Majowy, długi weekend spędziliśmy u naszych przyjaciół na Mazurach. Było cudownie, spokojnie, cicho i wesoło.
Dużo spacerowaliśmy, dużo jedliśmy
i rozmawialiśmy o jedzeniu. Wszyscy lubimy gotować i wszyscy są w tym naprawdę świetni, więc dla mnie to była nie tylko przyjemność słuchania, ale i okazja
do zebrania kilku prostych, ale pysznych pomysłów na najbliższe wiosenne tygodnie.
Zaczynam od najłatwiejszego przepisu jaki został mi przypomniany przez Krzysztofa, świetnego kucharza z głową pełną doskonałych przepisów. Przepis jest naprawdę prosty, krok po kroku pokazuję, jak poradzić sobie ze szparagami. jest to niezwykle proste. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, z głową zawsze wystającą ponad wodę. Główki szparagów gotują się błyskawicznie, wiec wystarczy im kilka minut w parze z gotującej się wody i są gotowe.
Moim zdaniem szparagi najsmaczniejsze są lekko chrupiące gotowane zaledwie 4-6 min, w zależności od grubości, ale w żadnym wypadku nie wolno
ich rozgotować. Przed wyjęciem sprawdzamy je wkłuwając w najgrubszą część widelec. Jeśli nie jesteście pewni czy są ugotowane, można wyjąć jednego
szparaga i odgryźć kawałek łodyżki, jeśli jest odpowiednio miękka to główka będzie na pewno miękka.
Szparagi można podać na wiele sposobów, a te najprostsze są chyba najlepsze, wystarczy szparagi polać roztopionym masłem i skropić odrobiną cytryny,
lub posypać posiekanym drobno jajkiem na twardo. Taki lunch jest nie tylko pyszny, ale i lekki co wiosną jest podwójnie ważne 😉
Polecam!!!
Szparagi po Flamandzku – najłatwiejsze
Składniki dla 2 osób:
-
ok. 500 g szparagów zielonych
-
2 jajka (L)
-
1 łyżeczka soli
-
2 łyżki masła
-
sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować na twardo ok. 5 min od chwili zagotowania wody. Zalać zimną wodą, żeby zahartować/przerwać gotowanie. Zdjąć skorupkę. Posiekać w drobniutką kostkę. Odstawić.
Masło rozpuścić.
Szparagi umyć. Odłamać zdrewniała, jaśniejszą cześć najczęściej ok. 5 cm. końcówki szparaga. Można również odciąć nożem, ale robiąc to ręcznie najlepiej wyczujemy miejsce gdzie należy złamać szparaga.
W garnku do gotowania szparagów lub wysokim, wąskim garnku zagotować wodę, powinno jej być tyle żeby zakrywała ok. 3/4 szparaga, główka zawsze powinna wystawać ponad wodę. Wodę solimy zwykłą solą.
Do gotującej wody wkładamy szparagi główką do góry. Kiedy woda zacznie się ponownie gotować przykrywamy garnek i tak gotujemy szparagi ok. 4-5 min. Przed wyjęciem sprawdzamy wkłuwając widelec w najtwardszą część szparaga. Jeśli widelec wchodzi i wychodzi z łatwością, zdejmujemy garnek z ognia i natychmiast wyjmujemy szparagi. Układamy na półmisku, polewamy roztopionym masłem, posypujemy solą morską i przykrywamy posiekanym jajkiem.
Podajemy natychmiast, kiedy gorące.
Smacznego 🙂