0 0
Ciasto Owsiane ze Śliwkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
1,5 szklanki mąki pszennej
110 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru
2 żółtka
0,5 szklanki płatków owsianych
1/4 szklanki grubo posiekanych migdałów
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 400 g śliwek

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Owsiane ze Śliwkami

  • 4 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Jedno z łatwiejszych ciast jakie często piekę. Tym razem w roli głównej śliwki. Ja miałam duże soczyste, ale najsmaczniejsze są Węgierki.

Przygotowanie ciasta to zalewie kilkanaście minut. Doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu należy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać w chłodnym miejscu,
a będzie doskonałe nawet do 3 dni. W dzień po upieczeniu jest chyba nawet smaczniejsze niż w dniu przygotowania.

Polecam, doskonałe na weekendowy deser, ale i podwieczorek 🙂

 

(Visited 7 335 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, odstawić.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.

2
Done

Masło i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać żółtka, zmiksować.

Dodać płatki owsiane, migdały, mąkę i zmiksować na średnich obrotach. Powstaną grube okruchy z ciasta.

3
Done

Połowę ciasta wsypać na dno formy (u mnie 22 cm, posmarowaną masłem i posypaną mąką).

Na cieście ścisło poukładać połówki śliwek, posypać pozostałym ciastem.

4
Done

Piec w 175 st.C. przez 30-35 min. do zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce.
PO wystudzeniu można oprószyć cukrem pudem.

Dorota

Ciasto Bananowo Czekoladowe
previous
Keks czekoladowo-bananowy
jablka-dla -dzieci
next
Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak
Ciasto Bananowo Czekoladowe
previous
Keks czekoladowo-bananowy
jablka-dla -dzieci
next
Jabłka w Karmelu – Halloweenowy Przysmak

5 komentarzy Ukryj

Robiłam wiele razy. Daję pół szklanki cukru, a płatków owsianych więcej niż pół szklanki. Zamiast posiekanych migdałów używam płatków migdałowych. Znakomite nie tylko ze śliwkami, piekłam z morelami, a dzisiaj zamierzam z nektarynkami.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »