Placki w Cieście pomysł na szybkie śniadanie, lub podwieczorek dla całej rodziny. Super przepis uwielbiany przez dzieci i dorosłych.
Łatwe i szybkie, plasterki jabłka obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym.
Jabłka
Najlepsze do tego przepisu będą jabłka delikatne i miękkie typu Szara Reneta, Jonagold, Champion.
Gorzej sprawdzą się jabłka twarde i bardzo soczyste jak np. Ligol. Twarde jabłka smażą się nieco dłużej, a duża ilość soku pali szybko olej. Ale jeśli nie macie innych jabłek, po obraniu i pokrojeniu w cienkie plastry wytrzyjcie jabłka w ręcznik papierowy usuwając w ten sposób nadmiar soku.
Olej
Używam oleju rzepakowego, a nie np, słonecznikowego.
- rzepakowy ma neutralny smak
- jest zdrowszy od słonecznikowego
- oliwy nie nadaje się do smażenia, ponadto ma bardzo dominujący smak.
Jeśli lubicie olej z pestek winogron, lub inny oczywiście można go użyć w tym przepisie.
Jabłka smażymy na średnio rozgrzanym oleju. Zbyt gorący szybko spal ciasto, a jabłka w środku będą twarde.
Oleju powinno być na tyle dużo aby ciasto ładnie się smażyło, a nie przypalało.
Ciasto
Ciasto do jabłek w cieście jest prawie identyczne jak to na naleśniki, jedynie gęściejsze.
Można przygotować je na mleku, można na wodzie gazowanej, lub na połączeniu mleka i wody.
Dodatki
Najczęściej podaje jabłka w cieście ze słodką śmietaną:
2-3 łyżki śmietany 18% do tego 1-1,5 łyżeczki cukru (lub nieco więcej) mieszamy, odstawiamy na 5 min. Gotowe
Inny sposób to cukier cynamony:
ok. 0,5 szklanki cukru pudru + ok. 1/4 łyżeczki cynamonu (można więcej można mniej) mieszamy i oprószamy placki.
Moim zdaniem jabłka w cieście najsmaczniejsze są lekko ciepłe.
Polecam i życzę smacznego!!!
Pomysły na Śniadania

SKŁADNIKI
- 3-4 jabłka (Jonagold, Szara Reneta, Champion)
- na ciasto:
- 1-1,5 szklanki mleka (ok. 300 ml.)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajko (L)
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- ponadto:
- cukier puder z cynamonem do posypania placków
- śmietana + cukier
przygotowanie
Jabłka obrać, pokroić w średniej grubości plastry, usunąć gniazda nasienne, (uważać ,żeby nie połamać krążków).
CIASTO:
W misce przygotować ciasto.
Do szklanej lub plastikowej miski wsypuję mąkę, sól i cukier, wymieszam.
Dodać 2/3 mleka i dokładnie miksuję, ciasto będzie bardzo gęste. Następnie wbijam jajka i miksuję całość kuchenną rózgą lub mikserem, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie dość gęste i gładkie ciasto.
Jeśli okaże się, że przygotowałam zbyt dużo mleka, po prostu je zostawiam. Ważna jest gęstość ciasta.
Na dużej patelni rozgrzewam ok. 2-3 łyżek oleju.
Olej powinien mieć średnią temperaturę, jeśli będzie zbyt gorący szybko spali ciasto, a jabłka będą w środku surowe.
Każdy krążek jabłka oddzielnie zanurzam w cieście, najlepiej użyć dwóch widelców, następnie ostrożnie układamy na rozgrzanym oleju. Smażę z każdej strony o3-4 min, do ładnego zrumienienia. Przewracam krążki na drugą stronę i ponownie smażę ok.3 min., tym razem przykrywam patelni, aby jabłka ładnie zmiękły.
Odkrywam patelnię i zdejmuję usmażone jabłka.
Odkładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (aby odsączyć nadmiar tłuszczu).
Na patelnię wlewam niewielką ilość oleju i smażę kolejną partię jabłek w cieście. Tak postępuję do wykorzystania jabłek, lub ciasta.
Jabłka podaję ciepłe ze słodką śmietaną lub cukrem pudrem.
Przepisy na najlepsze PLACKI