Składniki
-
1 Pierś z kurczaka
-
ok. 1/4 szklanki oliwy
-
1 łyżeczka papryki ostrej
-
1/2 łyżeczki soli
-
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
-
1 łyżka bazylii suszonej
-
sos do sałaty
-
2 żółtka
-
ok. 1/2 szklanki oliwy
-
1 duży ząbek czosnku
-
1 łyżka musztardy Dijone
-
1-2 filety anchovis
-
sól
-
1/2 szt. sok z cytryny
-
ponadtto
-
1 duży pomidor
-
1 szt. sałata rzymska
-
6-8 jajek przepiórczych
-
1 opakowanie grzanek ziołowych Mamut
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Sałata Cezar w wersji z grillowanym kurczakiem i grzankami ziołowymi zawsze kojarzy mi się z moją pracą w magazynie Twój Styl.
Nasza firma bardzo różniła się od innych, stołówka dla pracowników to była prawdziwa, świetna restauracja. Kucharzem był tam Pan Jurek, doskonały szef, pomysłowy i bardzo sprawny, choć osobowość niezwykle oryginalna.
Co dziennie w menu restauracji pojawiały się jakieś wykwintne dania, nowości których wcześniej nie jadłam, a czasami nawet sushi, podobno doskonałe (sushi nie jadam, więc mogłam tylko wierzyć na słowo smakoszom).
Jednym z moich ulubionych dań była właśnie sałata Cezar z grillowanym kurczakiem i grzankami. Pan Jerzy sos do sałaty robił własnoręcznie, pamiętam obiecujący dźwięk miksera w którym przygotowywał jedwabisty sos. Długo namawiałam go na zdradzenie mi tajemnicy tego sosu, dopiero na pożegnanie z naszą firmą powiedział krótko – Anchovis.
Zabrakło Pana Jerzego, a nasze firmowe obiady zaczęły przypominać klasyczne dania kuchni domowej, ale ja do dzisiaj pamiętam ten smak i zawsze robię Sałatę Cezar z domowym sosem i grzankami ziołowymi, tak jak Jerzy.
Grzanki ziołowe znalazłam w firmie Mamut, to swoją drogą też firma z którą wiąże się masa wspomnień, bo w moim firmowym biurku zawsze schowane miałam niebieskie sucharki, moje ulubione. Dzisiaj podgryzam grzanki, które okazały się nie tylko doskonałym dodatkiem do zup i sałat, ale i świetną przekąską.
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
Przygotowanie sosu:W dzbanku malaksera umieścić żółtka, sól, sok z cytryny i miksować, jednocześnie cienką stróżką wlewać oliwę. Kiedy powstanie jednolita, lśniąca masa dodać musztardę, czosnek i anchovis ponownie bardzo dokładnie zmiksować, powinien powstać gładki, jedwabisty sos. Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę. |
3
Done
|
Przygotowanie kurczaka:Kurczaka myjemy, osuszamy. Przygotowujemy marynatę, czyli w misce łączymy oliwę, sól, pieprz i bazylię. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godz, ale można również zostawić na całą noc. Patelnię grillową rozgrzać, kurczaka położyć na patelnię i zmniejszyć płomień. Smażyć po 5 min Zdjąć pokroić w ukośne paski i położyć na sałacie. |
4
Done
|
Przygotowanie sałaty.Sałatę umyć, pokroić w cienkie paski. Ja myję już po pokrojeniu i wiruję w specjalnej wirówce Do dużej miski wlać część sosu i wrzucić do niego sałatę, delikatnie wymieszać, żeby każdy liść pokrył się sosem. Przełożyć na talerz, przybrać pomidorem, jajkami przepiórczymi, a na wierzch położyć pokrojonego kurczaka i wszystko posypać szczodrze grzankami ziołowymi. Podawać natychmiast. |