Rogaliki Drożdżowe z Czekoladą, przepyszne, puszyste i niezbyt słodkie. Idealne, na deser, podwieczorek lub jako przekąska na wędrówkę.
Rogaliki długo zachowują świeżość.
Drożdże
W przepisie użyłam świeżych drożdży, ale można wykorzystać również suche. Jeśli macie drożdże suche to na 500 g mąki użyjcie 10 g drożdży instant.
Pamiętajcie również, że ciasto na drożdżach suchych rośnie nieco wolniej niż na świeżych i może potrzebować 1,5-2 godzin na wyrastanie.
Nadzienie
Do nadziania rogali można użīć bakalii mieszanych, samych orzechów, lub wyłącznie czekolady. Rodzaj bakalii i orzechów zależy wyłącznie od Was, dajcie te które lubicie najbardziej. Nadawać się będą właściwie wszystkie suche owoce. Mrożonki w tym wypadku odradzam.
Czekolada
W przypadku czekolady macie również pełną dowolność, możecie użyć deserowej, białej, mieszanej lub tak jak u mnie wyłącznie gorzkiej.
Przepisy na Ciasta Drożdżowe

SKŁADNIKI
- 30 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml.)
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 160 g cukru
- 3 żółtka
- zapach waniliowy
- 100 g bardzo miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady + ok. 1/4 szklanki mleka (do rozpuszczenia czekolady)
- ok. 2,5-3 szklanki bakalii (po ok. 1/2 szklanki różnych)
- 1 jajko + 1 łyżka wody – do posmarowania rogali przed pieczeniem
- Na Kruszonkę
- ok. 60 g masła zimnego
- ok 50 g cukru
- ok. 4-5 łyżek mąki pszennej (ilość mąki może się nieznacznie zmniejszyć lub zwiększyć)
- skórka otarta z połowy pomarańczy
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE ZACZYNU DROŻDŻOWEGO:
W niewielkim dzbanku lub misce połączyć mleko z drożdżami, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Składniki dokładnie wymieszać.
Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min, aby zaczyn wyrósł.
W misie miksera umieszczam ok. 2/3 przygotowanej mąki, cukier, żółtka, zapach i wyrośnięty zaczyn.
Zaczynam wyrabiać składniki przy pomocy haka do ciasta drożdżowego, ew. ręcznie.
Mikser ustawiam na średnich obrotach i wyrabiam ciasto. Od czasu do czasu dodaję po 1 łyżce mąki.
Kiedy składniki dokładnie się połączą zaczynam dodawać masło.
Masło wrzucam do wyrabianego ciasta małymi kawałkami. Kolejny kawałek dodaję dopiero, kiedy w cieśnie nie widać już poprzedniego.
Zajmie to ok. 7-8 min. Nie śpieszmy się, im dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie delikatniejsze.
Kiedy całe masło jest już połączone wsypuję ok. 1-2 łyżek mąki, wyrabiam chwilę, aby ciasto było średnio gęste.
Wyłączam mikser.
Misę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 1 h. Ciasto powinno podwoić objętość.
KIEDY CIASTO WYRASTA PRZYGOTOWUJĘ NADZIENIE I KRUSZONKĘ
Bakalie siekam w drobną kostkę. Wkładam do miski, wsypuję odrobinę mąki, mieszam i odstawiam.
Czekoladę łamię na kawałki, wlewam mniej niż mleko, podgrzewam w kuchence mikrofalowej (ja przez 60-70 sec.) następnie dokładnie mieszam, aż czekolada całkowicie się rozpuści.
Jeśli mleka jest za mało dolewam 1-2 łyżki i znowu mieszam.
Czekolada powinna być gęsta, taka jak np. Nutella.
Odstawiam.
Kruszonka
Zimne masło rozcieram palcami z mąką, cukrem i skórką z pomarańczy. Powinny powstać grube okruchy. Dosypuję mąkę jeśli ciasto jest zbyt tłuste. Ucieram. Kruszonkę wstawiam do zamrażarki do chwili kiedy będę jej używała.
WRACAM DO CIASTA
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat.
Dzielę na dwa równe kawałki.
Każdy z kawałków rozwałkowuję na koło o średnicy ok. 35 cm.
Ciasto smaruję czekoladą, posypuję bakaliami (bakalie lekko wgniatam ręką w ciasto).
Każdy krążek dzielę na 8 kawałków (trójkątów).
Zwijam w rulon od najszerszej części w stronę wierzchołka.
Rogale układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowuję niewielkie odstępy.
Blachę z rogalikami odstawiam na ok. 30 mi do podrośnięcia. (nie przykrywam bo czekolada bardzo brudzi, ale jeśli chcecie można przykryć blachę folią, lub ściereczką).
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST. C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ LUB 175 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Wyrośnięte rogaliki smaruję jajkiem wymieszanym z wodą, posypuję kruszonką.
Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę ok. 18-20 min do ładnego zrumienienia.
Wyjmuję i studzę na kuchennej kratce.
Kuchnia Doroty TV
Przepisy na ROGALE