0 0
Omlet z Warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
2 Jajka
1 łyżka mleka
1/2 małego pomidora
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanego grubego szczypiorku
3 listki bazylii
sól i pieprz
oliwa lub masło klarowane

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Omlet z Warzywami

Na lekkie śniadanie nie ma jak omlet z warzywami. Jest pyszny, kolorowy i sycący, same korzyści

  • 1 porcje
  • Prosty

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Na lekkie śniadanie nie ma jak omlet z warzywami. Jest pyszny, kolorowy i sycący, same korzyści.

Do omletu można dodać dowolne ulubione warzywa. całość smaży się krótko więc warzywa pozostają chrupiące i nie tracą koloru a to dodatkowy atut tego dania 🙂

Polecam.

 

 

 

(Visited 33 576 times, 47 visits today)

Steps

1
Done

Pomidora i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę.
Jajka rozkłócić z łyżką mleka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Do jajek dodać pozostałe warzywa i listki bazylii, zamieszać.

2
Done

Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, na gorący tłuszcz wylać mieszankę jajek i warzyw. Smażyć przez ok.3 min, do chwili kiedy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 min.

3
Done

Przełożyć na talerz, posypać świeżymi listkami bazylii.

Dorota

previous
Kurczak po Chińsku z Warzywami i Sezamem
next
SCONES – pyszne bułeczki na śniadanie z żurawiną
previous
Kurczak po Chińsku z Warzywami i Sezamem
next
SCONES – pyszne bułeczki na śniadanie z żurawiną

15 komentarzy Ukryj

A dałaś tłuszcz, masło lub odrobinę oliwy? Przewracamy na druga stronę dopiero kiedy odchodzi od patelni podobnie jak naleśniki. Jajka muszą się ściąć i wtedy nie przywiera i ładnie się przewraca.

Przykro mi nie wiem, ale podobne widziałam w książkach z dietetycznym menu, więc sądzę, że jest stosunkowo mało kaloryczny 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię