Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Karnawał w pełni, coraz częściej szukamy pomysłów na przekąski, które możemy podać w czasie karnawałowego balu.
Dzisiaj dzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na tartaletki z ciasta filo z pleśniowym serem, orzechami i karmelizowanymi jabłkami.
To bardzo łatwe do przygotowania danie jest jednocześnie pyszne i bardzo eleganckie, często podaję je jako przystawkę przed kolacją z przyjaciółmi. Wszyscy bardzo je lubią.
Teraz kiedy na rynku pojawiła się nowoś czyli Rama z Olejem z Orzechów Włoskich moje tartaletki zyskały delikatnie orzechowy smak i zapach.
Ciasto filo przed pieczenim smarujemy tłuszczem, a teraz możemy dodatkowo wzmocnić smak potrawy dzięki Ramie, która ma piękną orzechową nutę.
Jabłka karmelizujemy w tłuszczu z dodatkiem miodu i rozmarynu, pozwólmy jabłkom dokładnie wchłonąć karmel, to niesamowicie wzbogaca smak tartaletek.
Tarty podajemy na ciepło, moim zdaniem takie są najsmaczniejsze, ale zimne są również pyszne. Najlepszy dodatek do tartaletek to miks zielonych sałat jedynie odrobię skropiony oliwą.
Polecam to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w karnawale. Polecam 🙂

Tartaletki z Serem Pleśniowym i Karmelizowanymi Jabłkami
Składniki na 4 szt 12 cm tartaletek:
- 1 opakowanie ciasta filo
- 2 łyżki Ramy z Olejem z Orzechów Włoskich
na nadzienie:
- 2 szklanki śmietany 18%
- 1 jako
- 200 g pleśniowego sera Blue
- 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
na karmelizowane jabłka:
- 1 średnie jabłko
- 1 łyżka Ramy z Olejem z Orzechów Włoskich
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
Przygotowanie tartaletek:
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Foremki do tartaletek posmarować roztopioną Ramą z Olejem
z Orzechów Włoskich. Odstawić.
W misce połączyć śmietanę, jajko, pieprz i sól dokładnie wymieszać. Do maślanej masy dodać pokruszony ser pleśniowy i posiekane orzechy, wymieszać. Odstawić.


Przygotowanie Jabłek Karmelizowanych:
Jabłko pokroić w średniej grubości plastry, usunąć gniazda nasienne, najlepiej za pomocą nakrętki od butelki lub dużej tylki (tak jak ja to zrobiłam, zobacz zdjęcie niżej).
Na patelni rozgrzać Ramę i miód, dodać rozmaryn i kiedy tłuszcz się rozpuści ułożyć na nim jabłka. Smażyć na średnim ogniu po ok. 3 min z każdej strony. Jabłka powinny być dobrze nasączone karmelem. Zdjąć i odstawić.

Przygotwać ciasto filo:
W miseczce rozpuścić Ramę z Olejem z Orzechów Włoskich.
Ciasto filo pokroić na kwadraty nieco większe niż foremki. Każdy płatek ciasta filo smarować Ramą, układać na nim kolejny płat ciasta i ponownie smarować. Na jedną foremkę użyjmy 4-5 płatków ciasta.
Ciastem wylepiamy foremki do tartaletek, brzegi powinny wystawać nieco ponad formę.
Każdą foremkę napełniamy masą śmietanowo-serową, na wierzch kładziemy plasterek karmelizowanego jabłka, a na nim połówkę orzecha włoskiego.
Tartaletki pieczemy 15–16 min w 180 st.C. z termoobiegiem.
Upieczone tartaletki wyjmujemy i od razu podajemy. Najsmaczniejsze są podawane na ciepło.
Smacznego 🙂

