Składniki
-
Kruche ciasto
-
100 g zimnego masła
-
180 g mąki pszennej tortowej
-
20 g mąki ziemniaczanej
-
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
-
60 g cukru pudru
-
szczypta soli
-
1 duże jajko
-
1 żółtko
-
1 łyżka soku z cytryny
-
Kruszonka
-
ok. 50 g zimnego masła
-
3 łyżki mąki pszennej
-
1/2 cukru wanilionowego
-
1,5 łyzeczki cukru
-
Ponadto
-
1 budyń waniliowy
-
2 szklanki mleka
-
2 łyżki cukru
-
2 łyżki masła
-
1 duża lub 2 średnie gruszki
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne kruche ciasto z budyniem, gruszkami i kruszonką, bardzo delikatne. W naszym domu zniknęło błyskawicznie, będę robiła je znacznie częściej bo to jeden z łatwiejszych wypieków. Do ciasta można użyć każdego rodzaju kruchego ciasta, takiego które robimy na szarlotkę z mąki krupczatki, lub takiego jak do mazurków z dodatkiem śmietany. Najważniejsze tutaj jest budyniowo gruszkowe nadzienie.
Przed podaniem trzeba ciasto dokładnie wystudzić i zostawić do zastygnięcia. Dlatego ciasto można zrobić dzień przed podaniem i przez noc trzymać w chłodnym miejscu.
Cukrem pudrem posypujemy ciasto przed samym podaniem.
Steps
1
Done
|
Wszystkie składniki ciasta bez soku, posiekać dokładnie, najlepiej zrobić to w malakserze lub na stolnicy dużym nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlać sok i siekać do chwili, kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto. Zagnieść ciasto rękami, jeśli to konieczne lekko podsypać mąką gdy jest bardzo wilgotne. |
2
Done
|
Formę do tart ok. 20 -24 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką. |
3
Done
|
Na ciasto wyłożyć *masę budyniową, wyrównać, na budyniu poukładać ścisło **plasterki gruszek, posypać ***kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min do zrumienienia kruszonki. |
4
Done
|
Przygotowanie gruszekGruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki średniej grubości. |
5
Done
|
Przygotowanie kruszonkiW misce umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać cukier i mąkę. Palcami rozcierać składniki |
6 komentarzy Ukryj
wygląda bardzo smakowicie 😉
ależ pysznie wygląda:)
Dziewczyny, baaardzo dziękuję 😀
na ile stopni nagrzac piekarnik? niedopatrzylam? bądź coś mi się nie wyświetla
Już uzupełniłam, piekarnik nagrzewamy 175 st.C. Dziękuję za czujność 🙂
Witam 🙂 a do czego ten sok z cytryny?