Keks czekoladowo-bananowy

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Keks czekoladowo-bananowy

Pyszny, wilgotny keks czekoladowo-bananowy. Bardzo łatwy przepis uda się nawet tym, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni.

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Nie potrzebujecie miksera, wystarczy drewniana łyżka i duża miska, ciasto jest niezwykle proste do zrobienia.

Do ciasta dodaję szklankę różnych bakalii, orzechów pekan i włoski, żurawiny i mieszanych rodzynek, ale możecie dodać tylko jeden rodzaj owoców, w każdej wersji keks będzie pyszny.

Ciasto pieczmy dość długo i dlatego po ok. 45 min dobrze jest przykry je folią aluminiową, żeby zbyt mocno
się nie przypiekło.

Zimne ciasto przechowujemy w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu nawet do 3 dni.

Dla mnie z każdym kolejnym dniem jest coraz smaczniejsze. Bardzo polecam 🙂

Ciasto Bananowe

Keks bananowo-czkoladowy

Składniki keksu bananowo-czekoladowego

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 110 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 1 jako + 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli zapachu waniliowego
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • 1 szklanka bakalii (żurawiny, rodzynki, orzechy, migdały)

Sposób przygotowania keksu bananowo-czekoladowego:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem. 

Keksówkę posmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką. Odstawić.

Banany obrać ze skóry, rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Bakalie posiekać. Odstawić.

W misce wymieszać razem suche składniki, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Odstawić.

W dużej misce połączyć jajko, żółtko, masło, cukier i zapach waniliowy, dokładnie wymieszać można rózgą można mikserem z płaską końcówką. Wszystkie składniki powinny się połączyć.

Następnie wsypać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia.

Do ciasta dodać banany i bakalie, wymieszać, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Przełożyć ciasto do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 60 min, najpierw 45 min odkryte, następnie na kolejne 15-20 min przykryć ciasto folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie przypiekło. Pieczemy do suchego patyczka.

Wyjmujemy i studzimy 15 min. na kuchennej kratce w  foremce, następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie.

Smacznego 🙂

  • Chlebek Bananowy
  • ciasto, ciasto przepis, ciasto bananowe przepis, bananowe ciasto, przepisy, ciasto, ciasto przepisy, ciasto bananowe, ciasto bananowe przepis, chlebek bananowy, chlebek bananowy przepis, ciasto bananowo-czekoladowe, banany, banany przepisy, czekolada, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowe przepis,

Więcej przepisów na ciasta z bananami znajdziecie tutaj: 

Muffiny Bananowe

 

Zapraszam na pyszny sernik z mascarpone i pomarańczami, przepis tutaj:

Sernik na Spodzie Brownie

(Visited 680 times, 1 visits today)

Dorota

Żeberka w Miodzie
previous
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne
Pasztet z Kurcząt
next
Pasztet z Kurcząt
Żeberka w Miodzie
previous
Żeberka w Miodzie Duszone – idealne
Pasztet z Kurcząt
next
Pasztet z Kurcząt

3 komentarze Ukryj

Witaj Dorota.
Cieszę się że znalazłam Twój blog.Przepisy są super.Juz jutro skorzystam z przepisu na keks bananowy czekoladowy.Twoj komentarz odnośnie hotelu Elbrus w Szczyrku dał mi wiele do myślenia i postanowiłam zamówić moim dzieciom pobyt w tym hotelu gdy będą w sierpniu w Polsce.Dziekuje za przepisy będę z nich korzystać. Pozdrawiam cieplutko z Toronto ,dziś +11C.Maria

Dzień Dobry Marysiu 🙂 bardzo się cieszę i serdecznie zapraszam na bloga jak najczęściej. Hotel Elbrus to jedno z naszych ulubionych miejsc, więc polecam go gorąco. Szczyrk jest piękny zimą i latem. Mam nadzieje, że Twoim dzieciom również si spodoba 🙂 Pozdrawiam i zazdroszczę temperatury u nas dopiero marzymy o ociepleniu 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię