Miękkie Pierniki Nadziewane

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Miękkie Pierniki Nadziewane

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na miękkie, nadziewane Pierniczki Świąteczne, zrobicie je naprawdę błyskawicznie. Ciasto nie musi dojrzewać, pierniki zaraz po upieczeniu są miękkie i takie pozostają przez cały czas.

Do nadziewania pierników najlepsza będzie marmolada, która nie rozpłynie się w czasie pieczenia, dlatego odradzam dżemy i domowe konfitury, które są rzadkie i wczasie pieczenia wypłyną z pierniczków.

 

Po upieczeniu pierniki studzimy i możemy tak je podawać, ja jednak lubię zanurzyć je w roztopionej z mlekiem czekoladzie, dzięki temu nabierają bardziej świątecznego smaku. Pierniki mżona posypać również orzechami, skórką pomarańczową, lub innymi ulubionymi bakaliami.

Pierniki przechowujemy w szczelnym pojemniku lub słoju, u nas najczęściej wystarczaj na 3 dni. Staram się układać je jeden obok drugiego, a nie jeden na drugim, dzięki temu polewa czekoladowa przez cały czas wygląda ładnie.

 

Do przygotowania pierników używam domowej Przyprawy Piernikowej z tego przepisu (klik), jeśli jednak korzystacie z  przyprawy ze sklepu, można użyć jej trochę więcej, ok. 1,5 łyżki, żeby smak przypraw byl dobrze wyczuwalny.

 

  • Pierniczki na Święta
  • Pierniki na Święta
  • Gingerbreat Cookies

 

Miękkie Pierniki Nadziewane

Składniki:

  • ok. 380-400 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (L)
  • 60 g miodu (ok. 3 łyżki)
  • 1 czubata łyżka kakao naturalnego (25 g)
  • 1 łyżeczka sody (6 g)
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki przyprawy do pierników (ok. 30 g)
  • skórka z pomarańczy
  • 80 ml. oleju rzepakowego
  • marmolada do nadziewania
Ponadto:
  • 100 g czekolady deserowej
  • ok. 50 g czekolady białej
  • ok. 0,5 szklanki mleka
(Visited 1 683 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Jajka, cukier, miód i olej połączyć w dużej misce, wymieszać dokładanie.

Następnie do masy jajecznej przesiać ok. 2/3 przygotowanej ilości mąki wymieszanej z solą, sodą oczyszczoną, kakao i przyprawą do pierników.
Pozostałą ok. 1/3 ilości mąki, odstawić, wykorzystamy ją nieco później.

Masę mieszać do połączenia składników. Kiedy ciasto będzie zbyt gęste do wyrabiania łyżką, zacząć zagniatać je ręcznie. Wyłożyć na blat i dokładnie wyrabiać. Ciasto powinno być gładkie,elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeśli będziemy uważali, że jest zbyt lepkie należy podsypać je pozostałą mąką. Ja wykorzystałam ok. 380 g mąki do przygotowania ciasta na pierniczki.
Pozostałą mąkę podsypywałam ciasto w czasie wałkowania.

Ciasto na pierniki wkładam do miski i odstawiam na 15 min, żeby odpoczęło, nie jest to konieczne, ale ja zawsze to robię.

2
Done

Ciasto wykładamy na blat, szybko zagniatamy kilka krotnie, formujemy kulkę, dzielimy ją na pół. Jedną połowę odkładamy, a drugą rozwałkowujemy podsypując ciasto mąką.

Grubość ciasta nie powinna być zbyt cienka, placek powinien mieć ok. 3 mm,
Z ciasta wycinamy parzystą ilość ciastek.

Resztki zbieramy i zagniatamy, wałkujemy i znowu wycinamy pierniczki.

3
Done

Przygotowanie pierniczków:

Ilość pierniczków dzielimy na połowę. Jedną połowę pozostawiamy a na drugiej połowie ciasteczek kładziemy porcję (ok. 0,5 łyżeczki) marmolady.
Brzegi ciastka smarujemy białkiem, przykrywamy drugą połową (tą odłożoną) ciastek. Lekko dociskamy brzegi.

Ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy niewielkie odstępy.

4
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 175 St.C. z termoobiegiem

Pierniczki smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.

Pierniki pieczemy 11-13 min.

Po upieczeniu wyjmujemy, przekładamy na kuchenną kratkę do wystygnięcia.

5
Done

Przygotowanie polewy czekoladowej:

Czekolady łamiemy na kawałki.
Wkładamy do dwóch miseczek, białą do jednej ciemną do drugiej.
Czekolady zalewamy gotującym mlekiem, ok. 4-5 łyżek do ciemnej i nieco mniej do białej.
Czekamy aż czekolada zmięknie i dokładnie mieszamy. Powinna powstać dość gęsta masa. Jeśli uznamy, że czekolada jest zbyt gęsta dolewamy trochę mleka i mieszamy.

Pierniczki maczamy w czekoladzie i odkładamy na kratkę do zastygnięcia.
Można posypać pierniczki posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, lub cukrową posypką.

6
Done

Dorota

Pieczone Ziemniaki
previous
Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem i Czosnkiem
Pieczeń z Indyka Faszerowana z Sosem
next
Faszerowana Pierś z Indyka – Pieczeń z Indyka
Pieczone Ziemniaki
previous
Ziemniaki Pieczone z Rozmarynem i Czosnkiem
Pieczeń z Indyka Faszerowana z Sosem
next
Faszerowana Pierś z Indyka – Pieczeń z Indyka

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię