Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tym razem przepis na nieco inne jagodzianki.
Może nie przypominają klasycznych drożdżówek z jagodami, ale w smaku są równie pyszne, a może nawet lepsze niż te tradycyjne, bo ciasto jest cieńsze, a owoców dużo.
Jagodzianki można przygotować tak jak ja to zrobiłam czyli z dodatkiem sera.
Ser jest głównie po to, żeby jagody miały do czego się przykleić i nie wypadały z ciasta. Można również upiec te jagodzianki z konfiturami lub dżemem i wówczas ser nie jest już konieczny, chociaż nie wiem czy warto rezygnować z tego przepysznego dodatku.
Polecam, ciastka długo zachowują świeżość.
Smacznego 🙂
Przepisy na JAGODY
Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem
Składniki na 30 szt.:
600 g mąki pszennej tortowej
1 jajko+ 2 żółtka
180 g cukru
280 ml. mleka
100 g masła rozpuszczonego
30 g świeżych drożdży
ok.500-600 g jagód
Masa serowa:
150 g sera sernikowego lub serka śmietankowego (typ Almette)
50 g cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
Lukier :
100 g cukru pudru
2 łyżki soku pomarańczowego lub cytrynowego
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i chwilę mieszamy. Po ok. 2 min, drożdże zrobią się płynne. Do mleka dodajemy pozostały cukier i jajka, dokładnie mieszamy. Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z jajkami i płynne drożdże, mieszamy chwilę, a następnie wyrabiamy mikserem, najlepiej przy pomocy haka. Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. |
2 Done | Przygotowanie masy serowej:Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masę serową. |
3 Done | Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy. dzielimy na dwie połowy, formujemy kule, jedną odkładamy. Z ciasta wałkujemy średnio cienki placek, dzielmy go na kwadraty ok. 10x10 cm, lub nieco większe. Na środku każdego kawałka kładziemy porcję masy serowej i ok. 2 łyżeczek jagód, a następnie zwijamy przeciwległe rogu. Powstanie coś w rodzaju prostokąta z ostrymi końcami. Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. |
4 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dółJagodzianki pieczemy 15-17 min, do zrumienienia. Upieczone ciastka wyjmujemy i przekładamy na kuchenną kratkę, żeby lekko przestygły. Smacznego :) |
5 Done | *Lukier:W miseczce mieszamy (bardzo dokładnie) cukier puder z sokiem z pomarańczy lub cytryny. |
6 Done |