Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na miękkie, nadziewane Pierniczki Świąteczne, zrobicie je naprawdę błyskawicznie. Ciasto nie musi dojrzewać, pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie i takie pozostają przez cały czas.
Do nadziewania pierników najlepsza będzie marmolada, która nie rozpłynie się w czasie pieczenia, dlatego odradzam dżemy i domowe konfitury, które są rzadkie i wczasie pieczenia wypłyną z pierniczków.
Po upieczeniu pierniki studzimy i możemy tak je podawać, ja jednak lubię zanurzyć je w roztopionej z mlekiem czekoladzie, dzięki temu nabierają bardziej świątecznego smaku. Pierniki mżona posypać również orzechami, skórką pomarańczową, lub innymi ulubionymi bakaliami.
Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoju, u nas najczęściej wystarczaj na 3 dni. Staram się układać je jeden obok drugiego, a nie jeden na drugim, dzięki temu polewa czekoladowa przez cały czas wygląda ładnie.
Do przygotowania pierników używam domowej Przyprawy Piernikowej z tego przepisu (klik), jeśli jednak korzystacie z przyprawy ze sklepu, można użyć jej trochę więcej, ok. 1,5 łyżki, żeby smak przypraw byl dobrze wyczuwalny.
Przepisy na Święta
🎄🎄🎄
Miękkie Pierniki Nadziewane
Składniki:
-
ok. 380-400 g mąki pszennej tortowej
-
100 g cukru
-
2 jajka (L)
-
60 g miodu (ok. 3 łyżki)
-
1 czubata łyżka kakao naturalnego (25 g)
-
1 łyżeczka sody (6 g)
-
szczypta soli
-
1,5 łyżki przyprawy do pierników (ok. 30 g)
-
skórka z pomarańczy
-
80 ml. oleju rzepakowego
-
marmolada do nadziewania
Ponadto:
-
100 g czekolady deserowej
-
ok. 50 g czekolady białej
-
ok. 0,5 szklanki mleka
Najlepsze Przepisy na
Pierniki i Pierniczki
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jajka, cukier, miód i olej połączyć w dużej misce, wymieszać dokładanie. Następnie do masy jajecznej przesiać ok. 2/3 przygotowanej ilości mąki wymieszanej z solą, sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do pierników. Masę mieszać do połączenia składników. Kiedy ciasto będzie zbyt gęste do wyrabiania łyżką, zacząć zagniatać je ręcznie. Wyłożyć na blat i dokładnie wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeśli będziemy uważali, że jest zbyt lepkie należy podsypać je pozostałą mąką. Ja wykorzystałam ok. 380 g mąki do przygotowania ciasta na pierniczki. Ciasto na pierniki wkładam do miski i odstawiam na 15 min, żeby odpoczęło, nie jest to konieczne, ale ja zawsze to robię. |
2
Done
|
Ciasto wykładamy na blat, szybko zagniatamy kilka krotnie, formujemy kulkę, dzielimy ją na pół. Jedną połowę odkładamy, a drugą rozwałkowujemy podsypując ciasto mąką. Grubość ciasta nie powinna być zbyt cienka, placek powinien mieć ok. 3 mm, Resztki zbieramy i zagniatamy, wałkujemy i znowu wycinamy pierniczki. |
3
Done
|
Przygotowanie pierniczków:Ilość pierniczków dzielimy na połowę. Jedną połowę pozostawiamy a na drugiej połowie ciasteczek kładziemy porcję (ok. 0,5 łyżeczki) marmolady. Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy niewielkie odstępy. |
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 175 St.C. z termoobiegiem |
5
Done
|
Przygotowanie polewy czekoladowej:Czekolady łamiemy na kawałki. Pierniczki maczamy w czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia. |
6
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Swietny przepis, prosty, szybki a pieniczki w smaku super. Ciasto troche klejace ale dzieki temu pierniczki ladnie sie sklejaja. Dodaje je do ulubionych. Zdrowych , spokojnych Swiat zycze:)