• Home
  • Ciasta
  • Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą i Kruszonką – film
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą i Kruszonką – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą i Kruszonką – film

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą, przepyszne, puszyste i niezbyt słodkie. Idealne, na deser, podwieczorek lub jako przekąska na wędrówkę.

Rogaliki długo zachowują świeżość.

Drożdże

W przepisie użyłam świeżych drożdży, ale można wykorzystać również suche. Jeśli macie drożdże suche to na 500 g mąki użyjcie 10 g drożdży instant.
Pamiętajcie również, że ciasto na drożdżach suchych rośnie nieco wolniej niż na świeżych i może potrzebować 1,5-2 godzin na wyrastanie.

Nadzienie

Do nadziania rogali można użīć bakalii mieszanych, samych orzechów, lub wyłącznie czekolady. Rodzaj bakalii i orzechów zależy wyłącznie od Was, dajcie te które lubicie najbardziej. Nadawać się będą właściwie wszystkie suche owoce. Mrożonki w tym wypadku odradzam.

Czekolada

W przypadku czekolady macie również pełną dowolność, możecie użyć deserowej, białej, mieszanej lub tak jak u mnie wyłącznie gorzkiej.

 

Przepisy na Ciasta Drożdżowe

 

Rogale z Kruszonką

 

Kuchnia Doroty TV 

Składniki na Rogaliki z Czekoladą

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.)

  • 500 g mąki pszennej tortowej

  • 160 g cukru

  • 3 żółtka

  • zapach waniliowy

  • 100 g bardzo miękkiego masła

  • 200 g gorzkiej czekolady + ok. 1/4 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady)

  • ok. 2,5-3 szklanki bakalii (po ok. 1/2 szklanki różnych)

  • 1 jajko + 1 łyżka wody – do posmarowania rogali przed pieczeniem

Na Kruszonkę

  • ok. 60 g masła zimnego

  • ok 50 g cukru

  • ok. 4-5 łyżek mąki pszennej (ilość mąki może się nieznacznie zmniejszyć lub zwiększyć)

  • skórka otarta z połowy pomarańczy

 

Przepisy na ROGALE 

 

 

 

 

(Visited 754 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Przygotowanie zaczynu drożdżowego:

W niewielkim dzbanku lub misce połączyć mleko z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min, aby zaczyn wyrósł.

2
Done

W misie miksera umieszczam ok. 2/3 przygotowanej mąki, cukier, żółtka, zapach i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynam wyrabiać składniki przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ew. ręcznie.

Mikser ustawiam na średnich obrotach i wyrabiam ciasto. Od czasu do czasu dodaję po 1 łyżce mąki.

Kiedy składniki dokładnie się połączą zaczynam dodawać masło.
Masło wrzucam do wyrabianego ciasta małymi kawałkami. Kolejny kawałek dodaję dopiero, kiedy w cieśnie nie widać już poprzedniego.
Zajmie to ok. 7-8 min. Nie śpieszmy się, im dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie delikatniejsze.

Kiedy całe masło jest już połączone wsypuję ok. 1-2 łyżek mąki, wyrabiam chwilę, aby ciasto było średnio gęste.
Wyłączam mikser.

Misę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić objętość.

3
Done

Kiedy ciasto wyrasta przygotowuję nadzienie i kruszonkę

Bakalie siekam w drobną kostkę. Wkładam do miski, wsypuję odrobinę mąki, mieszam i odstawiam.

Czekoladę łamię na kawałki, wlewam mniej niż mleko, podgrzewam w kuchence mikrofalowej (ja przez 60-70 sec.) następnie dokładnie mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Jeśli mleka jest za mało dolewam 1-2 łyżki i znowu mieszam.
Czekolada powinna być gęsta, taka jak np. Nutella.
Odstawiam.

Kruszonka
Zimne masło rozcieram palcami z mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Powinny powstać grube okruchy. Dosypuję mąkę jeśli ciasto jest zbyt tłuste. Ucieram. Kruszonkę wstawiam do zamrażarki do chwili kiedy będę jej używała.

4
Done

Wracam do ciasta

Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat.
Dzielę na dwa równe kawałki.

Każdy z kawałków rozwałkowuję na koło o średnicy ok. 35 cm.
Ciasto smaruję czekoladą, posypuję bakaliami (bakalie lekko wgniatam ręką w ciasto).
Każdy krążek dzielę na 8 kawałków (trójkątów).

Zwijam w rulon od najszerszej części w stronę wierzchołka.
Rogale układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję niewielkie odstępy.

Blachę z rogalikami odstawiam na ok. 30 mi do podrośnięcia. (nie przykrywam bo czekolada bardzo brudzi, ale jeśli chcecie można przykryć blachę folią, lub ściereczką).

5
Done

Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. grzałki góra/dół lub 175 st.C. z termoobiegiem

Wyrośnięte rogaliki smaruję jajkiem wymieszanym z wodą, posypuję kruszonką.

Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 18-20 min do ładnego zrumienienia.

Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.

Gotowe, Smacznego :)

6
Done

Dorota

Kapuśniak
previous
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami
next
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film
Kapuśniak
previous
Kapuśniak – Zupa z Kiszonej Kapusty
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami
next
Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię