Przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia śledzie w marynacie z 3 rodzajów musztardy i odrobiny miodu.
Śledzie robi się niezwykłe łatwo i szybko.
W lodówce śledzie powinny stać min. 12h , ale nie dłużej niż 4-5 dni.
Polecam to doskonała propozycja na święta.
W średniej misce łączę musztardy (Dijone, Francuską i Sarepską), miód, żółtka. Całość dokładnie mieszam kuchenną rózgą. Następnie wolno wlewam olej, cały czas mieszam.
Powinien powstać średnio gęsty sos. Doprawiam pieprzem, mieszam, próbuję i odstawiam. Jeśli to konieczne można dodać odrobinę soli, ale ja nie solę marynat i sosów do śledzi.
Przepisy na Śledzie

SKŁADNIKI
- 1 opakowanie śledzi ok. 450 g (moje były w oleju)
- 2 łyżki musztardy Dijone
- 1 łyżka musztardy Sarepskiej
- 2 łyżki musztardy Francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 żółtka
- ok. 150 ml. oleju rzepakowego
- 1 średnia cebula czerwona
przygotowanie
MARYNATA MUSZTARDOWO-MIODOWA
Jajka w skorupkach parzę we wrzątku, dokładnie myję i wycieram. Następnie oddzielam żółtka od białek. Białka nie będą już potrzebne, żółtka zachowuję do marynaty.
W średniej misce łączę musztardy (Dijone, Francuską i Sarepską), miód, żółtka. Całość dokładnie mieszam kuchenną rózgą.
Następnie wolno wlewam olej, cały czas mieszam. Powinien powstać średnio gęsty sos. Doprawiam pieprzem, mieszam, próbuję i odstawiam.
Jeśli to konieczne można dodać odrobinę soli, ale ja nie solę marynat i sosów do śledzi.
ŚLEDZIE
Śledzie wyjmuję z olejowej zalewy, płuczę, dokładnie osuszam.
Kroję w niewielkie ukośne paski.
Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kostkę.
Do marynaty wkładam śledzie i cebulę, mieszam dokładnie, aby śledzie pokryły się marynatą.
Odstawiam do lodówki na min. 12 godz, a najlepiej na 24-48 h, ale nie dłużej niż 4-5 dni.
Podaję z ciemnym, gruboziarnistym chlebem.
Najlepsze Przepisy na Święta
???