Jak to zrobiłam, krok po kroku:
To ciasto powstało trochę z potrzeby chwili. Razem z moją mamą zasiadłyśmy z filiżankami kawy i poczułyśmy, że brakuje nam do tej kawy czegoś słodkie, takiego maleńkiego, pysznego ,,czegoś”.
W pośpiechu przeszukałam wszystkie szuflady, szafki, a nawet tajne schowki mojego męża w których czasami można znaleźć prawdziwy ,,skarb”. Kiedy okazało się, że w całym domu nie ma ani kawałeczka czekolady, ciastka czy choćby zwykłego herbatnika, pozostało mi tylko ,,skoczyć” do pobliskiej cukierni, albo upiec ciasta z tego co zostało jeszcze z okresu przygotowań do Wielkanocy.
Tak właśnie powstało to ciasto, nazwaliśmy je ciastem ,,desperatki” 😉
Jest pyszne, naprawdę polecam, do kawy, herbaty, albo po prostu dla przyjemności 😀

Ciasto kruche z bakaliami i płatkami owsianymi
Składniki:
na kruche ciasto:
- 125 g zimnego masła
- 220 g mąki pszennej tortowej
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko + 1 żółtko (L)
- sos z 1/2 cytryny
ponadto:
- 2 szklanki owsianego musli z bakaliami
- 1 szklankę drobno posiekanych różnych bakalii (rodzynek, orzechów, moreli, migdałów, itp)
- 2/3 szklanki dżemu truskawkowego
- 50 gr czekolady gorzkiej (u mnie Wedel)
- *lukier do polania ciasta (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
przygotowanie ciasta kruchego:
Blachę posmarować masłem i wysypać mąką.
Wszystkie składniki ciasta bez soku, posiekać dokładnie, najlepiej zrobić to w malakserze lub na stolnicy dużym nożem. Kiedy składniki zaczną się łączyć wlać sok i siekać do chwili kiedy powstanie jednolite, wilgotne ciasto. Zagnieść ciasto rękami, jeśli to konieczne lekko podsypać mąką jeśli jest bardzo wilgotne.
Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, wylepić ją ciastem, wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min, lub na czas nagrzewania piekarnika.
Schłodzone ciasto wyjąć, nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 12-14 min, do zrumienienia.
Wyjąć i na ciasto wyłożyć dżem, posypać płatkami owsianymi wymieszanymi z bakaliami, posypać startą czekoladą. Piec kolejne 20 min w 175 st.C.
Upieczone ciasto wyjąć, wystudzić. Zimne ciasto można polukrować.
*Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru wymieszać z sokiem z ok. 1/2 cytryny.
Smacznego 🙂
3 komentarze Ukryj
Witam, właśnie natrafiłam na Pani blog. Szukałam przepisu na ploędwiczki wieprzowe i znalazłam….. zaraz lecę przyrządzać. A ten przepis na ciasto “desperatki” 🙂 super też go dziś zrobię. Ma Pani świetne przepisy UWIELBIAM tego bloga. Pozdrawiam
Pani Aniu, ogromnie się cieszę 🙂 zapraszam jak najczęściej, pozdrawiam 😀
Witam, gratuluję super przepisów. Mam pytanie jaka wielkość blaszki do ciasta desperatki, przepis mnie bardzo kusi i chciałabym go wkrótce zrobić. Pozdrawiam serdecznie