Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą, przepyszne, puszyste i niezbyt słodkie. Idealne, na deser, podwieczorek lub jako przekąska na wędrówkę.
Rogaliki długo zachowują świeżość.
Drożdże
W przepisie użyłam świeżych drożdży, ale można wykorzystać również suche. Jeśli macie drożdże suche to na 500 g mąki użyjcie 10 g drożdży instant.
Pamiętajcie również, że ciasto na drożdżach suchych rośnie nieco wolniej niż na świeżych i może potrzebować 1,5-2 godzin na wyrastanie.
Nadzienie
Do nadziania rogali można użīć bakalii mieszanych, samych orzechów, lub wyłącznie czekolady. Rodzaj bakalii i orzechów zależy wyłącznie od Was, dajcie te które lubicie najbardziej. Nadawać się będą właściwie wszystkie suche owoce. Mrożonki w tym wypadku odradzam.
Czekolada
W przypadku czekolady macie również pełną dowolność, możecie użyć deserowej, białej, mieszanej lub tak jak u mnie wyłącznie gorzkiej.
Przepisy na Ciasta Drożdżowe
Kuchnia Doroty TV
Składniki na Rogaliki z Czekoladą
-
30 g świeżych drożdży
-
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.)
-
500 g mąki pszennej tortowej
-
160 g cukru
-
3 żółtka
-
zapach waniliowy
-
100 g bardzo miękkiego masła
-
200 g gorzkiej czekolady + ok. 1/4 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady)
-
ok. 2,5-3 szklanki bakalii (po ok. 1/2 szklanki różnych)
-
1 jajko + 1 łyżka wody – do posmarowania rogali przed pieczeniem
Na Kruszonkę
-
ok. 60 g masła zimnego
-
ok 50 g cukru
-
ok. 4-5 łyżek mąki pszennej (ilość mąki może się nieznacznie zmniejszyć lub zwiększyć)
-
skórka otarta z połowy pomarańczy
Przepisy na ROGALE
Steps
1
Done
|
Przygotowanie zaczynu drożdżowego:W niewielkim dzbanku lub misce połączyć mleko z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Składniki dokładnie wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min, aby zaczyn wyrósł. |
2
Done
|
W misie miksera umieszczam ok. 2/3 przygotowanej mąki, cukier, żółtka, zapach i wyrośnięty zaczyn. Mikser ustawiam na średnich obrotach i wyrabiam ciasto. Od czasu do czasu dodaję po 1 łyżce mąki. Kiedy składniki dokładnie się połączą zaczynam dodawać masło. Kiedy całe masło jest już połączone wsypuję ok. 1-2 łyżek mąki, wyrabiam chwilę, aby ciasto było średnio gęste. Misę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić objętość. |
3
Done
|
Kiedy ciasto wyrasta przygotowuję nadzienie i kruszonkęBakalie siekam w drobną kostkę. Wkładam do miski, wsypuję odrobinę mąki, mieszam i odstawiam. Czekoladę łamię na kawałki, wlewam mniej niż mleko, podgrzewam w kuchence mikrofalowej (ja przez 60-70 sec.) następnie dokładnie mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Kruszonka |
4
Done
|
Wracam do ciastaWyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Każdy z kawałków rozwałkowuję na koło o średnicy ok. 35 cm. Zwijam w rulon od najszerszej części w stronę wierzchołka. Blachę z rogalikami odstawiam na ok. 30 mi do podrośnięcia. (nie przykrywam bo czekolada bardzo brudzi, ale jeśli chcecie można przykryć blachę folią, lub ściereczką). |
5
Done
|
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C. grzałki góra/dół lub 175 st.C. z termoobiegiemWyrośnięte rogaliki smaruję jajkiem wymieszanym z wodą, posypuję kruszonką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 18-20 min do ładnego zrumienienia. Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce. Gotowe, Smacznego :) |
6
Done
|