• Home
  • Ciasta
  • Tartaletki z Pleśniowym Serem i Karmelizowanymi Jabłkami
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Tartaletki z Pleśniowym Serem i Karmelizowanymi Jabłkami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Tartaletki z Pleśniowym Serem i Karmelizowanymi Jabłkami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Karnawał w pełni, coraz częściej szukamy pomysłów na przekąski, które możemy podać w czasie karnawałowego balu.

Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na tartaletki z ciasta filo z pleśniowym serem, orzechami i karmelizowanymi jabłkami.
To bardzo łatwe do przygotowania danie jest jednocześnie pyszne i bardzo eleganckie, często podaję je jako przystawkę przed kolacją z przyjaciółmi. Wszyscy bardzo je lubią.
Teraz kiedy na rynku pojawiła się nowoś czyli Rama z Olejem z Orzechów Włoskich moje tartaletki zyskały delikatnie orzechowy smak i zapach.

Ciasto filo przed pieczenim smarujemy tłuszczem, a teraz możemy dodatkowo wzmocnić smak potrawy dzięki Ramie, która ma piękną orzechową nutę.
Jabłka karmelizujemy w tłuszczu z dodatkiem miodu i rozmarynu, pozwólmy jabłkom dokładnie wchłonąć karmel, to niesamowicie wzbogaca smak tartaletek.

Tarty podajemy na ciepło, moim zdaniem takie są najsmaczniejsze, ale zimne są również pyszne. Najlepszy dodatek do tartaletek to miks zielonych sałat jedynie odrobię skropiony oliwą.
Polecam to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w karnawale. Polecam 🙂

 

 

tartaletki

Tartaletki z Serem Pleśniowym i Karmelizowanymi Jabłkami

Składniki na 4 szt 12 cm tartaletek:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 2 łyżki Ramy z Olejem z Orzechów Włoskich

na nadzienie:

  • 2 szklanki śmietany 18%
  • 1 jako
  • 200 g pleśniowego sera Blue
  • 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
na karmelizowane jabłka:
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka Ramy z Olejem z Orzechów Włoskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

Przygotowanie tartaletek:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Foremki do tartaletek posmarować roztopioną Ramą z Olejem
z Orzechów Włoskich. Odstawić.

W misce połączyć śmietanę, jajko, pieprz i sól dokładnie wymieszać. Do maślanej masy dodać pokruszony ser pleśniowy i posiekane orzechy, wymieszać. Odstawić.

Tartaletki z Serem i Jabłkami
tartaletki-jak-zrobic

Przygotowanie Jabłek Karmelizowanych:

Jabłko pokroić w średniej grubości plastry, usunąć gniazda nasienne, najlepiej za pomocą nakrętki od butelki lub dużej tylki (tak jak ja to zrobiłam, zobacz zdjęcie niżej).

Na patelni rozgrzać Ramę i miód, dodać rozmaryn i kiedy tłuszcz się rozpuści ułożyć na nim jabłka. Smażyć na średnim ogniu po ok. 3 min z każdej strony. Jabłka powinny być dobrze nasączone karmelem. Zdjąć i odstawić.

tartaletki-jak-zrobic-3

Przygotwać ciasto filo:

W miseczce rozpuścić Ramę z Olejem z Orzechów Włoskich.

Ciasto filo pokroić na kwadraty nieco większe niż foremki. Każdy płatek ciasta filo smarować Ramą, układać na nim kolejny płat ciasta i ponownie smarować. Na jedną foremkę użyjmy 4-5 płatków ciasta.
Ciastem wylepiamy foremki do tartaletek, brzegi powinny wystawać nieco ponad formę.

Każdą foremkę napełniamy masą śmietanowo-serową, na wierzch kładziemy plasterek karmelizowanego jabłka, a na nim połówkę orzecha włoskiego.

Tartaletki pieczemy 15–16 min w 180 st.C. z termoobiegiem.
Upieczone tartaletki wyjmujemy i od razu podajemy.  Najsmaczniejsze są podawane na ciepło.

Smacznego 🙂

tartaletki-jak-zrobic-2
tartaletki-jak-zrobic-4
  • mini-tarty
  • tartaletki-przepis
  • tarty-przepisy
  • tartaletki-przepisy

 

 

 

(Visited 471 times, 1 visits today)

Dorota

Paszteciki z Kapustą i Grzybami
previous
Paszteciki z Kapustą i Grzybami z Mąki Pełnoziarnistej
Co Podać na Obiad
next
Weekendowe Menu cz. 25
Paszteciki z Kapustą i Grzybami
previous
Paszteciki z Kapustą i Grzybami z Mąki Pełnoziarnistej
Co Podać na Obiad
next
Weekendowe Menu cz. 25

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię