Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Dżem z czarnej porzeczki robiony w domu jest naprawdę czarny. Pachnie pięknie i smakuje zupełnie inaczej niż ten kupione w sklepie. Jest delikatnie kwaskowy i ciężki. Bardzo pyszny na kanapce z dodatkiem z białego sera, albo na kromce ciemnego chleba. Polecam, po za obrywaniem porzeczek z gałązek to właściwie dżem robi się sam.
Ja rozgniatam porzeczki przed zagotowaniem, puszczają wtedy sok i nie trzeba do nich dodawać nawet odrobiny wody 🙂
Dżem z Czarnej Porzeczki
Składniki:
-
1 kg czarnych porzeczek (po oberwaniu z gałązek)
-
2 szklanki cukru żelującego (2:1)
Sposób przygotowania:
Porzeczki oberwać z gałązek, umyć.
Włożyć do garnka z grubym dnem i lekko rozgnieść wałkiem do ziemniaków. Wsypać cukier, zamieszać.
Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień do minimum, dżem powinn lekko bulgotać. Pod przykryciem gotować przez ok. 40 min. Od czasu do czasu zamieszać.
Gotowy dżem przełożyć do czystych słoików, kiedy są jeszcze bardzo gorące, zamknąć przykrywkę lub zakręcić. Postawić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Smacznego 🙂
3 komentarze Ukryj
Musze zrobić!!!
Polecam, jest pyszna 🙂
Do czarnej porzeczki cukier żelujący niepotrzebny.Porzeczka ma dużo pektyny.Pozdrawiam.