Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pysznego łososia w miodowo–musztardowej marynacie jest doskonałą propozycją na świąteczny lub każdy inny obiad. Łosoś bardzo często gości na moim stole, bo jest naszą ulubioną rybą.
Jest niezwykle łatwy do przyrządzenia, wymaga minimalnej ilości przypraw i pracy, a danie które powstanie jest pyszne i co równie ważne, zdrowe.
Łosoś jest bogatym źródłem kwasów omega-3, niezbędnych aby zapobiegać chorobom, zachować dłużej młodość i dobre samopoczucie. Dzięki dostarczeniu do organizmu odpowiedniej dawki kwasów tłuszczowych omega-3, zabezpieczamy się przed chorobą Alzheimera, alergiami i chorobami serca.
Kwasy omega-3 są szczególnie ważne dla kobiet w ciąży i małych dzieci, dlatego kupujmy ryby i podawajmy je naszym najbliższym w różnych formach. Na blogu znajdziecie kilkanaście pomysłów na dania z łososia i ryb.
Ale spożywanie naturalnych kwasów omega-3 polecają również dietetycy i trenerzy fitnes, jest on podstawą w diecie budującej tkankę mięśniową.
Pamiętajmy również o tym, aby ryby, które kupujemy były dobrej jakości z pewnych źródeł, to przecież ważne jaką żywność spożywają nasi najbliżsi.
Razem z MarineHarvest hodowcą i przetwórcą łososia norweskiego w ramach akcji Omega Smaczne!, namawiamy Was do jedzenia dużej ilości ryb, łososia, ale nie tylko. Wszystkie ryby są niezwykle zdrowe i dostarczają naszemu organizmowi naturalnych składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Zamiast sztucznych kapsułek, przygotujcie pyszne danie z łosia, to znacznie lepsza formowa dbania o zdrowie.

Łosoś Pieczony Musztardowo–Miodowy
Składniki:
- ok. 1 kg. świeżego łososia u mnie MarineHarvest
- sól
- ok. 20 g masła
na marynatę:
- 4-5 łyżek musztardy francuskiej gruboziarnistej
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1,5 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1,5 łyżka siekanego koperku
Rozetki z batatów:
- ok. 1kg batatów
- sół
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania łososia :
Łososia umyć, osuszyć, oprószyć solą, odłożyć.
Przygotować marynatę, w misce połączyć i dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Łososia posmarować marynatą, na wierzchu położyć płatki masła.
Do zawinięcia ryby przygotować spory kawałek folii aluminiowej i papier do pieczenia, na folii położyć papier, a na papierze łososia. Rybę owinąć bardzo dokładnie. Zawiniątko z rybą położyć
na blasze do pieczenia.
Łososia pieczemy w 190 st.C przez ok. 25 min.
Przygotowanie rozetek z batatów:
Bataty obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odlać wodę, kilka razy potrząsnąć garnkiem, żeby bataty odparować. Do garnka wrzucić kawałek masła i bardzo dokładnie rozgnieść ziemniaki.
Puree z batatów przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylko. Na blachę wyłożoną papierem wyciskać rozetki. Piec w 190 st.C. ok. 20-25 min. Podawać gorące.
Smacznego 🙂


5 komentarzy Ukryj
Witam czy zamiast łososia mogę użyć pstrąga łososiowego ?
Tak, oczywiście można użyć pstrąga lub innej ulubionej ryby, która jednak ma sporo mięsa.
Dzień dobry Pani Dorotko,
proszę mi powiedzieć, czy łosoś
może w zalewie poczekać 24 godziny.
Byłabym spokojniejsza o jego świeżość
Bardzo dziękuje za wspaniałe przepisy.
Uwielbiam Panią.
Wesołych Świat . 😍🎄
Dzień dobry.
Moim zdaniem rybę z marynatą można zostawić na ok. 12 godz, lub na cała noc, ale już 24 godz, to dość długo i nie wiem jaki będzie efekt (nigdy na tak długo nie zostawiałam ryb). Ja kupuję łososia w opakowaniu próżniowym na 2-3 dni przed podaniem, lub zamawiam w sklepie rybnym odbiór w dniu pieczenia. Ze spokojnym sumieniem mogę polecić marynowanie łososia ok. 12 godz.
Pozdrawiam i życzę wspaniałych świąt i udanych potraw 😀
Bardzo dziękuję za wiadomość.
Przepraszam, że niepokoje. Jeżeli Pani pozwoli zapytam, czy mogę tego łososia upiec dzień przed wigilia, Otóż odbieram go w niedzielę i na tym polega mój problem.
Jeszcze raz bardzo przepraszam, że niepokoje.
Załączam pozdrowienia