0 0
Sałata Cezar z Kurczakiem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

1 Pierś z kurczaka
ok. 1/4 szklanki oliwy
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka bazylii suszonej
sos do sałaty
2 żółtka
ok. 1/2 szklanki oliwy
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka musztardy Dijone
1-2 filety anchovis
sól
1/2 szt. sok z cytryny
ponadtto
1 duży pomidor
1 szt. sałata rzymska
6-8 jajek przepiórczych
1 opakowanie grzanek ziołowych Mamut

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Sałata Cezar z Kurczakiem

  • Prosty

Składniki

  • sos do sałaty

  • ponadtto

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Sałata Cezar w wersji z grillowanym kurczakiem i grzankami ziołowymi zawsze kojarzy mi się z moją pracą w magazynie Twój Styl.
Nasza firma bardzo różniła się od innych, stołówka dla pracowników to była prawdziwa, świetna restauracja. Kucharzem był tam Pan Jurek, doskonały szef, pomysłowy i bardzo sprawny, choć osobowość niezwykle oryginalna.

Co dziennie w menu restauracji pojawiały się jakieś wykwintne dania, nowości których wcześniej nie jadłam, a czasami nawet sushi, podobno doskonałe (sushi nie jadam, więc mogłam tylko wierzyć na słowo smakoszom).

Jednym z moich ulubionych dań była właśnie sałata Cezar z grillowanym kurczakiem i grzankami. Pan Jerzy sos do sałaty robił własnoręcznie, pamiętam obiecujący dźwięk miksera w którym przygotowywał jedwabisty sos. Długo namawiałam go na zdradzenie mi tajemnicy tego sosu, dopiero na pożegnanie z naszą firmą powiedział krótko – Anchovis.

Zabrakło Pana Jerzego, a nasze firmowe obiady zaczęły przypominać klasyczne dania kuchni domowej, ale ja do dzisiaj pamiętam ten smak i zawsze robię Sałatę Cezar z domowym sosem i grzankami ziołowymi, tak jak Jerzy.

Grzanki ziołowe znalazłam w firmie Mamut, to swoją drogą też firma z którą wiąże się masa wspomnień, bo w moim firmowym biurku zawsze schowane miałam niebieskie sucharki, moje ulubione. Dzisiaj podgryzam grzanki, które okazały się nie tylko doskonałym dodatkiem do zup i sałat, ale i świetną przekąską.

(Visited 6 025 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Jajka przepiórcze ugotować na twardo. jajka gotujemy ok. 4 min od chwili zagotowania wody. Obrać ze skorupki, odłożyć.

2
Done

Przygotowanie sosu:

W dzbanku malaksera umieścić żółtka, sól, sok z cytryny i miksować,  jednocześnie cienką stróżką wlewać oliwę. Kiedy powstanie jednolita, lśniąca masa dodać musztardę, czosnek i anchovis ponownie bardzo dokładnie zmiksować, powinien powstać gładki, jedwabisty sos.
Przechowywać w lodówce.

Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę.

3
Done

Przygotowanie kurczaka:

Kurczaka myjemy, osuszamy. Przygotowujemy marynatę, czyli w misce łączymy oliwę, sól, pieprz i bazylię. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na  min. 1 godz, ale można również zostawić na całą noc. 

Patelnię grillową rozgrzać, kurczaka położyć na patelnię i zmniejszyć płomień. Smażyć po 5 min
z każdej strony. 

Zdjąć pokroić w ukośne paski i położyć na sałacie. 

4
Done

Przygotowanie sałaty.

Sałatę umyć, pokroić w cienkie paski. Ja myję już po pokrojeniu i wiruję w specjalnej wirówce
do sałat.

Do dużej miski wlać część sosu i wrzucić do niego sałatę, delikatnie wymieszać, żeby każdy liść pokrył się sosem. Przełożyć na talerz,  przybrać pomidorem, jajkami przepiórczymi, a na wierzch położyć pokrojonego kurczaka i wszystko posypać szczodrze grzankami ziołowymi.
Dzięki grzankom nie będziemy potrzebowali już dodatkowego pieczywa.

Podawać natychmiast.

Dorota

previous
Semifreddo z Czarnych Porzeczek
next
Powidła Śliwkowe
previous
Semifreddo z Czarnych Porzeczek
next
Powidła Śliwkowe

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »
Site is using a trial version of the theme. Please enter your purchase code in theme settings to activate it or purchase this wordpress theme here