Makaron warzywny to od pewnego czasu bardzo popularne danie.
Robi się go niezwykle szybko, 10 min wystarczy i możemy siadać do stołu.
makaron z cukinii jem najczęściej jako samodzielne danie z dużą ilością sałatki z pomidorów. Natomiast moje chłopaki jedzą go już jako dodatek np. do mięsa, lub sosów, doskonale zastępuje makaron pszenny, jest sycący i bardzo pożywny, a jednocześnie lekki. Makaron można przygotować na oliwie i zrezygnować z masła, ja jednak uwielbiam smażyć go na maśle czosnkowym.
Polecam, to prawdziwy hit sezonu letnie w mojej kuchni 🙂

SKŁADNIKI
- 2 duże cukinie
- 2 łyżki masła klarowanego lub masła czosnkowego
- 1 łyżka oleju
- sól
przygotowanie
Cukinię umyć, osuszyć. Zetrzeć w specjalnej temperówce do warzyw.Na dużej patelni rozgrzać masło i olej, wrzucić cukinię, zamieszać. Smażyć na dużym płomieniu bez przykrycia często mieszając.
Wystarczy 6-7 min, lub do chwili, kiedy sok puszczony przez cukinię całkowicie wyparuje.
Na koniec cukinię solimy, mieszamy i podajemy.
Podajemy na ciepło z dodatkiem sałatki z pomidorów.
2 komentarze
Przepyszne to jest. zdrowe i lekkie. podałam z lekkim sosem z pomidorów i papryki, plus parmigiano regano na wierzch.
Pycha!!