w chłodnym miejscu, będzie idealny, na koniec posypcie go tylko dodatkowo świeżymi borówkami, będzie pyszny.

 

 

Sernik

(Visited 3 254 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Formę lub tortownicę 24 cm., posmarować masłem i oprószyć mąką. Odstawić.
W misie miksera lub w innej dużej misce jeśli nie używamy miksera, połączyć masło z cukrem i dokładnie wymieszać/zmiksować. Jeśli nie miksera używamy dużej rózgi kuchennej.
Pojedynczo dodajemy jajka, po każdym miksować do całkowitego połączenia składników.
Do masy wkładamy ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

2
Done

Następnie wsypujemy budyń i kaszę manną, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie (mikserem na średnich obrotach), aż wszystkie składniki dokładnie się połączą i powstanie jednolita, gładka masa, bez grudek.
Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z limonki, mieszamy.
Masę serową przekładamy do formy.
Wierzch posypujemy 1/2 przygotowanych borówek.

3
Done

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C. i od razu zmniejszamy grzanie do 120 st.C. (grzałka góra/dół). Pieczemy 120 min., studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 min, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to ok. 2-3 godz. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

4
Done

Dorota

Omlet Pieczony
previous
Omlet Pieczony – dutch baby pancake
next
Ciasto z budyniem i gruszkami
Omlet Pieczony
previous
Omlet Pieczony – dutch baby pancake
next
Ciasto z budyniem i gruszkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »