Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne i bardzo łatwe do zrobienia śledzie w marynacie z 3 rodzajów musztardy i odrobiny miodu.
Śledzie robi się niezwykłe łatwo i szybko.
W lodówce śledzie powinny stać min. 12h , ale nie dłużej niż 4-5 dni.
Polecam to doskonała propozycja na święta.
Przepisy na Śledzie
Śledzie Musztardowo-Miodowe
Składniki:
1 opakowanie śledzi ok. 450 g (moje były w oleju)
2 łyżki musztardy Dijone
1 łyżka musztardy Sarepskiej
2 łyżki musztardy Francuskiej
1 łyżka miodu
1 łyżeczka pieprzu
2 żółtka
ok. 150 ml. oleju rzepakowego
1 średnia cebula czerwona
Najlepsze Przepisy na Święta
🎄🎄🎄
Steps
1 Done | Marynata Musztardowo-MiodowaJajka w skorupkach parzę we wrzątku, dokładnie myję i wycieram. Następnie oddzielam żółtka od białek. Białka nie będą już potrzebne, żółtka zachowuję do marynaty. W średniej misce łączę musztardy (Dijone, Francuską i Sarepską), miód, żółtka. Całość dokładnie mieszam kuchenną rózgą. Jeśli to konieczne można dodać odrobinę soli, ale ja nie solę marynat i sosów do śledzi. |
2 Done | ŚledzieŚledzie wyjmuję z olejowej zalewy, płuczę, dokładnie osuszam. Cebulę obieram i kroję w bardzo drobną kostkę. |
3 Done | Do marynaty wkładam śledzie i cebulę, mieszam dokładnie, aby śledzie pokryły się marynatą. Odstawiam do lodówki na min. 12 godz, a najlepiej na 24-48 h, ale nie dłużej niż 4-5 dni. Podaję z ciemnym, gruboziarnistym chlebem. |
4 Done |