0 0
Tęczowy Sernik na Zimno – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tęczowy Sernik na Zimno – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sernik na Zimno Tęczowy, to idealne ciasto na upały. Lubią go zarówno dzieci jak i dorośli. Mój jest bardzo kolorowy, ale zrobiłam go naprawdę szybko i łatwo. Sprawdźcie sami, jakie to bezproblemowe ciasto, które wygląda spektakularnie

Barwniki spożywcze 

Dodanie do sernika barwników nie jest konieczne.
Jeśli chcecie możecie z nich zrezygnować, ale wówczas kolor sernika będzie dość blady. Niewielka ilość barwnika sprawia, że kolory są intensywne, a nie zmienia on smaku potrawy.

Folia rantowa

To taka folia jaką czasami widzicie w cukierniach na delikatnych ciastach. Jest przezroczysta, ale zdecydowanie sztywniejsza niż folia spożywcza z jakiej korzystamy na codzień. Dzięki foli rantowej brzeg sernika, lub innego ciasta jest równy i gładki.

Folię rantową można kupić w hurtowniach cukierniczych, lub w internecie. Ja moją kupiłam na Allegro, ale miejsc gdzie ją dostaniecie jest mnóstwo.
Folie są w różnych wysokościach i kolorach. Sprawdźcie i wybierzcie taką jak dla Was będzie najodpowiedniejsza. Ja mam dwa rodzaje 15 cm i 5 cm., tej 5 cm. użyłam do tęczowego sernika.

Czas przygotowania

Sernik zrobiłam w ok. 3 godz. razem z chłodzeniem.
Do galaretki dodaję mało wody, dzięki temu ser szybko zastyga, więc chłodzenie nie trwa wcale długo.

 

Sernik na zimno

Tęczowy Sernik na Zimno

Składniki na formę 24 cm.

  • 1 kg sera na sernik z wiaderka

  • 5 galaretek (u mnie cytrynowa, truskawkowa, malinowa, agrestowa, borówkowa)

  • 3 różne barwniki spożywcze ( pomarańczowy, niebieski, zielony)

  • kwiatki, lub owoce do ozdoby sernika

 

 

 

Serniczek

(Visited 1 071 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Ser dzielę na 4 równe części, umieszczam je w średniej wielkości miskach. Odstawiam.

Do 4 innych misek wsypuję galaretkę (każda do osobnej miski). Do trzech dodaję barwnik spożywczy, do jednej nie bo miała wystarczająco intensywną barwę. W zależności od tego jak intensywny kolor chcemy uzyskać od 2-8 kropel. Lub szczyptę w przypadku proszku.

Zagotowuję wodę i każdą galaretkę zalewam ok. 0,5 szklanki wody (ok. 110 ml.).
Mieszam, aż galaretka całkowicie się rozpuści.
Odstawiam do wystygnięcia.

2
Done

Zimną galaretkę wlewam do sera, mieszam dokładnie, aż składniki się połączą.
Oczywiście do każdej miski z serem wlewam tylko jedną galaretkę.

Zaczynam od tego koloru, który będzie na dnie.

Następne mieszam z serem kiedy poprzedni zastygnie w lodówce. Zajmie to ok. 20 min.

3
Done

Przygotowuję formę, u mnie tortownica 24 cm.. Dno wyłożyłam papierem i folią spożywczą, aby galaretka nie przeciekała.
Boki tortownicy wyłożyłam folią rantową, jeśli jej nie macie obłóżcie brzeg folią spożywczą.

Na dno wlewam pierwszy kolor, wstawiam do lodówki. W tej chwili zaczynam łączyć i mieszać kolejny kolor z serem.

4
Done

Kiedy ser zastygnie, zajmie to 15-20 min, wlewam na niego kolejny ser z galaretką, wstawiam do lodówki.

Kiedy ser zastygnie powtarzam cały proces z kolejnym kolorem sera.
Na koniec kiedy wlałam już ostatni kolor i wstawiłam do lodówki, przygotowuję galaretkę na wierzch.

5
Done

Galaretkę łączę z wodą u mnie ok. 1,5 szklanki. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiam do całkowitego wystygnięcia.

Wyjmuję zastygnięty sernik, delikatnie wylewam na wierzch odrobinę galaretki. Układam ozdoby, owoce lub kwiatki (muszą być jadalne).
Wstawiam sernik na kilka minut do lodówki, aby ozdoby zastygły w zastygającej galaretce.
Po ok. 10 min., wyjmuję sernik i delikatnie wlewam resztę galaretki. Wstawiam do lodówki na ok. 1-2 godz.

Po tym czasie sernik jest gotowy.
Zdejmuję obręcz i delikatnie zdejmuję folię z ciasta.

W gorące dni przechowuję w lodówce.
Smacznego

6
Done

Dorota

Makaron z Cukinii
previous
Makaron z Cukinii – błyskawiczny
next
Konfitura wiśniowa
Makaron z Cukinii
previous
Makaron z Cukinii – błyskawiczny
next
Konfitura wiśniowa

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »