Kruche paszteciki z kapustą i grzybami, idealny dodatek do wigilijnego barszczu czerwonego.
Postne, tak jak nakazuje tradycja.
Można przygotować je wcześniej i przed pieczeniem zamrozić. Najsmaczniejsze są podawane na ciepło.
Polecam 🙂
Kruche paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki na kruche paszteciki:
- 100 gr zimnego masła
- 170 gr mąki krupczatki
- 30 gr mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 żółtko (białko zachowujemy do smarowania pasztecików)
- 3-4 łyżki lodowatej wody
Farsz do pasztecików:
- 500 gr kapusty kiszonej
- 300 gr pieczarek
- 1 średnia biała cebula
- 100 gr suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki)
- ok. 1/2 szklanki wrzątku do namoczenia grzybów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania kruchych pasztecików:
Mąkę krupczatkę, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać razem.
W misce lub misie malaksera połączyć mąki, masło pokrojone w kostkę, żółtko. Dokładnie posiekać. Pod koniec wlać wodę i siekać aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, uformować kulę, spłaszczyć lekko, zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez ok. 1 h.
Przygotowanie farszu:
Suszone grzyby włożyć do szklanej miski, zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do namoczenia
na ok. 30 min. Następnie grzyby wyjąć, drobno posiekać. Wodę zachowujemy.
Kapustę dokładnie posiekać. Odstawić.
Pieczarki, umyć jeśli są młode posiekać drobno. Ze starszych grzybów zdjąć skórkę z kapelusz, posiekać.
Cebulę obrać i drobniutko posiekać w kostkę.
Na dużej patelni lub w płaskim, szerokim garnku rozgrzać ok. 2 łyżek oleju podsmażyć cebulę,
aby lekko się zeszkliła. Wrzucić do niej pieczarki, zamieszać i smażyć na dużym ogniu przez 2-3 min, mieszać. Następnie na patelnię wrzucić posiekaną kapustę i grzyby, wlewamy ok. 1/3 wody
z moczenia grzyļów, lekko oprószamy świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.
Na dużym ogniu,
bez przykrycia smażymy ok. 5 min, często mieszamy. Kiedy płyn odparuje dolewamy pozostałą wodę
z grzybów (przecedzamy przez gęste sitko lub gazę, aby nieczystości nie dostały się do farszu). Zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy ok. 20-25 min. Mieszamy od czasu do czasu. farsz powinien ciemnieć i pięknie pachnieć. Zdejmujemy pokrywkę i dusimy jeszcze 10 min często mieszając.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką. Wałkujemy na prostokąt, który dzielimy
na 12 lub więcej mniejszych prostokątów. U mnie z podanych składników wyszło 12 pasztecików.
Na środku każdego z prostokątów kładziemy 2-3 łyżeczki farszu, zwijamy ciasto tak żeby powstał rulon.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem. Wstawiamy
do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C.
Pieczemy 20-25 min do zrumienienia.
Wyjmujemy i chwilę zostawiamy na blasze do lekkiego przestygnięcia. Podajemy ciepłe lub możemy całkowicie wystudzić.
Pyszny dodatek do barszczu wigilijnego.
Smacznego.
Więcej przepisów na paszteciki znajdziecie tutaj:
Przepis na Barszcz Czerwony wigilijny znajdziecie tutaj:
8 komentarzy
Witam, bardzo proszę o informację czy paszteciki te możemy mrozić?
Można oczywiście.
Witam 🙂 a propos mrozenia – zamrozic lepiej przed upieczeniem czy upieczone?
Z gory dziekuje za odpowiedz!
Ja zawsze mrożę upieczone. Wszystko mrożę upieczone i ugotowane wcześniej.
jak podgrzewać te mrożone paszteciki czy na 70 stopni starczy/? ile czasu?
Ja odgrzewałabym w 180 st.C. i trzeba sprawdzać, ok. 7-10 min. Proszę sprawdzać w trakcie podpiekania, po ok. 5 min już sprawdzamy czy są dobre. Czas odgrzewania zależy od wielkości.
Witam, czy do farszu można użyć tylko grzybów leśnych?
Grzyby leśne można zamienić na pieczarki, doskonałe są brązowe pieczarki.