1,2K
Na lekkie śniadanie nie ma jak omlet z warzywami. Jest pyszny, kolorowy i sycący, same korzyści.
Do omletu można dodać dowolne ulubione warzywa. całość smaży się krótko więc warzywa pozostają chrupiące i nie tracą koloru a to dodatkowy atut tego dania 🙂
Polecam.


SKŁADNIKI
- 2 Jajka
- 1 łyżka mleka
- 1/2 małego pomidora
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżka posiekanego grubego szczypiorku
- 3 listki bazylii
- sól i pieprz
- oliwa lub masło klarowane
przygotowanie
Pomidora i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę.
Jajka rozkłócić z łyżką mleka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Do jajek dodać pozostałe warzywa i listki bazylii, zamieszać.
Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, na gorący tłuszcz wylać mieszankę jajek i warzyw. Smażyć przez ok.3 min, do chwili kiedy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 min.
Przełożyć na talerz, posypać świeżymi listkami bazylii.
15 komentarzy
cudowny omlet! muszę zrobić podobny na jutrzejsze śniadanie 🙂
Super, ja też taki zrobię 😀
świetne:) wygląda na bardzo smaczny:)
za co odpowiada mleko ? 🙂
Za delikatność i puszystość 🙂
Mi sie przykleił na środku patelni i nie dalo sie przewrucic cale sie rozlecialo
A dałaś tłuszcz, masło lub odrobinę oliwy? Przewracamy na druga stronę dopiero kiedy odchodzi od patelni podobnie jak naleśniki. Jajka muszą się ściąć i wtedy nie przywiera i ładnie się przewraca.
ile kalorii może mieć taki omlet ? 🙂
Przykro mi nie wiem, ale podobne widziałam w książkach z dietetycznym menu, więc sądzę, że jest stosunkowo mało kaloryczny 🙂
a jesli chciałabym z mąką??:)
To dodaj 1 łyżeczkę mąki, nie za dużo bo im więcej tym omlet będzie twardszy 🙂
BARDZO DOBRY PRZEPIS. JEST W NIM WSZYSTKO CO LUBIE .
Mozna wcale nie dawać mleka?
MOżna, ale mleko powoduje, że omlet jest bardziej puszysty.
Pyszny omlet 🙂
Szkoda że i mnie nie chciał sie w całości przewrócić.