Błyskawiczny przepis na naprawdę pyszne śniadanie.
Miseczka jogurtu greckiego z karmelizowanymi, cynamonowymi bananami i chrupiącymi płatkami migdałów. Banany można jeść z jogurtem, plackami lub domową granolą. Są pyszne i pięknie pachną, chociaż smak cynamonu nie jest tu bardzo intensywny.
Karmelizowane banany można przechowywać w plastikowym pojemniku w lodówce do 3 dni.

SKŁADNIKI
- 2 porcje jogurtu ulubionego u mnie Grecki
- 2 średnie banany
- 2 szklanki cukru brązowego
- 1/2 łyżki cynamonu
- sok z cytryny
- 2 łyżki płatków migdałowych
przygotowanie
Cynamon i cukier wymieszać razem.
Na patelni rozgrzać sok z cytryny, wsypać do niego cukier z cynamonem, wymieszać i na średnim ogniu gotować 2–3 min do chwili, kiedy całość lekko zgęstnieje.
Banany obrać i pokroić w średniej grubości plastry.
Na gotujący się sos cynamonowy ułożyć banany, gotować przez 2 min, następnie przekręcić na drugą stronę i gotować jeszcze 2–3 min.
Banany powinny zmięknąć, a syrop cynamonowy zgęstnieć.
Do miseczek włożyć porcję jogurtu na wierzch położyć porcję gorących bananów i posypać całość płatkami migdałów.
Na suchej patelni zrumienić płatki migdałowe.