Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Potrawka, którą lubimy wszyscy, nawet mój Tadzio który makaron woli bez sosu. Tę wersję makaronu z kurczakiem zjada z wielkim smakiem. Przepis na obiadowe, szybkie danie z jednego garnka, nie brudzimy wielu naczyń, a zatem nie mamy wielkiego sprzątania.
Do ,,Potrawki Drwala” używam rosołu warzywnego, który mam zawsze zamrożony właśnie na takie okazje. Jeśli nie macie bulionu czy rosołu można ew. zastąpić go wodą.
Dla chętnych do używania zamienników, śmietanę zastąpimy jogurtem greckim, a ser Parmezan np. Cheddarem.
Polecam 🙂

Potrawka z kurczaka i makaronu
Sposób przygotowania potrawki:
- 1 pierś z kurczaka ok. 400 g.
- 3 duże pieczarki
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 duże cebule czerwone
- 2 szklanki bulionu
- 2-3 szklanki makronu u mnie Rurki nr 15 Rigati Tricolore Lubella
- 4 łyżki śmietany 18%
- 3 – 4 łyżki startego Parmezanu
- olej do smażenia
Przyprawy:
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Sposób przygotowania potrawki:
Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę.
W misce połączyć przyprawę do kurczaka, sól, pieprz, paprykę. Kurczaka obtoczyć dokładnie
w przyprawach. Odstawić na minimum 30 min, można również zostawić na całą noc w lodówce.
Cebulę obrać ze łupiny, przekroić na pół i pokroić w średniej grubości półplasterki.
Pieczarki pokroić w grube plastry.
Czosnek przepuścić przez praskę.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, obsmażyć na nim kurczaka. Powinien być rumiany.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju, wrzucić cebulę, zeszklić dodać pieczarki i czosnek, smażyć na sporym ogniu mieszając przez ok. 5-6 min. Do garnka wrzucić obsmażonego kurczaka, dokładnie zamieszać. Wlać bulion i doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień i gotować 5 min. Następnie wrzucić makaron, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować zgodnie z przepisem na pudełku (ja gotowałam 7 min.).
W miseczce wymieszać śmietanę z 3-4 łyżkami płynu z kurczaka, wlać do garnka z potrawką, wsypać parmezan starty na tarce. Wymieszać dokładnie i gotować jeszcze 1 min.
Podawać potrawkę posypaną parmezanem i natką pietruszki.
Smacznego 🙂

2 komentarze Ukryj
Witam!czy ta smietana ma byc kwasna czy slodka?
Zwykła śmietana 18% np. ,,Piątnicy”, w Polsce nie mamy podziału na śmietany kwaśne i słodkie, ale jeśli mamy wybór to ja użyłabym słodkiej, złagodzi smak sosu.