Sałata Cezar w wersji z grillowanym kurczakiem i grzankami ziołowymi zawsze kojarzy mi się z moją pracą w magazynie Twój Styl.
Nasza firma bardzo różniła się od innych, stołówka dla pracowników to była prawdziwa, świetna restauracja. Kucharzem był tam Pan Jurek, doskonały szef, pomysłowy i bardzo sprawny, choć osobowość niezwykle oryginalna.
Co dziennie w menu restauracji pojawiały się jakieś wykwintne dania, nowości których wcześniej nie jadłam, a czasami nawet sushi, podobno doskonałe (sushi nie jadam, więc mogłam tylko wierzyć na słowo smakoszom).
Jednym z moich ulubionych dań była właśnie sałata Cezar z grillowanym kurczakiem i grzankami. Pan Jerzy sos do sałaty robił własnoręcznie, pamiętam obiecujący dźwięk miksera w którym przygotowywał jedwabisty sos. Długo namawiałam go na zdradzenie mi tajemnicy tego sosu, dopiero na pożegnanie z naszą firmą powiedział krótko – Anchovis.
Zabrakło Pana Jerzego, a nasze firmowe obiady zaczęły przypominać klasyczne dania kuchni domowej, ale ja do dzisiaj pamiętam ten smak i zawsze robię Sałatę Cezar z domowym sosem i grzankami ziołowymi, tak jak Jerzy.
Grzanki ziołowe znalazłam w firmie Mamut, to swoją drogą też firma z którą wiąże się masa wspomnień, bo w moim firmowym biurku zawsze schowane miałam niebieskie sucharki, moje ulubione. Dzisiaj podgryzam grzanki, które okazały się nie tylko doskonałym dodatkiem do zup i sałat, ale i świetną przekąską.

SKŁADNIKI
- 1 Pierś z kurczaka
- ok. 1/4 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżka bazylii suszonej
- SOS DO SAŁATY
- 2 żółtka
- ok. 1/2 szklanki oliwy
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka musztardy Dijone
- 1-2 filety anchovis
- sól
- 1/2 szt. sok z cytryny
- PONADTTO
- 1 duży pomidor
- 1 szt. sałata rzymska
- 6-8 jajek przepiórczych
- 1 opakowanie grzanek ziołowych
przygotowanie
Jajka przepiórcze ugotować na twardo. jajka gotujemy ok. 4 min od chwili zagotowania wody. Obrać ze skorupki, odłożyć.
PRZYGOTOWANIE SOSU:
W dzbanku malaksera umieścić żółtka, sól, sok z cytryny i miksować, jednocześnie cienką stróżką wlewać oliwę. Kiedy powstanie jednolita, lśniąca masa dodać musztardę, czosnek i anchovis ponownie bardzo dokładnie zmiksować, powinien powstać gładki, jedwabisty sos.
Przechowywać w lodówce.
Pomidora umyć, pokroić w drobną kostkę.
PRZYGOTOWANIE KURCZAKA:
Kurczaka myjemy, osuszamy. Przygotowujemy marynatę, czyli w misce łączymy oliwę, sól, pieprz i bazylię. Kurczaka obtaczamy w marynacie i odstawiamy w chłodne miejsce na min. 1 godz, ale można również zostawić na całą noc.
Patelnię grillową rozgrzać, kurczaka położyć na patelnię i zmniejszyć płomień. Smażyć po 5 min
z każdej strony.
Zdjąć pokroić w ukośne paski i położyć na sałacie.
Sałatę umyć, pokroić w cienkie paski. Ja myję już po pokrojeniu i wiruję w specjalnej wirówce
do sałat.
Do dużej miski wlać część sosu i wrzucić do niego sałatę, delikatnie wymieszać, żeby każdy liść pokrył się sosem. Przełożyć na talerz, przybrać pomidorem, jajkami przepiórczymi, a na wierzch położyć pokrojonego kurczaka i wszystko posypać szczodrze grzankami ziołowymi.
Dzięki grzankom nie będziemy potrzebowali już dodatkowego pieczywa.