Kurczak po Chińsku z Warzywami i Sezamem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
500 g piersi z kurczaka
250 g groszku cukrowego
250 g brokułów
1 łyżeczka sezamu
2 cebulki dymki
1 średnia czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
do smażenia olej
Marynata
4 łyżki sosu sojowego
1 łyżka wina ryżowego
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżka cukru

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak po Chińsku z Warzywami i Sezamem

Szybki kurczak z warzywami i sezamem. Kurczaka smażymy na dużym ogniu i bardzo gorącym oleju.
Warzywa smażymy krótko co sprawia, że są kruche i twardawe to chyba największy atut tej potrawy.
Bardzo polecam.

  • 3 porcje
  • Prosty

Składniki

  • Marynata

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

(Visited 45 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Kurczaka umyć, pokroić w cienkie paski.
Wszystkie składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty włożyć kurczaka, wymieszać. Odstawić na min. 1h.

2
Done

Warzywa umyć, brokuły pokroić na niewielkie ,,różyczki", cebulę pokroić na duże kawałki (jedną cebulę na pół, każdą połówkę ponownie na pół), imbir obrać drobno posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki, dymkę pokroić w ukośne plasterki.

3
Done

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju, wrzucić czosnek, imbir i dymkę, zamieszać i smażyć chwilę na dużym ogniu.
Na patelnię dorzucić kurczaka, zamieszać smażyć przez 5 min, często mieszając. Kiedy kurczak jest już prawie gotowy dodać warzywa (brokuły, groszek, cebulę) wymieszać dokładnie
i smażyć przez 7-8 min na dużym ogniu. Często mieszać.

4
Done

Kurczaka i warzywa przełożyć na talerz.
Przed samym podaniem posypać całość sezamem, wymieszać.
Podawać gorące.

Dorota

previous
Placuszki z serka ricotta
next
Placki z Cukinii i Marchewki
previous
Placuszki z serka ricotta
next
Placki z Cukinii i Marchewki

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię