Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Oto, najłatwiejszy przepis na piernik jaki robiłam. Jest wilgotny i miękki, pięknie pachnie a smak przyprawy piernikowej jest intensywny.
Użyjcie do pierników dobrej jakości przyprawy korzennej, najlepiej domowej przyprawy do pierników z tego przepisu , ma to wielkie znaczenie.
Jeśli będziecie piec piernik tak jak ja w dwóch mniejszych foremkach, czas pieczenia to ok. 35 min. Jeśli postanowicie użyć jednej większej formy pieczenie wydłuży się do ok. 45-50 min. Przed wyjęciem koniecznie wkłujcie w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków, jeśli po wyjęciu będzie czysty, to znak, że piernik jest gotowy.
Polecam.
Piernik Przekładany Dżemem
Składniki na piernik przekładany:
140 gr masła
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka (2%)
3 czubate łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy piernikowej (najlepiej domowej)
1/2 szklanki dżemu z czarnych porzeczek
2 jajka (L)
Do przełożenia piernika:
300 ml. dżemu porzeczkowego
1 galaretka truskawkowa
Sposób przygotowania piernika:
W dużym, szerokim garnku (ciasto przygotowujemy właśnie w nim) rozpuścić masło z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać przyprawę piernikową i dżem porzeczkowy, dokładnie wymieszać, gotować na minimalnym ogniu przez chwilę do czasu kiedy poczujemy intensywny zapach przypraw.
Zdjąć garnek z ognia i do masy wsypać: sodę oczyszczoną i kakao (UWAGA masa się spieni tak powinno być), następnie wlać mleko i ,,rozbełtane” jajka, dokładnie i energicznie wymieszać, najlepiej przy pomocy kuchennej rózgi.
Do masy wsypać mąkę, dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do foremek, u mnie 2 jednorazowe keksówki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 o, piec ok 35 min, do ,,suchego patyczka”.
Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku. Następnie wyjąć i wystudzić całkowicie na kuchennej kratce.
Wyjąć z foremek, przekroić wzdłuż na dwie części.
Na spodnią część ciasta wyłożyć tężejący dżem*, przykryć drogą częścią i odstawić na ok. 1,5 h do całkowitego stężenia.
Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.
*Przygotowanie galaretki z dżemu:
W garnuszku rozgrzać dżem, wsypać galaretkę w proszku. Mieszać cały czas podgrzewając na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się proszku. Zdjąć z ognia, zamieszać dokładnie. Odstawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia na ok. 1,5 h.
Dżem powinien być gęsty aby nie spływać z ciasta, ale nie może całkowicie zgęstnieć przed przełożeniem ciasta.
Smacznego.
![]() |
Przepisy na domowe ciastka i ciasteczka
>> PIERNIK CZEKOLADOWY Z MUSEM JABŁKOWYM
(Visited 3 693 times, 1 visits today)
9 komentarzy Ukryj
wygląda smacznie:)
Dorota, uwielbiam Twego bloga i wszytsko co do tej pozry zrobilam z Twych przepisow wyszlo super!
Dziekije i pozdrawiam cieplo:))
Kasiu, bardzo dziękuję i cieszę się ogromnie. Pozdrawiam gorąco 🙂
Ja także podpisuję się pod komentarzem Katarzyny, wszystko wychodzi rewelacyjnie, a wiele potraw weszło do naszego codziennego menu 🙂
Teraz szykuję się do upieczenia piernika, planuję dodać do niego kawałki czekolady i przełożyć marmoladą różaną (mam nadzieję, że nie przedobrzę;), stąd moje pytanie- kiedy mogę upiec piernik, żeby spokojnie doczekał Wigilii?
Pozdrawiam serdecznie,
Karolina.
Dzięki wielkie Karolino 🙂
Piernik można spokojnie upiec 2-3 dni wcześniej czyli np w niedzielę, przełożyć marmoladą, bardzo dokładnie wystudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku. Będzie wilgotny i chyba nawet lepszy niż w dniu pieczenia 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję za odpowiedź, tak właśnie zrobię. Obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole są śledzie we francuskim sosie musztardowym- oczywiście według przepisu z bloga, są fantastyczne, wszyscy je uwielbiają i zajadają przy każdej okazji 🙂
Pozdrawiam,
Oooo to widzę że upodobania mamy podobne. My również bardzo lubimy śledzia w sosie francuskim. Produkty już mam a w niedzielę marynuję 🙂 Karolino, wesołych i pysznych Świąt życzę 😀
Dziękuję serdecznie i wzajemnie- wesołych Świąt! 🙂
A pyszne będą na pewno! 🙂
Wlasnie wyjelam z piekarnika. Wyrosl ladnie ale mocno popekal :-(. Nie wiem dlaczego…
Blagam o pomoc bo szykuje sie do zrobienia tego piernika na Swieta. To byla proba :-).
Dlaczego tak popekal??
Z gory dziekuje za odpowiedz.