0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Paszteciki z Kapustą i Grzybami z Mąki Pełnoziarnistej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paszteciki z Kapustą i Grzybami z Mąki Pełnoziarnistej

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pyszne Paszteciki z Kapustą i Grzybami przygotowane z mąki pełnoziarnistej. Paszteciki są doskonałym dodatkiem do czerwonego barszczu lub bulionu, ale równie dobrze można podawać je jako samodzielne danie.

Moim zdaniem najsmaczniejsze są ciepłe zaraz po upieczeniu, ale jeśli zostanie Wam kilka pasztecików na przykład na następny dzień można je odgrzać w 110 st.C. w piekarniku lub na 15 sec. włożyć do mikrofali.

Paszteciki po całkowitym wystudzeniu można zamrozić, a przed podaniem wyjąć i odgrzewać w piekarniku nagrzanym do 150 st.C. przez 5-8 min, należy sprawdzać czy paszteciki są gotowe.

W karnawale taka przystawka sprawdzi się doskonale.

Pamiętajcie, że te paszteciki można upiec również ze zwykłej, białej mąki pszennej lub pół na pół, mąki zwykłej i pełnoziarnistej. Przygotowując ciasto z mąki białej lub mieszanki mąk należy nieco zmniejszyć ilość soli, 2,5 łyżeczki soli wystarczy. Mąka pełnoziarnista ma dość wyraźny smak i dlatego wymaga nieco większej ilości soli.

Polecam 🙂

przekaski-przepisy

Pełnoziarniste Paszteciki z Kapustą i Grzybami

Składniki:
  • 350 g. pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka ciepłego mleka (2%)
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 90 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 opakowanie drożdży suchych (8g)

Farsz:

  • 500 g. pieczarek
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:

Zaczyn:

W średnim naczyniu łączymy mleko, drożdże, cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą, odstawiamy na 10 min. Zaczyn musi lekko urosną.

Ciasto:

Mąkę i sól łączymy i wsypujemy do misy miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać (najlepiej hakiem do ciasta drożdżowego). Kiedy składniki zaczną się łączyć dodajemy żółtka, a następnie masło i wyrabiamy na średnich obrotach ok. 6-7 min. Powinno powstać sprężyste, gładkie ciasto.

Misę z ciastem przykrywamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Przygotowanie farszu:

Pieczarki myjemy, jeśli są duże zdejmujemy skórkę z kapeluszy, przy małych pieczarkach nie jest
to konieczne. Grzyby kroimy w plasterki. Odstawiamy.

Kapustę odciskamy z siku, kroimy drobno. Odstawiamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 2-3 łyżek oleju, wrzucamy najpierw cebulę, smażymy chwilę następnie dodajemy pieczarki, solimy i na średnim ogniu smażymy ok. 5 min. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy, doprawiamy pieprzem, wkładamy masło. Przykrywamy patelnię, zmniejszamy płomień i dusimy farsz przez ok. 20 min, od czasu do czasu mieszając.

Powinien nabrać ciemnego koloru. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Wracamy do ciasta:

Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy
na prostokąt ok. 30 x 35 cm.
Na ciasto wykładamy farsz (tak jak na zdjęciu) pozostawiając boki czyste. Zwijamy ciasto w roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy ciasto na plastry ok. 2,5–3 cm., układamy w formie posmarowanej masłem i oprószonej mąką, zostawiamy odstępy bo ciasto urośnie.

Formę przykrywamy ściereczką i odstawimy do podrośnięcia na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C z termoobiegiem.

Przed pieczeniem paszteciki smarujemy rozkłóconym żółtkiem z 2 łyżkami wody.

Paszteciki pieczemy ok. 20 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy z piekarnika i podajemy od razu, lub odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego 🙂

jak-zrobic-paszteciki
Paszteci z Kapustą i Grzybami
  • pelnoziarniste-paszteciki
  • paszteciki
  • paszteciki-przepis
(Visited 1 640 times, 1 visits today)

Dorota

Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 24
tartaletki z Serem i Jabłkami
next
Tartaletki z Pleśniowym Serem i Karmelizowanymi Jabłkami
Weekendowe Menu
previous
Weekendowe Menu cz. 24
tartaletki z Serem i Jabłkami
next
Tartaletki z Pleśniowym Serem i Karmelizowanymi Jabłkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię