Składniki
-
1,5 szklanki mąki pszennej
-
110 g miękkiego masła
-
3/4 szklanki cukru
-
2 żółtka
-
0,5 szklanki płatków owsianych
-
1/4 szklanki grubo posiekanych migdałów
-
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
-
ok. 400 g śliwek
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jedno z łatwiejszych ciast jakie często piekę. Tym razem w roli głównej śliwki. Ja miałam duże soczyste, ale najsmaczniejsze są Węgierki.
Przygotowanie ciasta to zalewie kilkanaście minut. Doskonale się przechowuje, po całkowitym wystudzeniu należy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać w chłodnym miejscu,
a będzie doskonałe nawet do 3 dni. W dzień po upieczeniu jest chyba nawet smaczniejsze niż w dniu przygotowania.
Polecam, doskonałe na weekendowy deser, ale i podwieczorek 🙂
Steps
1
Done
|
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia, odstawić. |
2
Done
|
Masło i cukier zmiksować na jednolitą masę. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać płatki owsiane, migdały, mąkę i zmiksować na średnich obrotach. Powstaną grube okruchy z ciasta. |
3
Done
|
Połowę ciasta wsypać na dno formy (u mnie 22 cm, posmarowaną masłem i posypaną mąką). Na cieście ścisło poukładać połówki śliwek, posypać pozostałym ciastem. |
4
Done
|
Piec w 175 st.C. przez 30-35 min. do zrumienienia. |
5 komentarzy Ukryj
Piekne zdjecie! Co za kolory….Ciasto wyglada baaardzo smacznie.
Mmm, pysznie wygląda 🙂
Uwielbiam takie szybkie wypieki :-). Pozdrawiam gorąco!
Uwielbiam śliwki, a ciasto wygląda mega apetycznie 🙂
Robiłam wiele razy. Daję pół szklanki cukru, a płatków owsianych więcej niż pół szklanki. Zamiast posiekanych migdałów używam płatków migdałowych. Znakomite nie tylko ze śliwkami, piekłam z morelami, a dzisiaj zamierzam z nektarynkami.