Domowa masa makowa, pyszna, pełna bakalii tych, które najbardziej lubimy.
Ja do masy makowej daję bardzo dużo drobno posiekanych bakalii.
Taką masę można wykorzystać do Makowca, klusek z makiem albo kruchych makówek.
Do przygotowania masy makowej niezbędna jest maszynka do mielenia mięsa, nie ma innego sposobu na zmielenie maku, nie zrobicie tego w malakserze ani blenderze.
Jest przy tym trochę pracy, ale naprawdę warto, bo masa jest o niebo smaczniejsza niż ta kupiona 🙂

SKŁADNIKI
- 250 gr. suchego niebieskiego maku
- 400 gr bakalii (żurawiny, morele, daktyle, rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy)
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 1,5 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 2 szklanki mleka
przygotowanie
Mak wsypać na bardzo gęste sitko i opłukać pod bieżącą wodą.
Przełożyć do garnka, zalać mlekiem, zagotować. Zmniejszyć płomień i delikatnie gotować ok. 20 min.
Następnie przelać przez sitko i odstawić do odcieknięcia (ok. 1h ale można również zostawić na noc)
Suchy mak 2 krotnie zmielić w maszynce do mięsa (nie ma innego sposobu, musi być mielony w maszynce).
Bakalie posiekać (proporcje zależą od naszych upodobań, ja daję wszystkich po równo). Orzechy najlepiej zmielić drobno i na koniec dodać do pozostałych bakalii, dzięki orzechowej posypce kawałki np. daktyli nie będą się ze sobą sklejały. Wszystko dokładanie wymieszać.
W małym garnuszku rozgrzać miód i masło.
W dużej misce połączyć mak z bakaliami, wymieszać, wlać masło z miodem i ponownie dokładnie wymieszać.
Tak przygotowana masę makową możemy użyć np. do klusek z makiem lub łamańców z makiem.
* MASA MAKOWA DO MAKOWCA:
Aby uzyskać masę makową do makowca, należy dodać do niej pianę z 2 białek:
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę cukru. Ubijać do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca.
Do masy makowej przełożyć pianę, dokładnie wymieszać.
Masa makowa jest gotowa do zawinięcia w ciasto drożdżowe.
Co zrobić z masy makowej? Sprawdzone przepisy znajdziecie tutaj:
Najlepsze ciasta na Święta
🎄🎄🎄🎄🎄
6 komentarzy
niestety ja w tym roku musiałam pocieszyć się gotowcem.. ale domowa jest najlepsza!
Karmelitko, czasami musimy użyć czegoś kupionego, wiadomo. Ja czasami też używam masy kupionej tylko uszlachetniam ją dodatkowymi bakaliami i miodem, za to nigdy nie dodaję piany z białek, bo wtedy masa robi się za rzadka 🙂
taka domowa masa makowa nie ma sobie równych!
To prawda, domowa jest najsmaczniejsza, ale wymaga też sporo pracy 🙂 oczywiście warto, bo przecież raz w roku ją robimy
A kiedy ten cukier dodajemy? Do masła, bo brak informacji na ten temat.
W garnuszku roztapiamy masło i miód, następnie dodajemy do masy i mieszamy.
Jest to w przepisie, proszę sprawdzić, może mało widoczne, ale jest 🙂