Składniki
- 300 g + 100 g czarnej porzeczki100 g do brzybrania deseru
- 3 żółtka
- 1 jajko
- 230 g cukru
- 330 ml. 30% śmietany kremówkibardzo dokładnie schłodzonej
- 3-4 krople zapachu waniliowego
- listki miętydo przybrania
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Z podanych składników wychodzi duża blaszka keksowa deseru. Ważne aby przed włożeniem masy do formy, wyłożyć naczynie (może być również żaroodporne o dowolnym kształcie) folią spożywczą i to z dużym zapasem. Przed schładzaniem formę należy bardzo dokładnie owinąć folią, żeby semifredoo nie zmroziło się i nie powstały na nim kryształki lodu.
Semifreddo jest idealnym, lekkim letnim deserem. Bardzo polecam 🙂
Steps
1 Done | Foremkę keksową (u mnie 30 x 11 cm) wyłożyć folią spożywczą, folia powinna dużo wystawać ponad brzegi foremki. |
2 Done | 300 g porzeczek umyć, obrać z gałązek. Zmiksować na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sitko, tak, aby oczyścić z pestek. Uzyskany przecier odstawić. |
3 Done | Jajko, żółtka i cukier umieścić najlepiej w metalowej misce. Na garnku z wrzącą wodą ustawić tę miskę i na parze ubijać jajka z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy. Ubijamy ok. 5-7 min do całkowitego rozpuszczenia cukru, objętość masy powinna powiększyć się 2-3 krotnie. Zdejmujemy z garnka, dodajemy zapach waniliowy i dalej ubijamy do chwili, kiedy masa zdecydowanie ostygnie (nie musi być zupełnie zimna, ale letnia). Do masy jajecznej wlewamy przecier z porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. |
4 Done | W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę, najpierw na średnich obrotach, następnie zwiększamy do maksimum i ubijamy do chwili kiedy na śmietanie zaczną się tworzyć ślady po mieszadle. Wyłączamy. Do ubitej śmietany wlewamy masę porzeczkową i delikatnie, przy pomocy łopatki kuchennej mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Przekładamy do przygotowanej keksówki wyłożonej folią, wyrównujemy wierzch, szczelnie przykrywamy drugim kawałkiem foli spożywczej. Wstawimy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. |
5 Done | Wyjmujemy, zdejmujemy wierzchnią folię, foremkę przykrywamy deską lub talerzem na którym będziemy podawać semifreddo, odwracamy i wyjmujemy z formy. Jeśli semifreddo od razu nie chce wyjść z formy, czekamy chwilę, żeby lekko się ogrzało. Przechowujemy w zamrażalniku szczelnie okryte folią (zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu). |