Składniki
-
300 g + 100 g czarnej porzeczki100 g do brzybrania deseru
-
3 żółtka
-
1 jajko
-
230 g cukru
-
330 ml. 30% śmietany kremówkibardzo dokładnie schłodzonej
-
3-4 krople zapachu waniliowego
-
listki miętydo przybrania
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Z podanych składników wychodzi duża blaszka keksowa deseru. Ważne aby przed włożeniem masy do formy, wyłożyć naczynie (może być również żaroodporne o dowolnym kształcie) folią spożywczą i to z dużym zapasem. Przed schładzaniem formę należy bardzo dokładnie owinąć folią, żeby semifredoo nie zmroziło się i nie powstały na nim kryształki lodu.
Semifreddo jest idealnym, lekkim letnim deserem. Bardzo polecam 🙂
Steps
1
Done
|
Foremkę keksową (u mnie 30 x 11 cm) wyłożyć folią spożywczą, folia powinna dużo wystawać ponad brzegi foremki. |
2
Done
|
300 g porzeczek umyć, obrać z gałązek. Zmiksować na jednolitą masę. Przetrzeć przez gęste sitko, tak, aby oczyścić z pestek. Uzyskany przecier odstawić. |
3
Done
|
Jajko, żółtka i cukier umieścić najlepiej w metalowej misce. Na garnku z wrzącą wodą ustawić tę miskę i na parze ubijać jajka z cukrem do uzyskania jasnej puszystej masy. Ubijamy ok. 5-7 min do całkowitego rozpuszczenia cukru, objętość masy powinna powiększyć się 2-3 krotnie. Zdejmujemy z garnka, dodajemy zapach waniliowy i dalej ubijamy do chwili, kiedy masa zdecydowanie ostygnie (nie musi być zupełnie zimna, ale letnia). Do masy jajecznej wlewamy przecier z porzeczek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy. |
4
Done
|
W misie miksera ubijamy śmietanę kremówkę, najpierw na średnich obrotach, następnie zwiększamy do maksimum i ubijamy do chwili kiedy na śmietanie zaczną się tworzyć ślady po mieszadle. Wyłączamy. Do ubitej śmietany wlewamy masę porzeczkową i delikatnie, przy pomocy łopatki kuchennej mieszamy do uzyskania jednolitego koloru. Przekładamy do przygotowanej keksówki wyłożonej folią, wyrównujemy wierzch, szczelnie przykrywamy drugim kawałkiem foli spożywczej. Wstawimy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. |
5
Done
|
Wyjmujemy, zdejmujemy wierzchnią folię, foremkę przykrywamy deską lub talerzem na którym będziemy podawać semifreddo, odwracamy i wyjmujemy z formy. Jeśli semifreddo od razu nie chce wyjść z formy, czekamy chwilę, żeby lekko się ogrzało. Przechowujemy w zamrażalniku szczelnie okryte folią (zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu). |