Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Jeden z najłatwiejszych przepisów na kurczaka pieczonego, takiego którego uwielbiają wszyscy, dzieci i dorośli. Można podawać go na ciepło i na zimo w każdej wersji jest pyszny.
Doskonała przekąska na majówkę lub wycieczkę z dodatkiem sałatki ziemniaczanej. Idealny posiłek na świeżym powietrzu.
Kurczak, jak każdy drób lubi być odgrzewany, więc z powodzeniem można przygotwać większą ilość mięsa i mieć obiad na kilka dni.
Doskonały do zamrożenia, jeśli oczywiście cokolwiek po obiedzie zostanie.
Kurczak doskonale pasuje do ziemniaków w każdej postaci. Przepisy na ziemniaki znajdziecie tutaj (klik). Ja najczęściej podaję go w towarzystwie ziemniaczanych rozetek.
Polecam 🙂
Zapraszam na Kuchnia Doroty TV
Kurczak Pieczony Najłatwiejszy
Składniki:
-
ok. 1 kg nóżek z kurczaka
-
2 łyżki papryki słodkiej
-
1/2 łyżeczki papryki ostrej (opcjonalnie)
-
2 średnie ząbki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
-
2 łyżeczki soli
-
1/4 łyżeczki pieprzu
-
1,5 łyżki masła
Przepisy na dania z KURCZAKA
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Kurczaka umyć, osuszyć w ręczniku papierowym. W dużej misce połączyć wszystkie przyprawy paprykę słodką i ostrą, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszać. Do miski włożyć kurczaka i podrzucając go obtoczyć w przyprawach. Przykryć folią i odstawić na kilka godzin, najlepiej na całą noc w chłodne miejsce. |
2
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiemPrzygotować duży rękaw do pieczenia. Związać z jednej strony nicią kuchenną, ułożyć go na blasze do pieczenia. Do rękawa włożyć wszystkie kawałki kurczaka, dołożyć masło, zawiązać. Wstawić blachę z kurczakiem do gorącego piekarnika i piec przez 60 min. w 180 st.C. i przez 30 min w 150 st.C. |
3
Done
|
Wyjąć kurczaka i pozostawić 5 min w rękawie, następnie rękaw przeciąć i przełożyć kurczaka na półmisek, polać sosem powstałym w czasie pieczenia. U mnie z ziemniaczanymi rozetkami (przepis na blogu), pycha. Smacznego :) |
4
Done
|
Jeden komentarz Ukryj
Pyszny, soczysty kurczak. Dziekuje za kolejny swietny przepis. Uwielbiam jak Pani podaje dokladne ilosci przypraw z ktorymi czesto mialam problem. Mam prosbe. Pisze Pani ze kurczak lubi byc odgrzewany. Moglaby Pani napisac jak najlepiej to zrobic by zostal nadal soczysty ? Pozdrawiam serdecznie.