• Home
  • Ciasta
  • Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tym razem przepis na nieco inne jagodzianki.

Może nie przypominają klasycznych drożdżówek z jagodami, ale w smaku są równie pyszne, a może nawet lepsze niż te tradycyjne, bo ciasto jest cieńsze, a owoców dużo.
Jagodzianki można przygotować tak jak ka z serem i świeżymi owocami, ser jest głownie po to, żeby jagody miały do czego się przykleić i nie wypadały z ciasta. Można również upiec te jagodzianki z konfiturami lub dżemem i wówczas ser nie jest już konieczny, chociaż nie wiem czy warto rezygnować z tego przepysznego dodatku.

Polecam, ciastka długo zachowują świeżość.

Smacznego 🙂

 

jagodzianki z serem

Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem

Składniki na 30 szt.:

  • 600 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko+ 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • 280 ml. mleka
  • 100 g masła rozpuszczonego
  • 30 g świeżych drożdży
  • ok.500-600 g jagód
Masa serowa:
  • 150 g sera sernikowego lub serka śmietankowego (typ Almette)
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
Lukier :
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego lub cytrynowego
(Visited 430 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i chwilę mieszamy. Po ok. 2 min, drożdże zrobią się płynne.

Do mleka dodajemy pozostały cukier i jajka, dokładnie mieszamy.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z jajkami i płynne drożdże, mieszamy chwilę, a następnie wyrabiamy mikserem, najlepiej przy pomocy haka.
Po ok. 2-3 in wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, teraz wyrabiamy ciasto przez ok. 7-8 min, na średnich obrotach.
Powstanie średnio gęste ciasto.

Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania.

2
Done

Przygotowanie masy serowej:

Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masę serową.
W miseczce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, ma być jednolite bez grudek cukru czy mąki.
Masę odstawiamy, jeśli jest ciepło to do lodówki.

3
Done

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy. dzielimy na dwie połowy, formujemy kule, jedną odkładamy.

Z ciasta wałkujemy średnio cienki placek, dzielmy go na kwadraty ok. 10x10 cm, lub nieco większe.

Na środku każdego kawałka kładziemy porcję masy serowej i ok. 2 łyżeczek jagód, a następnie zwijamy przeciwległe rogu. Powstanie coś w rodzaju prostokąta z ostrymi końcami.
Tak postępujemy z całym przygotowanym ciastem, serem i jagodami. Końcówki z ciasta zagniatamy i ponownie wykorzystujemy.

Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół

Jagodzianki pieczemy 15-17 min, do zrumienienia.

Upieczone ciastka wyjmujemy i przekładamy na kuchenną kratkę, żeby lekko przestygły.
Ciepłe jagodzianki smarujemy *lukrem i dostawiamy do wystygnięcia, lub jemy ciepłe.

Smacznego :)

5
Done

*Lukier:

W miseczce mieszamy (bardzo dokładnie) cukier puder z sokiem z pomarańczy lub cytryny.
Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki dodajemy cukier i mieszamy. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy kilka kropli soku.

6
Done

Dorota

Przepis na Domowy Gulasz
previous
Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej – przepis z filmem
Gofry Przepis
next
Gofry Belgijskie – przepis z fimem
Przepis na Domowy Gulasz
previous
Domowy Gulasz z Szynki Wieprzowej – przepis z filmem
Gofry Przepis
next
Gofry Belgijskie – przepis z fimem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię