Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Cudownie pachnące latem konfitury z wiśni.
Konfitury są nieco rzadsze niż dżem, mają masę owoców i przepiękny głęboko wiśniowy kolor. Nie przypominają tych kupionych w sklepie, pachną prawdziwymi owocami.
Nie mogliśmy się oprzeć i jeden słoiczek zjedliśmy od razu na śniadanie z francuskimi rogalikami, są pyszne i bardzo wiśniowe.
Zimą będą przypominały o letnich upałach.
Z 2 kg wiśni otrzymałam 8 różnej wielkości słoiczków, trudno mi więc dokładnie określić ilość konfitury. Na wszelki wypadek przygotujcie sobie nieco więcej naczyń, żeby potem nie biegać w ostatniej chwili i nie szukać słoików.
Konfitura Wiśniowa
-
2 kg wiśni
-
2 kilogramy cukru żelującego (1:1)
-
sok z 1 cytryny
-
słoiki z zakrętkami lub typu wek (czyste i suche)
Sposób przygotowania:
Wiśnie umyć, wydrylować.
Wiśnie włożyć do dużego garnka z grubym dnem, zagotować. Wsypać cukier, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować ok. 1 godz bez przykrycia, mieszać od czasu do czasu. Pod koniec wlać sok z cytryny, dokładnie wymieszać.
Słoiki z zakrętką napełniać gorącymi konfiturami prawie do pełna, zakręcić zakrętką, odwrócić do góry dnem i pozostawić co całkowitego wystygnięcia. Zimne odwrócić.
Słoiki typu wek z gumką, napełnić do wysokości 3/4 słoika gorącymi konfiturami, wytrzeć brzeg słoika jeśli się ubrudził sokiem, zamknąć dokładnie (nie odwracać), zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu. Od czasu do czasu oglądać czy konfitury nie zaczynają pleśnieć.
Smacznego.
5 komentarzy Ukryj
Uwielbiam taką domową wiśniową konfiturę 🙂
Takie domowe przetwory są najlepsze, my też wiśniową lubimy najbardziej 🙂
u mnie co roku zawsze jest zapas różnych konfiturek 🙂 wiśniowa musowo musi być 🙂 pozdrawiam
Ja też zrobiłam jeszcze dżem truskawkowy, zimą wszystkie te przetwory smakują bajecznie 🙂 Pozdrawiam gorąco, wakacyjnie :)))
Kocham konfitury ! Ta wygląda nieziemsko i na pewno tak smakuje.