Konfitura wiśniowa

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Konfitura wiśniowa

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share


    Cudownie pachnące latem konfitury z wiśni. 
    Konfitury są nieco rzadsze niż dżem, mają masę owoców i przepiękny głęboko wiśniowy kolor. Nie przypominają tych kupionych w sklepie, pachną prawdziwymi owocami. 
    Nie mogliśmy się oprzeć i jeden słoiczek zjedliśmy od razu na śniadanie z francuskimi rogalikami, są pyszne i bardzo wiśniowe. 
    Zimą będą przypominały o letnich upałach. 

    Z 2 kg wiśni otrzymałam 8 różnej wielkości słoiczków, trudno mi więc dokładnie określić ilość konfitury. Na wszelki wypadek przygotujcie sobie nieco więcej naczyń, żeby potem nie biegać w ostatniej chwili i nie szukać słoików. 

     


    Konfitury wiśniowe 

    Składniki:

    • 2 kg wiśni 
    • 2 kilogramy cukru żelującego (1:1) 
    • sok z 1 cytryny
    • Słoiki z zakrętkami lub typu wek (czyste i suche) 

    Sposób przygotowania:

    Wiśnie umyć, wydrylować. 

    Wiśnie włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Wsypać cukier, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 1 godz bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 

    Słoiki z zakrętką napełniać gorącymi konfiturami prawie do pełna, zakręcić zakrętką, odwrócić do góry dnem i pozostawić co całkowitego wystygnięcia. Zimne odwrócić. 
    Słoiki typu wek z gumką, napełnić do wysokości 3/4 słoika gorącymi konfiturami, wytrzeć brzeg słoika jeśli się ubrudził sokiem, zamknąć dokładnie (nie odwracać), zostawić do całkowitego wystygnięcia. 

    Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Od czasu do czasu oglądać czy konfitury nie zaczynają pleśnieć. 

    Smacznego. 









    (Visited 960 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Makaron z sosem pomidorowym i bazylią
    next
    Żółte ciasto z kremem czekoladowym
    previous
    Makaron z sosem pomidorowym i bazylią
    next
    Żółte ciasto z kremem czekoladowym

    5 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »