Bardzo delikatne i smaczne placuszki z ricotty.
Najlepsze na ciepło ze świeżymi owocami. Znakomite śniadanie dla najmłodszych dzieci, chociaż ja sam bardzo je lubię i kiedy tylko mam w domu ricottę, zawsze część serka zostawiam właśnie do przygotowania tych placuszków.
Polecam szczególnie teraz z truskawkami. Pyszności 🙂

SKŁADNIKI
- 110 g sera ricotta
- 2 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- lub olej do smażenia masło klarowane
przygotowanie
W średniej miski włożyć serek ricotta, rozluźnić go energicznie mieszając. Dodać jajko i cukier, dokładnie wymieszać.
Wsypać mąkę i sól i ponownie dokładnie wymieszać, powinna powstać dość gęsta jednolita masa, bez grudek.
Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub masła klarowanego, kiedy tłuszcz będzie gorący zmniejszyć płomień do średniego.
Na patelnię kłaść placuszki (najlepiej łyżką do zupy).
Smażyć po ok. 2-2,5 min z każdej strony, do zrumienienia.
Można patelnię przykryć po przewróceniu placków na drugą stronę.
Smażymy do chwili kiedy całkowicie się usmażą, czas smażenia zależy od gęstości ciasta i grubości placuszków.
Podajemy ciepłe z owocami, delikatnie posypane cukrem pudrem.
3 komentarze
Widać, że takie lekkie i delikatne, aż chce się rękę wyciągnąć po jednego:)
Pozdrawiam!
trafiłam tu podczas przeszukiwania netu co można zrobić z serka naturalnego Bieluch i przepis mnie zauroczył (prosty i szybki :)). Jutro na śniadanie na pewno będą placuszki (ale z Bieluchem bo ricotty nie mam). Mam nadzieję, że będą pyszne :).
Pyszne placuszki! Od dzisiaj nasze ulubione, niedzielne śniadanie.