0 0
Ciasto z budyniem i gruszkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
Kruche ciasto
100 g zimnego masła
180 g mąki pszennej tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
60 g cukru pudru
szczypta soli
1 duże jajko
1 żółtko
1 łyżka soku z cytryny
Kruszonka
ok. 50 g zimnego masła
3 łyżki mąki pszennej
1/2 cukru wanilionowego
1,5 łyzeczki cukru
Ponadto
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 duża lub 2 średnie gruszki

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto z budyniem i gruszkami

Idealny deser, dodatek do kawy lub herbaty.

  • 8 porcje
  • Średni

Składniki

  • Kruche ciasto

  • Kruszonka

  • Ponadto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne kruche ciasto z budyniem, gruszkami i kruszonką, bardzo delikatne. W naszym domu zniknęło błyskawicznie, będę robiła je znacznie częściej bo to jeden z łatwiejszych wypieków. Do ciasta można użyć każdego rodzaju kruchego ciasta, takiego które robimy na szarlotkę  z mąki krupczatki, lub takiego jak do mazurków z dodatkiem śmietany. Najważniejsze tutaj jest budyniowo gruszkowe nadzienie.

Przed podaniem trzeba ciasto dokładnie wystudzić i zostawić do zastygnięcia. Dlatego ciasto można zrobić dzień przed podaniem i przez noc trzymać w chłodnym miejscu.

Cukrem pudrem posypujemy ciasto przed samym podaniem.

Tarta Krucha

(Visited 6 622 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Wszystkie składniki ciasta bez soku, posiekać dokładnie, najlepiej zrobić to w malakserze lub na stolnicy dużym nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlać sok i siekać do chwili, kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto. Zagnieść ciasto rękami, jeśli to konieczne lekko podsypać mąką gdy jest bardzo wilgotne.

2
Done

Formę do tart ok. 20 -24 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 175 st.C.
Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki u mnie 20 cm, wylepić ją ciastem, ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min, lub na czas nagrzewania piekarnika.  Schłodzone ciasto wyjąć, wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-12 min, do zrumienienia.

3
Done

Na ciasto wyłożyć *masę budyniową, wyrównać, na budyniu poukładać ścisło **plasterki gruszek, posypać ***kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min do zrumienienia kruszonki.
Wyjąć i odstawić na ok. 2 godz. w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.

4
Done

Przygotowanie gruszek

Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki średniej grubości.

5
Done

Przygotowanie kruszonki

W misce umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać cukier i mąkę. Palcami rozcierać składniki
do chwili, kiedy powstaną grube okruchy.
Upieczone, zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Dorota

previous
Sernik Wiedeński z Borówkami
Ciasto Bananowo Czekoladowe
next
Keks czekoladowo-bananowy
previous
Sernik Wiedeński z Borówkami
Ciasto Bananowo Czekoladowe
next
Keks czekoladowo-bananowy

6 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »