Kurczak po Indyjsku

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak po Indyjsku

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepis na ,,Butter chicken” znalazłam u Anety na blogu ,,Kochaj Indie”. Trochę go zmieniłam, coś pominęłam, coś dodałam, wyszedł ostry i bardzo aromatyczny. Dla mnie, pyszny. Polecam:)

     

    Talerz i miska – ręcznie robiona ceramika użytkowa, Bożeny Wiślickiej i Marcina Witkowskiego ceramika bmw 

     

    Kurczak po indyjsku

    Składniki:

    • 2 piersi z kurczaka (ok. 1 kg)
    • 1 puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
    • 2 duże czerwone cebule
    • 5 łyżek klarowanego masła
    • 1 łyżeczka ziaren kolendry
    • 1 łyżeczka ziaren gorczycy (białej)
    • 2 małe liście laurowe
    Składniki marynaty:
    • 1 duży jogurt grecki (300 ml)
    • 1 łyżka pasty imbirowo-czosnkowej (zrobiłam sama, w malakserze bardzo drobno posiekałam 50g świeżego imbiru z 4 ząbkami czosnku)
    • 2 łyżki mielonych migdałów
    • 1 mała papryczka chilli (suszona, razem z pestkami, drobno pokruszona)
    • 1 czubata łyżeczka sproszkowanej chilli (opcjonalnie, jeśli lubicie dania bardzo ostre)
    • 1 łyżeczka kurkumy
    • 2 łyżeczki sproszkowanej kolendry
    • 1 czubata łyżeczka przyprawy garam masala
    • 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
    • 3 łyżeczki soku z cytryny
    • 3 łyżeczki soli

    Sposób przygotowania kurczaka:

    Kurczaka umyć, oczyścić i pokroić w średnią kostkę.

    Wszystkie składniki marynaty umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać. Włożyć kurczaka i ponownie dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek dokładnie pokrył się marynatą. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

    Cebulę pokroić w cienkie półplasterki.

    W dużym płaskim garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić ziarna kolendry, gorczycy i liście laurowe, smażyć chwilę mieszając.
    Dodać pokrojoną cebulę i smażyć aż zmięknie.

    Następnie do cebuli włożyć kurczaka wraz z marynatą, dokładnie wymieszać. Na dużym ogniu, mieszając, obsmażyć kurczaka z każdej strony, ok 6-7 min.
    Dodać pomidory, wymieszać.

    Zmniejszyć ogień, przykryć garnek i gotować całość ok. 30 min. do chwili, kiedy kawałki kurczaka będą miękkie.

    Podawać posypane natką pietruszki z ryżem i szklanką wody, danie jest dość ostre.
    W oryginale, kurczaka posypujemy kolendrą, ale ja świeżej nie używam. Dla wszystkich, którzy jednak mogą ją jeść, zdecydowanie polecam kolendrę, pasuje tu idealnie.
    Smacznego!

     

    Kurczak Po Indyjsku

     

     

     

    Roladki z Kurczaka

     

     

     

    (Visited 268 times, 13 visits today)

    Dorota

    Jagodzianki z Serem
    previous
    Jagodzianki – drożdżówki z jagodami i serem
    Makaron z Kurczakiem w Sosie
    next
    Potrawka Drwala – makaron z kurczakiem z jednego garnka
    Jagodzianki z Serem
    previous
    Jagodzianki – drożdżówki z jagodami i serem
    Makaron z Kurczakiem w Sosie
    next
    Potrawka Drwala – makaron z kurczakiem z jednego garnka

    10 komentarzy Ukryj

    Super Ci wyszło. Ja chwilowo odstawiłam kuchnie Indyjską na bok bo ostanie 5 miesięcy spędziłam właśnie tam…:) Dla mnie to danie najlepiej smakuje w połową ryżu i chlebkiem Nan.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię