0 0
Jabłka w Cieście – film

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Jabłka w Cieście – film

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Placki w Cieście pomysł na szybkie śniadanie, lub podwieczorek dla całej rodziny.  Super przepis uwielbiany przez dzieci i dorosłych.  Łatwe i szybkie, plasterki jabłka obtoczone w delikatnym cieście naleśnikowym.

Jabłka

Najlepsze do tego przepisu będą jabłka delikatne i miękkie typu Szara Reneta, Jonagold, Champion.

Gorzej sprawdzą się jabłka twarde i bardzo soczyste jak np. Ligol. Twarde jabłka smażą się nieco dłużej, a duża ilość soku pali szybko olej. Ale jeśli nie macie innych jabłek, po obraniu i pokrojeniu w cienkie plastry wytrzyjcie jabłka w ręcznik papierowy usuwając w ten sposób nadmiar soku.

Olej

Używam oleju rzepakowego, a nie np; słonecznikowego.

  1. rzepakowy ma neutralny smak
  2. jest zdrowszy od słonecznikowego
  3. oliwy nie nadaje się do smażenia, ponadto ma bardzo dominujący smak.

Jeśli lubicie olej z pestek winogron, lub inny oczywiście można go użyć w tym przepisie.

Jabłka smażymy na średnio rozgrzanym oleju. Zbyt gorący szybko spal ciasto, a jabłka w środku będą twarde.

Oleju powinno być na tyle dużo aby ciasto ładnie się smażyło, a nie przypalało.

Ciasto

Ciasto do jabłek w cieście jest prawie identyczne jak to na naleśniki, jedynie gęściejsze.

Można przygotować je na mleku, można na wodzie gazowanej, lub na połączeniu mleka i wody.

Dodatki

Najczęściej podaje jabłka w cieście ze słodką śmietaną:
2-3 łyżki śmietany 18% do tego 1-1,5 łyżeczki cukru (lub nieco więcej) mieszamy, odstawiamy na 5 min. Gotowe

Inny sposób to cukier cynamony:
ok. 0,5 szklanki cukru pudru + ok. 1/4 łyżeczki cynamonu (można więcej można mniej) mieszamy i oprószamy placki.

Moim zdaniem jabłka w cieście najsmaczniejsze są lekko ciepłe.

Polecam i życzę smacznego 🙂

Jabłka w Cieście na Śniadanie

 

Pomysły na Śniadania 

 

Składniki na Jabłka w Cieście

  • 3-4 jabłka (Jonagold, Szara Reneta, Champion)

na ciasto:

  • 1-1,5 szklanki mleka (ok. 300 ml.)

  • 2 szklanki mąki pszennej

  • 2 jajko (L)

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • olej do smażenia

ponadto:

  • cukier puder z cynamonem do posypania placków

  • śmietana + cukier

 

Przepisy na najlepsze PLACKI 

 

 

(Visited 678 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać, pokroić w średniej grubości plastry, usunąć gniazda nasienne, (uważać ,żeby nie połamać krążków).

2
Done

Ciasto:

W misce przygotować ciasto.
Do szklanej lub plastikowej miski wsypuję mąkę, sól i cukier, wymieszam.

Dodać 2/3 mleka i dokładnie miksuję, ciasto będzie bardzo gęste. Następnie wbijam jajka i miksuję całość kuchenną rózgą lub mikserem, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie dość gęste i gładkie ciasto.

Jeśli okaże się, że przygotowałam zbyt dużo mleka, po prostu je zostawiam. Ważna jest gęstość cista.

3
Done

Na dużej patelni rozgrzewam ok. 2-3 łyżek oleju.

Olej powinien mieć średnią temperaturę, jeśli będzie zbyt gorący szybko spali ciasto, a jabłka będą w środku surowe.

Każdy krążek jabłka oddzielnie zanurzam w cieście, najlepiej użyć dwóch widelców, następnie ostrożnie układamy na rozgrzanym oleju. Smażę z każdej strony o3-4 min, do ładnego zrumienienia. Przewracam krążki na drugą stronę i ponownie smażę ok.3 min., tym razem przykrywam patelni, aby jabłka ładnie zmiękły.

Odkrywam patelnię i zdejmuję usmażone jabłka.
Odkładam je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (aby odsączyć nadmiar tłuszczu).

Na patelnię wlewam niewielką ilość oleju i smażę kolejną partię jabłek w cieście. Tak postępuję do wykorzystania jabłek, lub ciasta.

4
Done

Jabłka podaję ciepłe ze słodką śmietaną lub cukrem pudrem.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Kurczak Pieczony
previous
Najłatwiejszy Kurczak Pieczony
next
Szparagi po Flamandzku – najłatwiejsze krok po kroku
Kurczak Pieczony
previous
Najłatwiejszy Kurczak Pieczony
next
Szparagi po Flamandzku – najłatwiejsze krok po kroku

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »