Szybki kurczak z warzywami i sezamem.
Warzywa smażymy krótko co sprawia, że są kruche i twardawe to chyba największy atut tej potrawy.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi z kurczaka
- 250 g groszku cukrowego
- 250 g brokułów
- 1 łyżeczka sezamu
- 2 cebulki dymki
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- do smażenia olej
- MARYNATA
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka wina ryżowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka cukru
przygotowanie
Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka, wymieszać. Odstawić na min. 1h.
Warzywa umyć, brokuły pokroić na niewielkie ,,różyczki", cebulę pokroić na duże kawałki (jedną cebulę na pół, każdą połówkę ponownie na pół), imbir obrać drobno posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki, dymkę pokroić w ukośne plasterki.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir i dymkę, zamieszać i smażyć chwilę na dużym ogniu.
Na patelnię dorzucić kurczaka, zamieszać smażyć przez 5 min, często mieszając. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać warzywa (brokuły, groszek, cebulę) wymieszać dokładnie i smażyć przez 7-8 min na dużym ogniu. Często mieszać.
Kurczaka i warzywa przełożyć na talerz.
Przed samym podaniem posypać całość sezamem, wymieszać.
Podawać gorące.



1 komentarz
bardzo fajna propozycja