0 0
Semifreddo z Czarnych Porzeczek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
300 g + 100 g czarnej porzeczki 100 g do brzybrania deseru
3 żółtka
1 jajko
230 g cukru
330 ml. 30% śmietany kremówki bardzo dokładnie schłodzonej
3-4 krople zapachu waniliowego
listki mięty do przybrania

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Semifreddo z Czarnych Porzeczek

Semifreddo to pyszny mrożony deser bardzo podobny do lodów, ale jednak lodami nie jest. Semifreddo nie zamrażamy a jedynie bardzo mocno schładzamy.

  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Z podanych składników wychodzi duża blaszka keksowa deseru. Ważne aby przed włożeniem masy do formy, wyłożyć naczynie (może być również żaroodporne o dowolnym kształcie) folią spożywczą i to z dużym zapasem. Przed schładzaniem formę należy bardzo dokładnie owinąć folią, żeby semifredoo nie zmroziło się i nie powstały na nim kryształki lodu.

Semifreddo jest idealnym, lekkim letnim deserem. Bardzo polecam 🙂

 

 

(Visited 238 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Foremkę keksową (u mnie 30 x 11 cm) wyłożyć folią spożywczą, folia powinna dużo wystawać ponad brzegi foremki.

2
Done

300 g porzeczek umyć, obrać z gałązek. Zmiksować na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sitko, tak, aby oczyścić z pestek. Uzyskany przecier odstawić.

3
Done

Jajko, żółtka i cukier umieścić najlepiej w metalowej misce.

Na garnku z wrzącą wodą ustawić tę miskę i na parze ubijać jajka z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy. Ubijamy ok. 5-7 min do całkowitego rozpuszczenia cukru, objętość masy powinna powiększyć się 2-3 krotnie. Zdejmujemy z garnka, dodajemy zapach waniliowy i dalej ubijamy do chwili, kiedy masa zdecydowanie ostygnie (nie musi być zupełnie zimna, ale letnia).

Do masy jajecznej wlewamy przecier z porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę, najpierw na średnich obrotach, następnie zwiększamy do maksimum i ubijamy do chwili kiedy na śmietanie zaczną się tworzyć ślady po mieszadle. Wyłączamy.

Do ubitej śmietany wlewamy masę porzeczkową i delikatnie, przy pomocy łopatki kuchennej mieszamy do uzyskania jednolitego koloru.

Przekładamy do przygotowanej keksówki wyłożonej folią, wyrównujemy wierzch, szczelnie przykrywamy drugim kawałkiem foli spożywczej.

Wstawimy do zamrażarki na ok. 4-5 godz.

5
Done

Wyjmujemy, zdejmujemy wierzchnią folię, foremkę przykrywamy deską lub talerzem na którym będziemy podawać semifreddo, odwracamy i wyjmujemy z formy. Jeśli semifreddo od razu nie chce wyjść z formy, czekamy chwilę, żeby lekko się ogrzało.
Zdejmujemy folię, dekorujemy pozostałymi porzeczkami i miętą.

Przechowujemy w zamrażalniku szczelnie okryte folią (zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu).

Dorota

previous
Babeczki biszkoptowe z wiśniami
next
Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką
previous
Babeczki biszkoptowe z wiśniami
next
Najłatwiejsze ciasto z owocami i maślanką

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię