Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepyszne ciasto drożdżowe z morelowym dżemem. Idealne na śniadanie lub deser, puszyste i pachnące. To mój sprawdzony, domowy przepis, który od lat doskonale się sprawdza. Ciasto drożdżowe wymaga, aby dać mu czas wyrosną i odrobiny ciepła, nie bójcie się, że jest trudne, to jedno z łatwiejszych ciast do upieczenia. Przy pieczeniu drożdżowego najważniejszy jest spokój i ciepło, nie tylko jako uczucie, ale również temperatura, ciasto stawiamy do wyrośnięcia w nieprzewiewnym miejscu, pozwalamy mu urosnąć, co najmniej potroić objętość. Takie wyrośnięte drożdżowe, po upieczeniu będzie delikatne jak puch i długo zachowa świeżość.
Ciasto, które nieco obeschnie, doskonale nadaje się na tosty lub francuskie tosty. Oczywiście ciasto można również zamrozić, ale po odmrożeniu trzeba będzie koniecznie podgrzać je w tosterze, piekarniku nagrzanym do 100 st.C. lub podsmażone na patelni na łyżeczce masła. W każdej wersji to ciasto jest doskonałe. Polecam 🙂

Wieniec Drożdżowy z Morelami
Składniki:
na zaczyn:
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- ok. 1/4 szklanki mleka ciepłego (2%)
ponadto na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- ok. 80 g. cukru
- 80 g roztopionego masła
- 1 jajko+1 żółtko (L)
- 3-4 krople zapachu waniliowego
- 1,5 szklanki dżemu morelowego z dużymi kawałkami owoców
Sposób przygotowania ciasta drożdżowego:
zaczyn:
Drożdże łączymy z cukrem, mąką i mlekiem mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą
i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min do wyrośnięcia.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, cukier, wyrośnięty zaczyn, jajka i mleko łączymy i wyrabiamy najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego. Kiedy wszystkie składniki się połączą dolewamy masło i dodajemy zapach, wyrabiamy na średnich obrotach prze ok. 6-7 min. Powinno powstać gładkie, sprężyste ciasto.
Misę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na 1-1,5h. Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć co najmniej potroić objętość.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószoną mąką stolnicę i lekko zagniatamy (tylko chwilę, zaledwie 3-4 razy). Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm, ciasto smarujemy dżemem i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem dzielimy na pół, zaplatamy
i zwijamy w wieniec, końcówki łączymy i zlepiamy. Ciasto przenosimy na wysmarowaną masłem
i oprószoną mąką formę. Odstawiamy na ok. 20 min do podrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy ciasto rozkłóconym jakiem.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st. C. grzałki góra/dół. Ciasto pieczemy ok. 30 min.
Wyjmujemy i studzimy, można oprószyć cukrem pudrem. Podajemy lekko ciepłe, takie jest najsmaczniejsze 🙂
Smacznego 🙂
