Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne krucho drożdżowe paszteciki – Kapuśniaczki. Doskonałe do barszczu wigilijnego, lub jako codzienna przekąska.
Takie Kapuśniaczki robię z bardzo łatwego do przygotowania ciasta krucho-drożdżowego. To ciasto zawsze się udaje, jest miękkie, a zarazem kruche, idealne do faszerowania.
Ciasto musi po przygotowaniu postać w zimnym miejscu przez co najmniej 1-2 godz. Ale można również zostawić je na noc w zimnym miejscu, dlatego można przygotować je dzień przed pieczeniem pasztecików.
Podobnie jest z farszem, on również może być przygotowany dzień wcześniej, a jedynie w dniu pieczenia nadziewamy i pieczemy paszteciki.
Już upieczone Kapuśniaczki można zamrozić, lub przechowywać przez noc bez chowania do lodówki.
Paszteciki podaję lekko ciepłe, więc jeśli upiekliście je dzień przed podaniem, należy je lekko podgrzać.
Ja rozgrzewam piekarnik do 160 st.C., paszteciki układam na blasze i wstawiam do gorącego piekarnika na ok. 8-10 min.
Obserwuję czy nie zaczynają się zbyt szybko rumienić i przypalać.
Bardzo polecam, jest to doskonały dodatek do czerwonego barszczu, ale ja lubię je jeś jako ciepłą przekąskę.
Smacznego 🙂
Przepisy na ŚWIĘTA
🎄🎄🎄🎄
Paszteciki Krucho-Drożdżowe
Składniki na ok. 25 szt. pasztecików
– 250 g mąki pszennej
– 1 żółtko
– 20 g drożdży świeżych
– łyżeczka soli
– 0,5 łyżeczki cukru
– 100 g bardzo zimnego masła
– 100 g śmietany 18%
Farsz:
– 200 g brązowych pieczarek (lub białych)
– 300 g kapusty kiszonej
– 1 średnia cebula
– olej
– 1 łyżka masła
Filmy i przepisy na Święta
⭐️⭐️⭐️
Steps
1
Done
|
Ciasto Krucho-DrożdżoweMąkę, cukier, sól, żółtko, drożdże, śmietanę i masło siekam razem dokładnie. Można to zrobić malakserem, lub nożem. Gładkie już ciasto formuję w kulę , wkładam do miski, przykrywam folią spożywczą i wstawiam do lodówki. |
2
Done
|
Farsz:Pieczarki myję, ja nie zdejmuję skórki, ale jeśli macie starsze grzyby, można zdjąć skórkę z kapeluszy. Na patelni rozgrzewam olej, na gorący wrzucam najpierw cebulę, podsmażam chwilę. Zmniejszam płomień, przykrywam patelnię, duszę ok. 35-40 min. Zdejmuję farsz z ognia, przekładam do miski i odstawiam do wystygnięcia. |
3
Done
|
Przygotowanie pasztecików:Wyjmuję ciasto z lodówki. Dzielę na 2 lub 4 części (ja na 4) Każdy kawałek ciasta rozwałkowuję na placek o wymiarach ok. 30 x 15 cm. Ostrym nożem kroję rulon w ukośne, średniej grubości kawałki. Kiedy wszystkie paszteciki są już na blaszce, przykrywam je ściereczką i odstawiam do podrośnięcia na ok. 30 min. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiemPaszteciki odkrywam, smaruję jajkiem wymieszanym z odrobiną wody. Paszteciki piekę 24-30 min. do ładnego zrumienienia. Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce. Podaję lekko ciepłe z barszczem czerwonym. Smacznego :) |
5
Done
|