0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Barszcz Czerwony Wigilijny

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
2 duże włoszczyzny
1 pęczek natki pietruszki i koperek
600-700 g buraków
1 cytryna lub ocet jabłkowy
7 ziarenek pieprzu czarnego
sól
3-4 szt. ziaren ziela angielskiego
2 duże listki laurowe
do buraków
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Barszcz Czerwony Wigilijny

Barszcz wigilijny, postny, czyli taki jaki tradycja karze podawać na Wigilijną Wieczerzę.

  • 7 porcje
  • Średni

Składniki

  • do buraków

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Barszcz wigilijny, postny, czyli taki jaki tradycja karze podawać na Wigilijną Wieczerzę.

Mój jest najprostszy jaki można sobie wyobrazić, delikatny w smaku, niezbyt kwaśny, o bardzo intensywnym czerwonym kolorze.
Podaję go z uszkami z grzybami, taka jest nasza rodzinna tradycja. Jeśli szukacie innych dodatków do czerwonego barszczu to znajdziecie je tutaj. Doskonałe do barszczu są np. kruche paszteciki z grzybami.

Polecam.

 

Barszcz Wigilijny

 

 

(Visited 3 834 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie buraków

Buraki obrać, zetrzeć na grubej tarce do warzyw, włożyć do dużej miski, posolić i dodać cukier, wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.
Buraki powinny puścić sok.

2
Done

Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na duże kawałki.

Koperek i pietruszkę myjemy, związujemy w węzełek (jeśli pęczki są duże, można użyć połowy każdego).

3
Done

Do dużego garnka wkładamy całą włoszczyznę, natkę i koperek, ziele angielskie, listki laurowe, ziarenka pieprzu i 2 płaskie łyżeczki soli. Zalewamy wrzątkiem lub zimną wodą. W garnku powinno zostać sporo wolnego miejsca na buraki.

Doprowadzamy do gotowania, zmniejszamy płomień i pod przykryciem gotujemy ok. 30 min. Warzywa powinny być prawi miękkie a wywar intensywnie warzywny.  
Do wywaru wrzucamy przygotowane wcześniej buraki razem z sokiem. Mieszamy dokładnie. Ponownie doprowadzamy
do gotowania, zmniejszamy płomień i gotujemy (pod przykryciem) ok. 20-25 min.
Mieszamy od czasu do czasu, próbujemy i jeśli to konieczne doprawiamy solą.

4
Done

Kiedy wszystkie warzywa są ugotowane i miękkie doprawiamy zupę sokiem z cytryny.
Teraz każdy musi się kierować swoim smakiem. Ja dodaję sok z ok. 1 średniej cytryny, ale lubię niezbyt kwaśny barszcz, próbujcie i doprawiajcie ,tak aby znaleźć idealny balans.
Zupę można przecedzić przez sito, lub podawać z warzywami.

5
Done

Barszcz przechowujemy w chłodnym miejscu. Przed podaniem podgrzewamy na małym ogniu i staramy się nie zagotować zupy.
Barszcz można przecedzić przez sito, żeby był czysty, bez żadnych ,,farfocli” (jak nazywamy w domu starte buraki), lub podawać wraz z nimi.

6
Done

Typowo wigilijny dodatek to uszka z grzybami, ale ja polecam również kruche paszteciki z kapustą i grzybami, krokiety z  pieczarkami lub francuskie paszteciki z pieczarkami. Na potrzeby świąt pieczarki dobrze jest zastąpić grzybami szlachetnymi, np. borowikami lub podgrzybkami.

7
Done

Dorota

Kruche Ciastka
previous
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami
Pasztet z Kurcząt
next
Pasztet z Kurcząt
Kruche Ciastka
previous
Kruche Ciasteczka Pomarańczowe z Witrażykami
Pasztet z Kurcząt
next
Pasztet z Kurcząt

5 komentarzy Ukryj

Dorota, a czy zdradzisz przepis na swoje sławne uszka do wigilijnego barszczu?
Barszcz wg Twojego przepisu juz zakiszony. Nie wiem tylko kiedy wlewa sie go do wywaru z jarzyn, czy po ich zagotowaniu? Czy do gotowego wywaru z warzyw dodaje sie jeszcze swieze buraki czy tylko sam zakwas?

Pani Doroto, chciałabym ugotować barszcz z tego przepisu. Czy lepiej wykorzystać buraki na barszcz czy zakwas wg Pani przepisu?

Pani Asiu, moim zdaniem nie ma nic lepszego niż barszcz na domowym zakwasie. Proszę tylko pamiętać, że przygotowując zakwas wszystkie jego składniki muszą być przykryte wodą w czasie kwaszenia. Jeśli choćby najmniejszy kawałeczek chleba, czosnku czy buraka wystaje ponad powierzchnię płynu, zakwas może się bardzo szybko zepsuć. No i najważniejsza rzecz czyli wąchanie, po dwóch dnia każdego następnego trzeba zakwas wąchać. Zdrowy zakwas pięknie pachnie i ma intensywny ciemny kolor. Jeśli przygotuje go Pani wcześniej można zlać go do butelki i przez 2-3 dni trzymać w lodówce, żeby mieć pewność, że wszystko się udało i mamy esencję buraczaną na domowy barszcz 🙂

Witam, przygotowałam zakwas zgodnie z Pani przepisem, proszę o informację kiedy należy dodać zakwas i czy dodać również buraki z zakwasu?

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię