Wieniec Drożdżowy z Morelami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Wieniec Drożdżowy z Morelami

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepyszne ciasto drożdżowe z morelowym dżemem. Idealne na śniadanie lub deser, puszyste i pachnące. To mój sprawdzony, domowy przepis, który od lat doskonale się sprawdza. Ciasto drożdżowe wymaga, aby dać mu czas wyrosną i odrobiny ciepła, nie bójcie się, że jest trudne, to jedno z łatwiejszych ciast do upieczenia. Przy pieczeniu drożdżowego najważniejszy jest spokój i ciepło, nie tylko jako uczucie, ale również temperatura, ciasto stawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, pozwalamy mu urosnąć, co najmniej potroić objętość. Takie wyrośnięte drożdżowe, po upieczeniu będzie delikatne jak puch i długo zachowa świeżość.

    Ciasto, które nieco obeschnie, doskonale nadaje się na tosty lub francuskie tosty. Oczywiście ciasto można również zamrozić, ale po odmrożeniu trzeba będzie koniecznie podgrzać je w tosterze, piekarniku nagrzanym do 100 st.C. lub podsmażone na patelni na łyżeczce masła. W każdej wersji to ciasto jest doskonałe. Polecam 🙂

     

     

    ciasta-drozdzowe-przepisy

    Wieniec Drożdżowy z Morelami

    Składniki:

    na zaczyn:
    • 30 g drożdży świeżych
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)

    ponadto na ciasto drożdżowe:

    • 500 g mąki pszennej tortowej
    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • ok. 80 g. cukru
    • 80 g roztopionego masła
    • 1 jajko+1 żółtko (L)
    • 3-4 krople zapachu waniliowego
    • 1,5 szklanki dżemu morelowego z dużymi kawałkami owoców

    Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:

    zaczyn:

    Drożdże łączymy z cukrem, mąką i mlekiem mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą
    i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.

    Przygotowanie ciasta:

    Mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko łączymy i wyrabiamy najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy masło i dodajemy zapach,  wyrabiamy na średnich obrotach prze ok. 6-7 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.
    Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć co najmniej potroić objętość.

    Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatamy (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm, ciasto smarujemy dżemem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem dzielimy na pół, zaplatamy
    i zwijamy w wieniec, końcówki łączymy i zlepiamy. Ciasto przenosimy na wysmarowaną masłem
    i oprószoną mąką formę. Odstawiamy na ok. 20 min do podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozkłóconym jakiem.

    Piekarnik rozgrzewamy  do 175 st. C.  grzałki góra/dół.  Ciasto pieczemy ok. 30 min.

    Wyjmujemy i studzimy, można oprószyć cukrem pudrem. Podajemy lekko ciepłe, takie jest najsmaczniejsze 🙂

    Smacznego 🙂 

    wieniec-drozdzowy-1
    • wielkanoc-przepisy
    • ciasto-drozdzowe
    (Visited 1 466 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Ciasto Kruche Bakaliowe z Płatkami Owsianymi
    Weekendowe Menu
    next
    Weekendowe Menu cz. 24
    previous
    Ciasto Kruche Bakaliowe z Płatkami Owsianymi
    Weekendowe Menu
    next
    Weekendowe Menu cz. 24

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »