Przepis na miękkie, nadziewane Pierniczki Świąteczne, zrobicie je naprawdę błyskawicznie.
Ciasto nie musi dojrzewać, pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie i takie pozostają przez cały czas.
Do nadziewania pierników najlepsza będzie marmolada, która nie rozpłynie się w czasie pieczenia, dlatego odradzam dżemy i domowe konfitury, które są rzadkie i wczasie pieczenia wypłyną z pierniczków.
Po upieczeniu pierniki studzimy i możemy tak je podawać, ja jednak lubię zanurzyć je w roztopionej z mlekiem czekoladzie, dzięki temu nabierają bardziej świątecznego smaku. Pierniki mżona posypać również orzechami, skórką pomarańczową, lub innymi ulubionymi bakaliami.
Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoju, u nas najczęściej wystarczaj na 3 dni. Staram się układać je jeden obok drugiego, a nie jeden na drugim, dzięki temu polewa czekoladowa przez cały czas wygląda ładnie.
Do przygotowania pierników używam domowej Przyprawy Piernikowej z tego przepisu (klik), jeśli jednak korzystacie z przyprawy ze sklepu, można użyć jej trochę więcej, ok. 1,5 łyżki, żeby smak przypraw był wyraźnie
wyczuwalny.

SKŁADNIKI
- ok. 380-400 g mąki pszennej tortowej
- 100 g cukru
- 2 jajka (L)
- 60 g miodu (ok. 3 łyżki)
- 1 czubata łyżka kakao naturalnego (25 g)
- 1 łyżeczka sody (6 g)
- szczypta soli
- 1,5 łyżki przyprawy do pierników (ok. 30 g)
- skórka z pomarańczy
- 80 ml. oleju rzepakowego
- marmolada do nadziewania
- Ponadto:
- 100 g czekolady deserowej
- ok. 50 g czekolady białej
- ok. 0,5 szklanki mleka
przygotowanie
Jajka, cukier, miód i olej połączyć w dużej misce, wymieszać dokładanie.
Następnie do masy jajecznej przesiać ok. 2/3 przygotowanej ilości mąki wymieszanej z solą, sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do pierników.
Pozostałą ok. 1/3 ilości mąki, odstawić, wykorzystamy ją nieco później.
Masę mieszać do połączenia składników. Kiedy ciasto będzie zbyt gęste do wyrabiania łyżką, zacząć zagniatać je ręcznie. Wyłożyć na blat i dokładnie wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeśli będziemy uważali, że jest zbyt lepkie należy podsypać je pozostałą mąką. Ja wykorzystałam ok. 380 g mąki do przygotowania ciasta na pierniczki.
Pozostałą mąkę podsypywałam ciasto w czasie wałkowania.
Ciasto na pierniki wkładam do miski i odstawiam na 15 min, żeby odpoczęło, nie jest to konieczne, ale ja zawsze to robię.
Ciasto wykładamy na blat, szybko zagniatamy kilka krotnie, formujemy kulkę, dzielimy ją na pół. Jedną połowę odkładamy, a drugą rozwałkowujemy podsypując ciasto mąką.
Grubość ciasta nie powinna być zbyt cienka, placek powinien mieć ok. 3 mm,
Z ciasta wycinamy parzystą ilość ciastek.
Resztki zbieramy i zagniatamy, wałkujemy i znowu wycinamy pierniczki.
PRZYGOTOWANIE PIERNICZKÓW:
Ilość pierniczków dzielimy na połowę. Jedną połowę pozostawiamy a na drugiej połowie ciasteczek kładziemy porcję (ok. 0,5 łyżeczki) marmolady.
Brzegi ciastka smarujemy białkiem, przykrywamy drugą połową (tą odłożoną) ciastek. Lekko dociskamy brzegi.
Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy niewielkie odstępy.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Pierniczki smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Pierniki pieczemy 11-13 min.
Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia.
PRZYGOTOWANIE POLEWY CZEKOLADOWEJ:
Czekolady łamiemy na kawałki.
Wkładamy do dwóch miseczek, białą do jednej ciemną do drugiej.
Czekolady zalewamy gotującym mlekiem, ok. 4-5 łyżek do ciemnej i nieco mniej do białej.
Czekamy aż czekolada zmięknie i dokładnie mieszamy. Powinna powstać dość gęsta masa. Jeśli uznamy, że czekolada jest zbyt gęsta dolewamy trochę mleka i mieszamy.
Pierniczki maczamy w czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia.
Można posypać pierniczki posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, lub cukrową posypką.
1 komentarz
Swietny przepis, prosty, szybki a pieniczki w smaku super. Ciasto troche klejace ale dzieki temu pierniczki ladnie sie sklejaja. Dodaje je do ulubionych. Zdrowych , spokojnych Swiat zycze:)