Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Nie potrzebujecie miksera, wystarczy drewniana łyżka i duża miska, ciasto jest niezwykle proste do zrobienia.
Do ciasta dodaję szklankę różnych bakalii, orzechów pekan i włoski, żurawiny i mieszanych rodzynek, ale możecie dodać tylko jeden rodzaj owoców, w każdej wersji keks będzie pyszny.
Ciasto pieczmy dość długo i dlatego po ok. 45 min dobrze jest przykry je folią aluminiową, żeby zbyt mocno
się nie przypiekło.
Zimne ciasto przechowujemy w szczelnym pojemniku i chłodnym miejscu nawet do 3 dni.
Dla mnie z każdym kolejnym dniem jest coraz smaczniejsze. Bardzo polecam 🙂

Keks bananowo-czkoladowy
Składniki keksu bananowo-czekoladowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki soli
- 110 g masła roztopionego i przestudzonego
- 1 jako + 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy lub kilka kropli zapachu waniliowego
- 3 średnie dojrzałe banany
- 1 szklanka bakalii (żurawiny, rodzynki, orzechy, migdały)
Sposób przygotowania keksu bananowo-czekoladowego:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C z termoobiegiem.
Keksówkę posmarować masłem i oprószyć mąką lub tartą bułką. Odstawić.
Banany obrać ze skóry, rozgnieść widelcem na jednolitą masę. Bakalie posiekać. Odstawić.
W misce wymieszać razem suche składniki, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. Odstawić.
W dużej misce połączyć jajko, żółtko, masło, cukier i zapach waniliowy, dokładnie wymieszać można rózgą można mikserem z płaską końcówką. Wszystkie składniki powinny się połączyć.
Następnie wsypać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia.
Do ciasta dodać banany i bakalie, wymieszać, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Przełożyć ciasto do formy i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 60 min, najpierw 45 min odkryte, następnie na kolejne 15-20 min przykryć ciasto folią aluminiową, żeby zbyt mocno się nie przypiekło. Pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy 15 min. na kuchennej kratce w foremce, następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie.
Smacznego 🙂
Więcej przepisów na ciasta z bananami znajdziecie tutaj:
Zapraszam na pyszny sernik z mascarpone i pomarańczami, przepis tutaj:
4 komentarze Ukryj
Kocham wszelkie keksy. 🙂
Witaj Dorota.
Cieszę się że znalazłam Twój blog.Przepisy są super.Juz jutro skorzystam z przepisu na keks bananowy czekoladowy.Twoj komentarz odnośnie hotelu Elbrus w Szczyrku dał mi wiele do myślenia i postanowiłam zamówić moim dzieciom pobyt w tym hotelu gdy będą w sierpniu w Polsce.Dziekuje za przepisy będę z nich korzystać. Pozdrawiam cieplutko z Toronto ,dziś +11C.Maria
Dzień Dobry Marysiu 🙂 bardzo się cieszę i serdecznie zapraszam na bloga jak najczęściej. Hotel Elbrus to jedno z naszych ulubionych miejsc, więc polecam go gorąco. Szczyrk jest piękny zimą i latem. Mam nadzieje, że Twoim dzieciom również si spodoba 🙂 Pozdrawiam i zazdroszczę temperatury u nas dopiero marzymy o ociepleniu 🙂
Dziękuję za super przepis 🙂 ciasto jest pyszne 🙂