• Home
  • Ciasta
  • Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem
0 0
Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tym razem przepis na nieco inne jagodzianki.

Może nie przypominają klasycznych drożdżówek z jagodami, ale w smaku są równie pyszne, a może nawet lepsze niż te tradycyjne, bo ciasto jest cieńsze, a owoców dużo.

Jagodzianki można przygotować tak jak ja to zrobiłam czyli z dodatkiem sera.

Ser jest głównie po to, żeby jagody miały do czego się przykleić i nie wypadały z ciasta. Można również upiec te jagodzianki z konfiturami lub dżemem i wówczas ser nie jest już konieczny, chociaż nie wiem czy warto rezygnować z tego przepysznego dodatku.

Polecam, ciastka długo zachowują świeżość.

Smacznego 🙂

 

 

Przepisy na JAGODY

 

jagodzianki z serem

Jagodzianki – Ciastka z Jagodami i Serem

Składniki na 30 szt.:

  • 600 g mąki pszennej tortowej

  • 1 jajko+ 2 żółtka

  • 180 g cukru

  • 280 ml. mleka

  • 100 g masła rozpuszczonego

  • 30 g świeżych drożdży

  • ok.500-600 g jagód

Masa serowa:

  • 150 g sera sernikowego lub serka śmietankowego (typ Almette)

  • 50 g cukru pudru

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • 1 żółtko

 

Lukier :
  • 100 g cukru pudru

  • 2 łyżki soku pomarańczowego lub cytrynowego

 

 

(Visited 2 144 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 2 łyżeczki cukru i chwilę mieszamy. Po ok. 2 min, drożdże zrobią się płynne.

Do mleka dodajemy pozostały cukier i jajka, dokładnie mieszamy.

Do misy miksera wsypujemy mąkę, dodajemy mleko z jajkami i płynne drożdże, mieszamy chwilę, a następnie wyrabiamy mikserem, najlepiej przy pomocy haka.
Po ok. 2-3 in wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło, teraz wyrabiamy ciasto przez ok. 7-8 min, na średnich obrotach.
Powstanie średnio gęste ciasto.

Misę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania.

2
Done

Przygotowanie masy serowej:

Kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy masę serową.
W miseczce łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, ma być jednolite bez grudek cukru czy mąki.
Masę odstawiamy, jeśli jest ciepło to do lodówki.

3
Done

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładamy na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy. dzielimy na dwie połowy, formujemy kule, jedną odkładamy.

Z ciasta wałkujemy średnio cienki placek, dzielmy go na kwadraty ok. 10x10 cm, lub nieco większe.

Na środku każdego kawałka kładziemy porcję masy serowej i ok. 2 łyżeczek jagód, a następnie zwijamy przeciwległe rogu. Powstanie coś w rodzaju prostokąta z ostrymi końcami.
Tak postępujemy z całym przygotowanym ciastem, serem i jagodami. Końcówki z ciasta zagniatamy i ponownie wykorzystujemy.

Jagodzianki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas nagrzewania piekarnika.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. grzałki góra/dół

Jagodzianki pieczemy 15-17 min, do zrumienienia.

Upieczone ciastka wyjmujemy i przekładamy na kuchenną kratkę, żeby lekko przestygły.
Ciepłe jagodzianki smarujemy *lukrem i dostawiamy do wystygnięcia, lub jemy ciepłe.

Smacznego :)

5
Done

*Lukier:

W miseczce mieszamy (bardzo dokładnie) cukier puder z sokiem z pomarańczy lub cytryny.
Jeśli uznamy, że lukier jest zbyt rzadki dodajemy cukier i mieszamy. Jeśli będzie zbyt gęsty, dodajemy kilka kropli soku.

6
Done

Dorota

Kurczak Pieczony
previous
Kurczak na Butelce Piwa – film
Makaron z Cukinii
next
Makaron z Cukinii – błyskawiczny
Kurczak Pieczony
previous
Kurczak na Butelce Piwa – film
Makaron z Cukinii
next
Makaron z Cukinii – błyskawiczny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »