Jeden z najłatwiejszych przepisów na kurczaka pieczonego, takiego którego uwielbiają wszyscy, dzieci i dorośli.
Można podawać go na ciepło i na zimo w każdej wersji jest pyszny.
Doskonała przekąska na majówkę lub wycieczkę z dodatkiem sałatki ziemniaczanej. Idealny posiłek na świeżym powietrzu.
Kurczak, jak każdy drób lubi być odgrzewany, więc z powodzeniem można przygotwać większą ilość mięsa i mieć obiad na kilka dni.
Doskonały do zamrożenia, jeśli oczywiście cokolwiek po obiedzie zostanie.
Kurczak doskonale pasuje do ziemniaków w każdej postaci. Przepisy na ziemniaki znajdziecie tutaj (klik). Ja najczęściej podaję go w towarzystwie ziemniaczanych rozetek.
Polecam 🙂
Zapraszam na Kuchnia Doroty TV

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg nóżek z kurczaka
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
- 2 średnie ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1,5 łyżki masła
przygotowanie
Kurczaka umyć, osuszyć w ręczniku papierowym.
W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać.
Do miski włożyć kurczaka i podrzucając go obtoczyć w przyprawach. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 180 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Przygotować duży rękaw do pieczenia. Związać z jednej strony nicią kuchenną, ułożyć go na blasze do pieczenia. Do rękawa włożyć wszystkie kawałki kurczaka, dołożyć masło, zawiązać.
Wstawić blachę z kurczakiem do gorącego piekarnika i piec przez 60 min. w 180 st.C. i przez 30 min w 150 st.C.
Wyjąć kurczaka i pozostawić 5 min w rękawie, następnie rękaw przeciąć i przełożyć kurczaka na półmisek, polać sosem powstałym w czasie pieczenia.
Podawać na gorąco lub na zimno.
U mnie z ziemniaczanymi rozetkami (przepis na blogu), pycha.
Przepisy na dania z KURCZAKA
1 komentarz
Pyszny, soczysty kurczak. Dziekuje za kolejny swietny przepis. Uwielbiam jak Pani podaje dokladne ilosci przypraw z ktorymi czesto mialam problem. Mam prosbe. Pisze Pani ze kurczak lubi byc odgrzewany. Moglaby Pani napisac jak najlepiej to zrobic by zostal nadal soczysty ? Pozdrawiam serdecznie.