• Home
  • Ciasta
  • Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film jak je zrobić
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto Czekoladowe z Truskawkami i Rabarbarem – Film jak je zrobić

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Klasyczne ciasto z owocami, doskonale wszystkim znane i bardzo lubiane. Zawsze się udaje jest tylko jeden warunek, wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Ciasto jest delikatne i bardzo owocowe, niezbyt słodkie dzięki dużej ilości truskawek i rabarbaru.

Taki wypiek doskonale nadaje się na deser, ale i na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub kompotu. Idealne na upalne dni. Polecam 🙂

 

 

Ciasto Czekoladowe z Truskawkami

Ciasto Czekoladowe z Owocami

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 1,5 szklanki cukru
  • zapach waniliowy
  • 250 g roztopionego masła i margaryny ( przestudzonego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 600 g truskawek i rabarbaru pokrojonego w małe kawałki
  • 1 łyżka mąki pszennej do oprószenia owoców (opcjonalnie)
  • cukier puder lub lukier

Sposób przygotowania ciasta :

Piekarnik rozgrzać do 175 st. grzałki góra/dół. Tortownica 26 cm. wyłożyć papierem lub posmarować masłem i oprószyć mąką. 

W misie miksera ubić białka na puszystą pianę pod koniec dodawać partiami cukier cały czas ubijają,c  do chwili kiedy piana będzie sztywna i lśniąca, jak na bezę.
Do piany dodawać pojedynczo żółtka i cały czas ubijać, kolejne żółtko oddajemy dopiero kiedy poprzednie dokładnie się połączy. Do piany z żółtkami wlać też partiami masło, miksować tylko do połączenia, można użyć łopatki żeby pomóc składnikom się połączyć.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia połączyć, wymieszać przesiać.

Do masy jajecznej wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać składniki. Starajmy się nie mieszać zbyt energicznie, żeby masa nie opadła zbyt mocno.

Ciasto przełożyć do tortownicy, na wierzchu ułożyć owoce oprószone mąką.
Piec 50-55 min do suchego patyczka. Patyczek może być wilgotny od owoców, ale nie może być oblepiony ciastem.

Wyjąć i studzić w formie na kuchennej kratce. Wyjąć z torownicy po ok. 30 min i całkowicie wystudzić.
Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem lub polukrować, ja polecam cukier puder.

Smacznego 🙂

  • Ciasto Czekoladowe z Truskawkami
  • Ciasto Czekoladowe z Truskawkami

 

Więcej przepisów na ciasta z owocami znajdziecie tutaj:

Sernik z Rabarbarem

 

 

 

(Visited 521 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
Tarta z Cukinią
next
Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą
previous
Menu Na Weekend – Będzie Gorąco
Tarta z Cukinią
next
Tarta z Cukinią i Ziołową Fetą

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię