Doskonały, soczysty i aromatyczny kurczak z pieczony na butelce piwa miodowego.
Ulubione danie mojego Taty.
Kurczak na butelce jest jednym z najłatwiejszych i najszybszych obiadów, jakie robię.
Ja dodatkowo na blachę z kurczakiem wrzucam jeszcze sporą ilość warzyw. dzięki temu mam cudowne i pyszne danie jedno-blachowe.
Piwo
Do przygotowania kurczaka można użyć każdego rodzaju piwa. Ja najbardziej lubię piwo miodowe, lub ciemne.
Zanim kurczaka włożę na otwartą i trzymaną w temperaturze pokojowej butelkę, najpierw dokładnie ją myję.
Butelkę wkładam do naczynia z ciepłą wodą i zostawiam ją na ok. 30 min. dzięki temu naklejki schodzą bez najmniejszego problemu.
Następnie butelkę myję dokładnie gąbką z płynem do naczyń.
Następnie butelkę otwieram i dopiero na tak przygotowaną nadziewam kurczaka.
Warzywa
Każde ulubione warzywa nadają się do tego dania. Można użyć ponad te, których ja użyłam bakłażana, kalarepę, pora, selera, pietruszkę, buraki.
Zawsze przed pieczeniem trzeba po pokrojeniu warzywa dokładnie wytrzeć. dzięki temu warzywa warzywa się pieką, a nie gotują we własnej wodzie.
Suche warzywa przed włożeniem do piekarnika skrapiam oliwą i posypuję ziołami, może to być również rozmaryn suszony, tymianek, lub zioła prowansalskie.
Najlepiej jednak jeśli zioła na kurczaku i na warzywach są takie same, dzięki temu smaki nie będą się gryzły.
Polecam, kurczak z tego przepisu jest pyszny, soczysty i delikatny
Przepisy z filmami na OBIAD

SKŁADNIKI
- 1 kurczak (u mnie ok 1 kg.)
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- Ponadto:
- 3 marchewki
- 3 małe czerwone cebule
- ok. 600 g młodych ziemniaków
- 1 duża cukinia
- oliwa
- zioła prowansalskie
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 butelka piwa miodowego (lub innego)
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA
Kurczaka umyłam i osuszyłam.
W dużej misce połączyłam przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy, wymieszałam.
Kurczaka dokładanie obtoczyłam w przyprawach.
Przykryłam i odstawiałam do lodówki na noc, można na 2-3 godz., aby mięso przeszło przyprawami.
WARZYWA
Warzywa umyłam, obrałam, pokroiłam na spore wielkości kawałki. Młode ziemniaki wyszorowałam, większe przekroiłam na pół, mniejsze zostawiłam bez krojenia.
Ząbki czosnku zmiażdżyłam nożem, zostawiłam w łupinkach.
Warzywa odstawiłam, aby dobrze wyschły, jeśli nie mamy czasu trzeba je wytrzeć w ściereczkę. Dzięki temu będą się piekły, a nie gotowały.
PIEKARNIK ROZGRZAŁAM DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM.
Przygotowałam dużą blachę, wszystkie warzywa i czosnek wrzuciłam do niej, skropiłam oliwą i ziołami prowansalskimi, wymieszałam.
W środku warzyw zrobiłam miejsce na butelkę.
Kurczaka wyjęłam z lodówki, włożyłam na otwartą i umytą butelkę z piwem. Postawiłam w środku blachy z warzywami.
KURCZAKA PIEKŁAM 60 MIN I 10 MIN W WYŁĄCZONYM I ZAMKNIĘTYM PIEKARNIKU.
Kurczaka włożyłam do nagrzanego, piekarnika.
Upieczone danie wyjęłam, posypałam świeżymi listkami bazylii.
Podawałam od razu gorące.
Przepisy na Kurczaka