Pyszne kruche ciasto z budyniem, gruszkami i kruszonką, bardzo delikatne.
W naszym domu zniknęło błyskawicznie, będę robiła je znacznie częściej bo to jeden z łatwiejszych wypieków. Do ciasta można użyć każdego rodzaju kruchego ciasta, takiego które robimy na szarlotkę z mąki krupczatki, lub takiego jak do mazurków z dodatkiem śmietany. Najważniejsze tutaj jest budyniowo gruszkowe nadzienie.
Przed podaniem trzeba ciasto dokładnie wystudzić i zostawić do zastygnięcia. Dlatego ciasto można zrobić dzień przed podaniem i przez noc trzymać w chłodnym miejscu.
Cukrem pudrem posypujemy ciasto przed samym podaniem.

SKŁADNIKI
- KRUCHE CIASTO
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki pszennej tortowej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 60 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 duże jajko
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- KRUSZONKA
- ok. 50 g zimnego masła
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 cukru wanilionowego
- 1,5 łyzeczki cukru
- PONADTO
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki masła
- 1 duża lub 2 średnie gruszki
przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta bez soku, posiekać dokładnie, najlepiej zrobić to w malakserze lub na stolnicy dużym nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlać sok i siekać do chwili, kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto. Zagnieść ciasto rękami, jeśli to konieczne lekko podsypać mąką gdy jest bardzo wilgotne.
Formę do tart ok. 20 -24 cm, posmarować masłem i oprószyć mąką.
Piekarnik nagrzać do 175 st.C.
Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki u mnie 20 cm, wylepić ją ciastem, ponakłuwać widelcem i posmarować białkiem.
Wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min, lub na czas nagrzewania piekarnika. Schłodzone ciasto wyjąć,
wstawić do nagrzanego piekarnika na 10-12 min, do zrumienienia.
Na ciasto wyłożyć *masę budyniową, wyrównać, na budyniu poukładać ścisło **plasterki gruszek, posypać ***kruszonką.
Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 min do zrumienienia kruszonki.
Wyjąć i odstawić na ok. 2 godz. w chłodne miejsce do wystygnięcia i stężenia.
PRZYGOTOWANIE GRUSZEK
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki średniej grubości.
PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI
W misce umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać cukier i mąkę. Palcami rozcierać składniki
do chwili, kiedy powstaną grube okruchy.
Upieczone, zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
6 komentarzy
wygląda bardzo smakowicie 😉
ależ pysznie wygląda:)
Dziewczyny, baaardzo dziękuję 😀
na ile stopni nagrzac piekarnik? niedopatrzylam? bądź coś mi się nie wyświetla
Już uzupełniłam, piekarnik nagrzewamy 175 st.C. Dziękuję za czujność 🙂
Witam 🙂 a do czego ten sok z cytryny?