Jagodzianki – drożdżówki ze świeżymi jagodami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jagodzianki – drożdżówki ze świeżymi jagodami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Kiedy pojawiają się jagody, zaczynam czuć, że naprawdę przyszło już lato.
Moje dziecko wyjechało dzisiaj na kolonie, a my umilamy sobie czas pysznymi drożdżówkami. Oczywiście można kupić je w sklepie, tak będzie szybko i bez problemu, ale pieczenie domowych, pachnących jagodzianek to zawsze coś wyjątkowego. Zachęcam Was spróbujcie, kiedy się udadzą poczujecie prawdziwą dumę.
Upiec samodzielnie jagodzianki to naprawdę jest coś 🙂 Nie śpieszcie się, niech ciasto spokojnie wyrośnie, a potem jeszcze drożdżówki przed pieczeniem, to zajmie trochę czasu, ale warto, obiecuję 🙂
jagodzianki-droz-CC-87dz-CC-87owe


Jagodzianki

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 170 g bardzo miękkiego masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru
  • 200-300 g jagód
  • 7-8 łyżeczek cukru pudru
  • 1 jajko + 2 łyżki wody (do posmarowania jagodzianek)

Sposób przygotowania jagodzianek:

Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru mniej niż 1/2 szklanki ciepłej wody, przygotować zaczyn. Wszystkie składniki umieścić w szklanym naczyniu, wymieszać, przykryć folią aluminiową, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (Jak przygotować zaczyn drożdżowy)

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier wymieszany z żółtkami i wyrośnięty zaczyn, wyrabiać przy pomocy haka na wolnych obrotach. Ciasto będzie bardzo suche i kiedy zaczniecie już myśleć, że cała praca poszła na marne należy, cały czas wyrabiając, zacząć dodawać po kawałku miękkie masło.

W miarę dodawania masła, ciasto zacznie robić się gładkie i sprężyste, ale dość gęste. Od czasu do czasu należy zatrzymać mikser i oczyścić ścianki miski z ciasta. Robimy to przy pomocy kuchennej łopatki.

Po dodaniu całego masła, wyrabiać ciasto na średnich obrotach, jeszcze przez ok. 10 min.

Przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1h.

Wyrośnięte, uderzyć pięścią (odgazować), ponownie przykryć i wstawić do lodówki na ok. 12 h lub na całą noc.

Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki, zostawić na ok. 30 min, aby się lekko ogrzało.

Stolnicę oprószyć mąką, wyłożyć ciasto, zgnieść (będzie dość zwarte). Rozwałkować na prostokąt i podzielić na 8 kwadratów.

Na środku każdego kawałka kłaść 2 łyżeczki jagód i 1 łyżeczkę cukru pudru. Sklejać najpierw rogi, na skos a następnie zlepić brzegi.  Delikatnie uformować niewielką drożdżówkę, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepieniem do dołu.

Drożdżówki posmarować jajkiem ,,rozkłóconym” z 2 łyżkami wody. Przykryć ściereczką i zostawić na czas rozgrzewania się piekarnika.

Piekarnik nagrzać do 175 oC. 

Jagodzianki piec przez 15-18 min. Studzić na kuchennej kratce. Ciepłe polukrować.

Smacznego !!!

jagodzianki-1
jagodzianki-upieczone

 

(Visited 29 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Muffiny z malinami i kruszonką
next
Dżem z Czarnej Porzeczki
previous
Muffiny z malinami i kruszonką
next
Dżem z Czarnej Porzeczki

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię