Pyszne krucho drożdżowe paszteciki – Kapuśniaczki. Doskonałe do barszczu wigilijnego, lub jako codzienna przekąska.
Takie Kapuśniaczki robię z bardzo łatwego do przygotowania ciasta krucho-drożdżowego. To ciasto zawsze się udaje, jest miękkie, a zarazem kruche, idealne do faszerowania.
Ciasto musi po przygotowaniu postać w zimnym miejscu przez co najmniej 1-2 godz. Ale można również zostawić je na noc w zimnym miejscu, dlatego można przygotować je dzień przed pieczeniem pasztecików.
Podobnie jest z farszem, on również może być przygotowany dzień wcześniej, a jedynie w dniu pieczenia nadziewamy i pieczemy paszteciki.
Już upieczone Kapuśniaczki można zamrozić, lub przechowywać przez noc bez chowania do lodówki.
Paszteciki podaję lekko ciepłe, więc jeśli upiekliście je dzień przed podaniem, należy je lekko podgrzać.
Ja rozgrzewam piekarnik do 160 st.C., paszteciki układam na blasze i wstawiam do gorącego piekarnika na ok. 8-10 min.
Obserwuję czy nie zaczynają się zbyt szybko rumienić i przypalać.
Bardzo polecam, jest to doskonały dodatek do czerwonego barszczu, ale ja lubię je jeś jako ciepłą przekąskę.
Smacznego 🙂
Przepisy na ŚWIĘTA
🎄🎄🎄🎄

SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- – 1 żółtko
- – 20 g drożdży świeżych
- – łyżeczka soli
- – 0,5 łyżeczki cukru
- – 100 g bardzo zimnego masła
- – 100 g śmietany 18%
- Farsz:
- – 200 g brązowych pieczarek (lub białych)
- – 300 g kapusty kiszonej
- – 1 średnia cebula
- – olej
- – 1 łyżka masła
przygotowanie
CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
Mąkę, cukier, sól, żółtko, drożdże, śmietanę i masło siekam razem dokładnie. Można to zrobić malakserem, lub nożem.
Kiedy składniki się połączą, zaczynam zagniatać ciasto. Robię to przez kilka minut, bardzo dokładnie.
Ciasto będzie gęste, gdyby się lekko lepiło można podsypać odrobiną mąki.
Gładkie już ciasto formuję w kulę , wkładam do miski, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki.
W lodówce ciasto powinno stać ok. 2-3 h.
FARSZ:
Pieczarki myję, ja nie zdejmuję skórki, ale jeśli macie starsze grzyby, można zdjąć skórkę z kapeluszy.
Ścieram na grubych oczkach tarki do warzyw.
Cebulę obieram i siekam drobno.
Kapustę kiszoną kroję drobno.
Na patelni rozgrzewam olej, na gorący wrzucam najpierw cebulę, podsmażam chwilę.
Dodaję pieczarki, solę, mieszam i podsmaża, aż puszczą sok.
Następnie dodaję kapustę, przyprawy i masło, mieszam.
Zmniejszam płomień, przykrywam patelnię, duszę ok. 35-40 min.
Zdejmuję farsz z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE PASZTECIKÓW:
Wyjmuję ciasto z lodówki. Dzielę na 2 lub 4 części (ja na 4)
Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na placek o wymiarach ok. 30 x 15 cm.
Na jeden z dłuższych boków placka nakładam ok. 1/4 farszu, Zwijam ciasto w rulon.
Ostrym nożem kroję rulon w ukośne, średniej grubości kawałki.
Układam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Kiedy wszystkie paszteciki są już na blaszce, przykrywam je ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na ok. 30 min.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Paszteciki odkrywam, smaruję jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Posypuję gruboziarnistą solą i makiem, można posypać również kminkiem, czarnuszką lub pozostawić bez posypki.
Paszteciki piekę 24-30 min. do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.
Podaję lekko ciepłe z barszczem czerwonym.
Notes
Składniki na ok. 25 szt. pasztecików
Filmy i przepisy na Święta
⭐️⭐️⭐️