Kapuśniak gęsta i sycąca zupa warzywna z dodatkiem mięsa i kapusty kiszonej.
Często podawany jest z chlebem i wtedy, można chyba, uznać ją za cały obiad.
Kapuśniak bardzo przypomina mi moją Babcię, która kapuśniak uwielbiała i bardzo często go gotowała. Taki kulinarny powrót do przeszłości specjalnie na życzenie
mojego męża, który za kapuśniakiem wprost przepada 🙂
Polecam.
Przepisy na Domowe ZUPY

SKŁADNIKI
- 500 gr żeberek wieprzowych (ew. kurczaka, lub innego mięsa)
- 1 duża włoszczyzna
- 500 gr kapusty kiszonej
- 3 duże ziemniaki
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- 6-7 ziarenek pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka soli
przygotowanie
Mięso umyć, pokroić na kawałki.
Włożyć do garnka, zalać 2 l. wody (może być wrzątek), posolić, dodać ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć garnek, zagotować, zmniejszyć płomień gotować ok. 30 min.
Warzywa obrać, marchewkę, pietruszkę i selera pokroić w średnią kostkę, pora pozostawić całego.
Wrzucić do gotującego się mięsa, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, przykryć i gotować 20 min.
Ziemniaki pokrojone w kostkę dodać do zupy, gotować do miękkości ok. 10-15 min.Kapustę kiszoną pokroić niezbyt drobno, wrzucić do zupy (jako ostatnią), gotować kolejne ok. 15-20 min na małym ogniu.
Kapuśniak podawać posypany posiekaną natką pietruszki.
Ważne: Kapustę dodajemy do zupy na końcu, po wszystkich innych warzywach. Ziemniakami i warzywa nie ugotują się do miękkości w kwaśnej wodzie.
Ta sama zasada o obowiązuje przy zupie ogórkowej.
8 komentarzy
Musze przyznac, ze kapusniaku nie jadlam wieki cale. Nigdy tez sama nie robilam;( Chyba czas to zmienic! 🙂 Ale pamietam domowy kapusniaczek z prazoszkami i skwareczkami…mmm pychotka 😉
No właśnie pamiętam, że Babcia robiła ze skwarkami, ale ja starałam się zrobić nieco lżejszą wersję. Wyszła naprawdę smaczna 🙂
Robiłam raz ,wyszła bez smaku ,znaczy czuć było tylko kapustę ,chętnie wypróbuję twój sposób jej przygotowania ,zachęcająco wygląda. Pozdrawiam.
świetna zupa na jesień:)
uhmmmm… kapustka w słoiku czeka 😉 czym można skutecznie zastąpić żeberka?
Zamiast żeberek sprawdzi się np. antrykot wołowy lub kawałek drobiu, tylko w przypadku kurczaka gotujemy go krócej ok. 15 min.
dziękuję ślicznie 🙂
Dzisiaj spróbuję Pani przepis na kapuśniaczek wygląda apetycznie 🙂